2 yıl, 8 sınav, 10 hata!

2 yıl, 8 sınav, 10 hata!

Son dönemde yaptığı tüm sınavlarda ‘kopya’ iddiaları ile gündeme gelen ÖSYM ...

Son dönemde yaptığı tüm sınavlarda ‘kopya’ iddiaları ile gündeme gelen ÖSYM , kamuoyunda tartışma yaratan hâkimlik ve savcılık sınavını somut delil bulamadığı halde 8 çarpıcı tespite ulaşarak sınavı iptal etmeye karar verdi. Sınaveşdeğer bir sınavla tekrarlanacak.

6 Mayıs 2012’de yapılan hakimlik ve savcılık sınavının ardından çeşitli iddialar ortaya atılınca ÖSYM Başkanlığı sınavın hem istatiksel veriler hem de kişisel bazda incelenmesi için bir inceleme komisyonu oluşturdu. ÖSYM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tüm inceleme ve değerlendirmeler sonucunda soruların sınavdan önce bir kısım adaya ulaştırıldığına dair görsel ve/veya işitsel somut bir bulgu elde edilmedi. Ancak şu 8 tespit yapıldı.

1- Normal şartlar altında zorluk derecesi yüksek sınavlarda başarı barajını geçen aday dağılımının başarı barajı puanının (70 puanın) hemen üstünde yoğunlaşması beklenirken 2012 sınavında bu yoğunlaşma 80 puan ve üzerine de yayıldı, 65 ve altında puan alan grubun yanında 80 ve üzeri alan çok kalabalık bir grup oluştu.

2- Normal veri olarak kabul gören 65 ve 75 arası beklenen istatistik zayıf kaldı.

3- 2011’de başarılı olan illerle 2012’de başarılı olan iller arasında bir uyum olmadı.

4- 2011’de sınava giren adayların bazıları puanlarını, 2012’de sınav daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında arttırdı.

5- Adaylardan 26’sı 2011 sınavında 70 baraj puanının altında kaldığı halde bu sınavda 85 ve üzeri puanla ilk 50’ye girdi.

6- 140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın sorulara verdikleri cevaplar üzerinde yapılan analiz neticesinde; ‘kritik belirleyici’ olarak tespit edilen sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevaplar üzerinde birleşildiği görüldü.

7- Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba ilişkilerinin olduğu ve sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirlerine yakın ve yüksek olduğu görüldü.

8- Derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptığı ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemiş olduğu görüldü.

ÖSYM , bu tespitlerin sınav sonuçlarını tartışılır hale getirdiğini belirterek somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte sınav sonuçlarında en küçük bir şüpheye yol açmamak açısından 6 Mayıs’taki sınavın eşdeğer bir sınavla tekrarlanmasına karar verdi.

‘ Ali Demir ile her sınav skandal’

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: ÖSYM , Sayın Ali Demir ile birlikte başka bir kimlik ve karakter kazandı; Demir’in siyasal iktidarla yakın ilişkisiyle birlikte neredeyse ÖSYM ’nin yaptığı her sınavın skandalla eşitlenmesi söz konusu. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: ÖSYM güvenirliliği sıfıra düşmüş bir kurumdur. Sayın Demir’in bu makamda hâlâ oturması güvensizliği arttırmaktadır.

CHP ’li Kart: Olay daha bitmedi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart (Sınavın iptali için suç duyurusunda bulunmuştu): Sınavın iptal edilmesi zorunluydu çünkü ortaya çıkan bulgular çok somut ve netti. Bu soruların organize şekilde kamu gücü kötü kullanılmak suretiyle, hem Adalet Bakanlığı bünyesinde hem ÖSYM bünyesinden kaynaklanan yasadışı ilişkiler sonucunda servis edildiği anlaşılıyor. Olay daha bitmedi. Takipçisi olacağız.

2 yıl 8 sınav 10 hata!

1- 2010’da Ünal Yarımağan zamanında KPSS ’de 500’ü aşkın aday Eğitim Bilimleri testinde 120’de 120 doğru yaptı.

2- Açıköğretim Sınavı’nda bir astsubayın üzerinden sınavın soru ve cevapları çıktı. Yarımağan istifa etti.

3- 2010 Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 4 sorunun yanlış olduğu ileri sürüldü. Dava Danıştay’a kadar uzarken ÖSYM 1,5 yıl sonra soruların yanlış olduğunu kabul etti.

4- 29 Mart 2011’de ÖSYM Başkanlığı’na Ali Demir geldi ve YGS ’de şifre skandalı patlak verdi. Demir önce reddetti sonra ‘Şifre var kopya yok’ dedi. Savcılık takipsizlik verdi

5- Bazı adayların puanları yanlış hesaplandı.

6- Aynı sınavda Diyarbakır ’da YGS ’ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. Öğrenciler doğrudan ikinci sınav LYS’ye girmeye hak kazanmış sayıldı.

7- 2011 ALES ’te İzmir ’deki bir okulda kitapçıktaki sorular eksik çıktı. Manisa’dan yedek kitapçık getirtildi.

8- 2011 Yurtdışı Yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı sınav iptal oldu.

9- 2012 KPSS ’de 2. oturum devam ederken sabah sorulan sorular internete düştü. ÖSYM sızdırmayı reddetti, savcılık soruşturuyor.

10- 2012 LYS puanların yanlış hesaplandığı idda edildi. ÖSYM yine reddetti.

Radikal-Memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.