2 il arasında okulsuz kaldılar

2 il arasında okulsuz kaldılar

Bu ayıp Türkiye'ye yakışmadı dedirtecek haber Diyarbakır'dan geldi.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ne bağlı 8 köyde bu yıl liseye kayıt yaptırmak isteyen 145 öğrenci ile 4 yıllık ilkokula kayıt yaptıracak 80 çocuk ortada kaldı. Bismil'e 55 kilometre uzaklıkta oldukları için taşımalı sisteme alınmayan 8 köyün öğrencileri, 15 kilometre uzakta bulunan Batman'daki ilkokul ve liselere de Diyarbakır'a bağlı oldukları için kayıt olamadı.

Batman il sınırındaki Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ne bağlı 8 köyün öğrencileri eğitimdeki yeni sisteme geçiş nedeniyle ilkokul ve liselere kayıt yaptıramadı. 8 Yıllık ilköğretim okulunu bitirdikten sonra bu yıl liseye kayıt yaptırmak isteyen Boyacı, Akbaş, Akuba, Mirzabey, Diktepe, Kocalar, Sinan ve Kayı köylerindeki 145 öğrenci ile ilkokula bu yıl başlayacak 80 çocuk, iki ildeki bürokratik engellere takıldı. Bismil'e 55 kilometre uzaklıkta oldukları için taşımalı sisteme kabul edilmeyen öğrenciler, köylerine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Batman kent merkezindeki okullar tarafından da, Diyarbakır'a bağlı oldukları için geri çevrildi. Liseye gidecek öğrencilerin ve ilkokula yeni başlayacak çocukların okulsuz kalmaması için 8 köyün muhtarlarının çabaları da sonuçsuz kaldı.

'ÇOCUKLAR EĞİTİMSİZ KALMASIN'

Boyacı köyü Muhtarı Faik Keskin, Batman'a 15, Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ne ise 55 kilometre mesafede olduklarını belirterek şunları anlattı:

"Genelgeye göre 30 kilometreden uzak olan yerleşim birimleri taşımalı sistem kapsamına alınmıyor. Önceki yıllarda Batman'da öğrencilerimizin kayıt işlemleri yapılıyordu. Bu yıl 4+4+4 sistemine geçiş nedeniyle Batman da almayınca öğrenciler okulsuz kaldı. Batman Valiliğine dilekçeyle yaptığımız başvurularımız sonuçsuz kaldı. Bismil'e 55 kilometre mesafedeyiz, lise ve ilkokul çağındaki 225 öğrenciyi kendi imkanlarımızla götürecek durumda değiliz. Çözüm bulunmasa öğrenciler bu yıl eğitimsiz kalacak."

Bugün Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.