2010 KPSS'de Demir ve Yarımağan şüpheli

2010 KPSS'de Demir ve Yarımağan şüpheli

KPSS'de 2010 yılında kopya çekildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. Savcı Yücel Erkman, aralarında eski ÖSYM Başkanları Ali Demir ve Ünal Yarımağan'ın da bulunduğu 230 şüpheli hakkında dava açtı.

Mesut Hasan BENLİ

 

2010 yılındaki KPSS'deki kopya iddiaları üzerine başlatılan soruşturma 5 yılın ardından tamamlandı. Soruşturmayı sürdüren Savcı Yücel Erkman, aralarında ÖSYM eski Başkanları Ali DEMİR ve Ünal Yarımağan'ın da bulunduğu 230 şüpheli hakkında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik" suçlarında iddianame hazırladı. Hakkında dava açılan şüphelilerden 14'nün ÖSYM çalışanı olduğu belirtildi.

55 KİŞİ TUTUKLU

Soruşturma kapsamında şu anda cezaevinde 55 tutuklu bulunurken, 117 kişi hakkında adil kontrol kararı olduğu öğrenildi. İddianamede, şu değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi:

HAKSIZ KAZANÇ VURGUSU

"Sınav sorularını sınavdan önce elde eden adaylar, kamuya ait malı kamuyu aldatarak, haksız bir şekilde elde etmişler, kullanmışlar ve haksız başarı elde etmişlerdir. Bu şekilde kamu kurumu zararına nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemeye başlayan adaylardan bir kısmı bu sınavda elde ettiği haksız başarıya dayanarak, kamu görevine atanmış ve son menfaat olan son maaşına kadar da eylemine devam etmiştir. Dolayısıyla bu sınava dayanarak kamu görevine atanan şüphelilerin eylemi zincirleme dolandırıcılık suçu şeklindedir. Kopya ise sınav anı ve sınav esnasındaki faaliyetleridir. Buradaki durum ile tamamen farklıdır.

AKRABALAR BAŞARI SAĞLADI

"Yüksek başarı elde eden şüphelilerin aynı dershane, okul ve şirket çalışanı oldukları, aynı zamanda şüphelilerin baldızının, kuzeninin, eşlerinin, iş yeri arkadaşlarının ve iletişim adresleri aynı olanların da yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür."

1148 KİŞİ AKRABA

İddianamede, şüphelilerin yüzde 61'nin örgüt lideri firari şüpheli Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği, Mehmet Hanifi Sözen ile irtibatı bulunduğu öne sürüldü. İddianamede, dosya kapsamında şüpheli sayısının 3 bin 227 kişi olduğunun altı çizildi. Bu kişilerin bin 148'nin akraba, 896'sının karı koca olduğu, 2bin 690'nın aynı kurumda çalıştığı tespit edildiği bilgisi yer aldı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum