1926 Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'ndaki maddeler

1926 Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'ndaki maddeler

1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'nda Türkiye'nin sınırlarını belirleyen ve koruma altına alan anlaşmalar.

1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'nda Türkiye'nin sınırlarını belirleyen ve koruma altına alan anlaşmalar.

1926 ANKARA ANLAŞMASI

1926 Ankara Anlaşması'yla Türkiye ile Irak arasındaki sınır çizildi. Anlaşma metninde sınırla ilgili şu ifadeler yer alıyor;

Birinci Fasıl: Türkiye ile Irak Arasındaki Hudut

Madde 1: Türkiye ile Irak arasındaki hudut Cemiyet-i Akvam'ın 29 Ekim 1924 tarihli toplantısında kararlaştırıldığı şekilde (Brüksel Sınır Çizgisi) kesinleşmiştir.

Madde 2: Son fıkrası saklı kalmak üzere 1. maddede tespit edilmiş hudut bu antlaşmaya bağlı 1/250.000 ölçekli harita üzerinde gösterilmiştir. Metin ile harita arasında aykırılık vukuunda metin geçerli olacaktır.

....

Madde 4: 1. madde mucibince Irak'a terkedilen arazideki ahalinin tabiiyyeti Lozan Antlaşması'nın 30-36. maddelerine dayanılarak halledilecektir.

Taraflar Lozan Antlaşması'nın 31, 32 ve 34. maddelerinde kayıtlı, seçme hakkının bu antlaşmanın yürürlüğe konulduğu tarihten başlayarak on iki ay müddetle geçerli olabileceğini kararlaştırmışlardır.

Bununla beraber Türkiye, ahaliden seçme haklarını Türkiye uyruğu için kullananların işbu haklarını tanımak hususunda hareket serbestisini muhafaza eder.

Madde 5: Taraflardan her biri 1. maddede belirlenen sınır hattının kesin ve bozulmaz olduğunu kabul ederek bunu değiştirmeye matuf her türlü teşebbüsten sakınmayı taahhüd eder.

LOZAN ANLAŞMASI

Lozan Anlaşması'nda ise Türkiye'nin sınırları ve sınır güvenliğiyle ilgili şu maddeler yazıyor;

lozan_1347.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.