2010 KPSS'de kanıtları yakmışlar

2010 KPSS'de kanıtları yakmışlar

2010 yılındaki KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili soruşturmada, şüpheli adayların el konulan soru kitapçıklarının yakıldığı ortaya çıktı. Savcı Şadan Sakınan'ın 'takipsizlik' verip kapattığı dosyanın en önemli kanıtlarının akıbeti, soruşturmaya atanan y

OSMAN ÖZGAN

2010 yılı KPSS sorularını çalarak kendi yandaşlarına veren paralel yapının hırsızlık delilleri, soruşturmayı yürüten savcı tarafından karartıldı. Dosyanın en önemli kanıtları durumundaki tam 3 bin 227 adet kitapçığın yakıldığı ortaya çıktı. Bu akıl almaz olay soruşturma savcısının değişmesiyle tespit edildi. Son kararname ile Konya'ya atanan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, o dönem suç delili olarak şüpheli adayların soru kitapçıklarına el koydurmuştu. Soruşturma tamamlanana kadar adli emanette saklanması gereken, ancak teamüllere aykırı şekilde ÖSYM'ye teslim edilen kitapçıkların burada imha edildiği belirlendi. Savcı Şadan Sakınan'dan sonra dosyaya bakan soruşturma savcısı örtbas olayını 25 Mart 2014 tarihinde ÖSYM'ye yazdığı talimatla ortaya çıkardı.

DELİLLER KARARTILDI

Yeni savcı, ÖSYM'den, soruşturmanın delili olarak kabul edilen 3 bin 227 adet sınav kitapçığı ve cevap anahtarını istedi. ÖSYM Başkanı Ali Demir imzasıyla savcılığa gönderilen yazıda, 'Başsavcılığınızda yürütülen soruşturma açısından bir sakıncasının bulunmadığının belirtilmesi üzerine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın oluru ile kesinlik kazanan listede yeralan sınav evrakının imha edildiği anlaşılmıştır' denildi. ÖSYM'ye teslim edilen soru kitapçıklarının, 2012 yılında dönemin Ankara Başsavcıvekili Sakınan'ın onayıyla imha edildiği ifade edildi. KPSS soruşturmasının eski savcısı Sakınan, 6 Mayıs 2012'de yapılan ve 'kopya' gerekçesiyle iptal edilen hakim-savcı sınavını da soruşturmuş ve takipsizlik vermişti.

SAVCI HSYK'YA BAŞVURDU

ÖSYM'nin bu cevabı üzerine soruşturma savcısı 'delillerin karartıldığını' tespit ederek 6 Haziran 2014 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) Şadan Sakınan hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturma savcısı, HSYK'ya gönderdiği yazıda, şunları kaydetti: 'Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2010 yılı KPSS'sinde sınavdan önce soruların bir şekilde elde edilerek kullanılmasından dolayı soruşturma yapılmaktadır. Soruşturmada en önemli delil olan sınav katılımcıları şüphelilerine ait 3 bin 227 adet sınav kitapçığı ve cevap anahtarlarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nun 01.03.20112 tarihli yazısı üzerine imha edildiği anlaşılmış olup 2802 Sayılı Yasa uyarınca bilgilerinize arz olunur.'

KPSS soruları çalındı

10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS-Lisans) Eğitim Bilimleri Testi kopya iddiasıyla iptal edilmişti. 350 aday 120 soruda 120 net yapmış, 100 ve üstü net yapanlardan 324'ünün evli olması şaibeleri artırmıştı. Bu 100 çiftten 20'si bütün soruları doğru yanıtlarken, diğerleri de aynı yanlışları yapmıştı. Sınava giren memur adaylarının aynı dershaneye gitmesi ise şaibeleri daha da artırmıştı. Bu gelişme üzerine sınav iptal edilmiş ve olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Başta ÖSYM sorularının basıldığı matbaa METEKSAN olmak üzere çok sayıda yerde arama ve dosyalara el konulma işlemleri yapılmıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.