100 bin TL kredi başvurusu nasıl yapılır? Şartları neler? Gençlere yüz bin TL faizsiz kredi desteği

100 bin TL kredi başvurusu nasıl yapılır? Şartları neler? Gençlere yüz bin TL faizsiz kredi desteği

Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin lira karşılıksız destek verilecek. Eğer bu hibe yeterli gelmezse faizsiz kredi desteği sağlanacak. 100 bin TL kredi başvurusu nasıl yapılır? Şartları neler? Gençlere yüz bin TL faizsiz kredi desteği detayları hab

Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin lira karşılıksız destek verilecek. Eğer bu hibe yeterli gelmezse faizsiz kredi desteği sağlanacak. 100 bin TL kredi başvurusu nasıl yapılır? Şartları neler? Gençlere yüz bin TL faizsiz kredi desteği detayları haberimizde...

Gencinden yaşlısına tüm girişimcilerin hayalleri, iş fikirleri var. Bu fikirler çoğunlukla maddi yetersizlikler nedeniyle hayal oluyor, başlamadan bitiyordu. Bu fikirlerin ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen hükümet, başvuru şartlarını yerine getiren herkese 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği sağlıyor. 50 bin lira hibe alan girişicinin aldığı para kuruluşuna yetmezse 100 bin lira kredi de alabiliyor. 100 bin liralık kredi desteği tamamen masrafsız ve sıfır faizli.

TEMİNAT İSTENEBİLİR
Günümüz şartlarında 100 bin liranın küçümsenecek bir rakam olmaması nedeniyle herhangi bir bankadan teminat mektubu getirmeniz talep ediliyor. Bankalar kolay kolay teminat mektubu vermiyor ya da masrafı çok olabiliyor. Fakat endişelenecek bir durum yok. KOSGEB, teminat mektubu getirilmeme durumda bir yol daha sunarak işyerindeki teçhizatlara tedbir koyarak da bu krediden faydalandırıyor.

ŞARTLAR BASİT
Kuruluş giderleri: İşletme kuruluş desteği olarak maksimum 2 bin lira veriliyor. İşletme kuruluş desteği; işi kurmaya yönelik teknik, hukuki, muhasebe kayıtları, iş planı çalışması gibi harcamalar için veriliyor.

İşyeri malzeme ve gereçleri: İşyeriniz için gerekli malzeme, makine ve çeşitli harcamalar için üst limit 18 bin lira. Temel işletme giderleri: İşin kurulmasından itibaren kira, personel maaşları gibi işletme giderlerine yönelik 30 bin liraya kadar işletme giderleri desteği veriliyor. Bu destek sayesinde işletme faaliyet halindeyken personel, kira gibi giderler geri ödemesiz olarak veriliyor.

Girişimcilik eğitim koşulu: KOSGEB tarafından ücretsiz verilen ve 10 gün süren eğitim, her şehirde belirli tarihlerde veriliyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan girişimciler, girişimcilik sertifikası alıyor. Eğer örgün üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi aldıysa bu eğitimden muaf olunuyor.

Proje sunumu: Kurulması planlanan işle ilgili kapsamlı bir sunum hazırlanması gerekiyor. Bu sunum için iş planı hazırlamanız gerekecek. İş planını, işinizle ilgili birçok bilginin yer aldığı rapor olarak düşünebilirsiniz.

Kurul onayı: Projenin ve iş planı ile birlikte şehrinizdeki KOSGEB birimlerine başvuruyorsunuz. Kurul, projenizin başa yapılabilirliği olmak üzere önceden belirlenen kriterlere göre değerlendiriyor. Projenizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza iletiliyor.

Proje kabul ve destek sağlanması: Projeniz onaylandığında işinizi kurmanız için gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor ve resmi olarak kuruluş süreci başlıyor. Süreçle birlikte destek ödemeleri de yapılmaya başlanıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ?
n İlk sigorta girişim 01.11.1994 ve 01.04.1996’da askeri gittim. 4 aylık eğitimden sonra 01.07.1996’dan 30.07.1997 tarihine kadar askerliğimi asteğmen olarak yaptım. 01.08.1997’de basın sigortasıyla tekrar işe başladım. O tarihten itibaren basın sigortam devam ediyor. Doğum tarihim 1971. Ömer Kılıç

55 yaş 22 yıl 5750 gün şartlarına tabisiniz. Basın sigortasının sağladığı yıpranma payı sayesinde çalıştığınız her yıl için 90 gün erken emeklilik hakkına sahipsiniz. Fakat 01.10.2008-01.02.2013 tarihleri arasında basın sektöründe çalışanlar için yıpranma payı kaldırıldı. 2013’te tekrar bu hakka kavuşan çalışanlar için şöyle bir hak tanındı. “2008-2013 yılları arasında basın sigortası ile çalışanlar borçlanarak bu süredeki yıpranma payını elde edebilir.” Bu seneler arasındaki brüt maaşınızın yüzde 1,5’ni ödeyerek emeklililiğinizi yaklaşık 390 gün geriye çekebilirsiniz.

Prim gününüz dolmuş. Yaşı bekleyeceksiniz. 212’li olarak 4.5 yıl daha çalışmaya devam ederseniz yıpranma payı sayesinde 50. yaşınıza gireceğiniz 2021’de emekli olacaksınız. 212’li çalışmama durumunuz varsa bu süreyi borçlanabilir, aynı tarihte emekli olabilirsiniz.

SORUN CEVAPLAYALIM
* Geçtiğimiz ay işten çıkarıldım. Patronum sebep olarak, “İş yerinde performansın düştü” dedi. Haklarım nelerdir? Kadir YILMAZ

Bunun için, işçinin savunmasının alınması ve gerekiyorsa performansının izlenmesi amacıyla süre verilmesi esastır. Performansa dayalı fesihlerde, değerlendirmenin somut ve ölçülebilir verilere dayanması gerekir. Aksi halde işçi işe iade davası ile 8 maaş kazanabilir. Ayrıca tazminat alma hakkına da kavuşur.

* Hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilir mi? Fırat KÖKTEN

Hak kaybedilmez. İşe gelinmeyen günler çalışılmış sayılır ve haftanın tamamı raporlu geçirilse dahi tatile hak kazanılır.

* 4 yıldır çalıştığım firmada bir süredir maaş alamıyorum. Şirketin iflas edeceği söyleniyor. Maaş ve tazminatımı nasıl alabilirim? Y.D.

Ücretin ödenmemesi haklı fesih sebebidir. Bu yüzden noterden bir ihtarname çekerek yasal işlemleri başlatabilirsiniz. Hem maaşınızı hem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

SOSYAL GÜVENLİK
GÜVEN ADALI

karar.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.