100 Bin Öğretmen İçin Kanun Teklifi

100 Bin Öğretmen İçin Kanun Teklifi

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 22.07.2014 tarihinde yaptığı basın açıklamasıdır.

100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASI İÇİN TÜM MİLLETVEKİLLERİNE KANUN TEKLİFİ GÖNDERDİK.

         Türk Eğitim-Sen, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanun Tasarısı’nda 35 bin olarak öngörülen öğretmen atama sayısının 100 bine çıkarılması konusunda kanun teklifi hazırlayarak, TBMM’ye sunmaları için tüm milletvekillerine gönderdi.

        Teklifte, “Tasarıda 35 bin olarak öngörülen sayı, hem atama bekleyen öğretmenlerimizi tatmin etmeyecek hem de öğretmen ihtiyacına çare olamayacaktır. Ayrıca ülkemizde genç işsizlik oranı her geçen yıl artmaktadır. Yüksekokul mezunu gençlerimiz arasında işsizlik oranı %29,3’e ulaşmıştır. Neredeyse her üç yüksekokul mezunundan birinin işsiz olduğu ülkemizde genç işsizliğin azaltılması için her türlü imkân kullanılmalıdır. Aksi takdirde yaşanan problem, önümüzdeki yıllarda içinden çıkılamaz bir hal alacaktır. Madde ile 2014 yılında ataması yapılacak öğretmen sayısı 100 bine, diğer hizmet sınıfına ayrılan kadro ise 1000’den 5 bine çıkarılmakta ve ülkemizin öğretmen açığı kısmen kapatılmaktadır” denildi. Tüm milletvekillerine gönderdiğimiz kanun teklifi şu şekildedir:

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

       Görüşülmekte olan 639 sıra sayılı Kanun Tasarısının çerçeve 74’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

             MADDE-

            "(2) Ekli (3) sayılı listede yer alan öğretmen unvanlı kadrolardan 100.000 adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 5.000 adedine, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7nci maddesi ve 20/12/2013 tarihli ve 6512 sayılı 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31/12/2014 tarihine kadar atama yapılır.”

 

            GEREKÇE

         Ülkemizde öğrenci sayısı ile karşılaştırıldığında öğretmen sayısının yetersiz olması nedeniyle, eğitim öğretime elverişli olmayan kalabalık sınıflarda eğitim verilmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte 2002 yılında 72 bin olan ataması yapılmayan öğretmen sayısı bugün 350 bine ulaşmıştır. OECD’nin öğretmen başına düşen öğrenci ortalaması ve sınıf büyüklükleri dikkate alındığında Türkiye’nin OECD standartlarında sınıf ortalamasına ulaşması için 200 binden fazla yeni öğretmene ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki; Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı da 126 bin öğretmen ihtiyacı olduğunu açıklamıştır. Bu sebeplerle Tasarıda 35 bin olarak öngörülen sayı, hem atama bekleyen öğretmenlerimizi tatmin etmeyecek hem de öğretmen ihtiyacına çare olamayacaktır. Ayrıca ülkemizde genç işsizlik oranı her geçen yıl artmaktadır. Yüksekokul mezunu gençlerimiz arasında işsizlik oranı %29,3’e ulaşmıştır. Neredeyse her üç yüksekokul mezunundan birinin işsiz olduğu ülkemizde genç işsizliğin azaltılması için her türlü imkân kullanılmalıdır. Aksi takdirde yaşanan problem, önümüzdeki yıllarda içinden çıkılamaz bir hal alacaktır. Madde ile 2014 yılında ataması yapılacak öğretmen sayısı 100 bine, diğer hizmet sınıfına ayrılan kadro ise 1000’den 5 bine çıkarılmakta ve ülkemizin öğretmen açığı kısmen kapatılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum