10 soruda Windows 10'u tanıyın

10 soruda Windows 10'u tanıyın

Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 10 duyuruldu. İşte Windows 10 hakkında bilmeniz gerekenler..

Herkesin Windows 9’u bekliyor olmasına karşın tüm teknoloji severleri ters köşeye yatıran Microsoft’un yeni ürünü ne gibi yenilikler barındırıyor..

1 - Neden Windows 10?

İnsanın aklına gelen ilk soru 8 ve 8.1’den sonra neden birden bire 10’a atlandığı. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi zaten ara sürüm yaptık, bari tamamen yenileyelim yaklaşımı. Gerçi çok fazla bir şey değişeceğini sanmıyoruz ama iyileştirmeler olacaktır. İkincisi ise, Windows 10 ile Microsoft’un birçok farklı platformda tek bir uygulama mağazasıyla gelmesinin hedeflenmesi.

2 – Tek uygulama mağazası nasıl olacak?

Bugün Windws 8’le birlikte gelen ve Windows’un Metro arayüzünde çalışan uygulamalarla telefon ve tabletlerdeki uygulamalar farklı platformlarda çalışıyor ve farklı kaynaklardan besleniyor. Buradaki amacın eminiz ki Windows işletim sistemini aynı çekirdekle farklı platformlarda çalıştırmak değil App’lerin aynı mağazadan indirilip aynı biçimde çalışmasını sağlamak. Öteki türlü çalıştırılabilir program seviyesinde işlemci platformunu mobil cihazlarda tamamen x86’ya taşımak gerekir.

3 – Başlat menüsünde ne gibi farklar var?

İlk görüşte farkına vardığımız farklar arasında Windows menüsünün tam ekranı kaplamaması ve tamamen Metro arayüzünden müteşekkil olmaması. Daha esnek kullanıma sahip yüksek çözünürlüklü ekranların da iyi biçimde faydalanabileceği bir menü gelmiş.

4 – Arama işlevi nasıl çalışıyor?

Windows 8’den alıştığımız üzere varsayılan arama motoru Bing ve bu arama ekranında yine bilgisayarımızdaki dosyalar, kısayollar ve uygulamalar aranırken internetteki arama sonuçları da karşımıza geliyor.

5 – Arayüz dokunmatiğe mi uygun olacak yoksa klavye ve fare kullanımına mı?

Microsoft akıllı bir hareket yaparak, özellikle de ikisi bir arada cihazlar kullanıyorsanız, o anki kullanım durumuna göre giriş aygıtına uygun hale gelecek. Klavye ve fare kullananlar için Windows 7’ye benzeyen, dokunmatik girişe geçtiğinizde de daha kolay yönetilebilecek bir görünüm karşınızda olacak.

6 – Kurumsal kullanıcılar ne yapacak?

Her ne kadar dokunmatik için optimize edilmiş arayüz son kullanıcı öncelikli gibi görünse de aslında Microsoft kurumsal kullanıcılar ve şirketler için de bu sistemi sunmayı hedefliyor. Windows 7 kullanan işletmelerin Windows 8’e geçmemesinin sebebini idrak eden Microsoft, şirketlerdeki masaüstü kullanıcılarına mümkün mertebe alıştıkları Windows 7 benzeri arayüzü sunmayı hedefliyor.

7- Ne zaman deneyebiliyoruz?

Microsoft’un Windows Insider programına kayıt olarak Windows 10’un önizleme sürümünü hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Gündelik olarak kullandığınız cihaza kurmanızı önermiyoruz.

8 – Windows 10’un bu sürümü gündelik kullanıma uygun mu?

İşletim sistemi “bitmiş, sürüme hazır” gibi görünüyor fakat gündelik kullanım için çıkabilecek orijinal sorunlar dijital hayatınızı kötü etkileyebilir. Ayrıca Microsoft bu deneme sürümünde klavye girişini tamamen kontrol ederek geri bildirim toplamayı hedefliyor ve kabul ettiğiniz kullanıcıs özleşmesinde de bu yazılmış. Yani bir nevi keylogger (tuş kaydedici) sistemi işletim sisteminin içinde bulunuyor. Elbette bu tamamen

9 – Daha ne kadar değişecek?

İşletim sistemi ne kadar tamamlanmasına az kaldı gibi görünse de şu an için eklenecek ve çıkartılacak özellikler konusunda Microsoft’un nasıl hareket edeceğini kestirmek güç.

10 – Windows 10 ne zaman çıkacak?

Şu an için planlanan çıkış zamanı 2015’in son çeyreği. Yani 1 Ekim’de yayınlanan önizleme sürümünden bir sene sonra çıkacağını söyleyebiliriz.

Teknosa Medya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.