2010 KPSS'deki hileyi TÜBİTAK çözdü

2010 KPSS'deki hileyi TÜBİTAK çözdü

İptal edilen 2010 KPSS sınavındakı hileyi TÜBİTAK'ın bilirkişi raporu çözdü. Buna göre: Akraba olanlar farklı yerlerde sınava girip aynı puanı aldı. Kitapçığa yanlış hesaplama karalayıp doğru sonucu işaretlediler. Kitapçık üzerindeki yazılar silinip değiş

SAFURE CANTURK

Sorular çalındığı için iptal edilen 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Eğitim Bilimleri sınavıyla ilgili yürütülen soruşturmada sınava girenler arasında akrabaların adres oyunları tespit edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, KPSS Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek sınavı sorularının sızdırıldığı iddiasıyla, 4 yıldır yürüttüğü soruşturmada, teknik destek aldığı TÜBİTAK bilirkişileri ilginç detaylara ulaştı. Sınavda 110 ve üzeri doğru yapan adayların birbirleri arasındaki ilişkileri inceleyen bilirkişiler, soy ismi farklı olan ve farklı merkezlerden sınava girenlerin nüfus kütük bilgilerinden akrabalık bağlarını ortaya çıkardı. Gaziantep'te bulunan ev adreslerini ve sınav merkezlerini farklı gösteren 'Dağlı' soy isimli 3 kız kardeşin üçünün de 116 puan aldığı tespit edildi. Araştırmalarda 'Yolaçan' ailesinden 3 kişinin de farklı adres ve sınav merkezi vererek sınavda 110 net ve üzeri yapan adaylar arasında oldukları tespit edildi. İşte rapordan detaylar:

ADRESLER PARALEL: Savcılığın, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yaptığı incelemede adayların ev ve işyeri adreslerinden Paralel Yapı'ya da ulaştı. 120 net yapan 350 adaydan 150'sinin Gülencilerin dershanelerinde, 100'ünün de okullarında öğretmenoldukları tespit edildi. Bu kişilerin geçmişe yönelik telefon kayıtları çıkarılacak ve ifadeye çağırılacak.

YANLIŞ HESAP DOĞRU CEVAP: Bilirkişi, adayların kitapçık üzerinde yaptıkları işlemlerde yanlış hesaplara karşın doğru yanıtları işaretlediklerini, adayların kitapçıklarının üzerindeki karalama ve yazıların silindiğini, değiştirildiğini ortaya çıkardı.

DELİLLER İMHA EDİLDİ: Soruşturma sürerken adayların üzerinde karalama yaptığı kitapçıkların, ÖSYM'den talebi ve savcılığın onayı ile imha edildiği belirlendi. ÖSYM'nin delilleri neden imha ettirmek istediği merak ediliyor.

3 BİN 240 KİŞİ MERCEK ALTINDA: Soruşturmada şüpheli sayısı 3 bin 240. KPSS'den sonra, Genel Yetenek sınavından bin 29 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek tam puan aldığı tespit edilmişti. Savcılık şüphelilerin Paralel Yapı bağlantısını inceliyor.

GÖRÜŞMELER İNCELENECEK: Savcılık, sınavda 120 sorudan 110 ve üzeri soruyu doğru yanıtlayan 2 bin 716 kişinin 1

 

RAKAMLARLA KPSS GERÇEKLERİ

KPSS 2010 eğitim bilimleri sınavına 279 bin 889 kişi öğretmen olmak için girdi. Sınavda, 3 bin 277 aday 100 ve üstü net yaparak bugüne kadarki sınavların başarı rekorunu kırdı. Adaylardan 350'si 120 soruda 120 net yaptı. 100 ve üstü net yapanlardan 324'ünün evli olduğu ortaya çıktı. Bu çiftlerin 20'si 120 net yaparak bütün soruları doğru cevapladı. ÖSYM sınavı iptal etti yerine Ekim 2010'da yenisi yaptı. İptal edilen sınavda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 229 adaydan bin 175'i, 120 net yapan 350 adaydan ise 148'i sınava girmedi. Sınava girenlerin de sadece 76'sı 100 ve üzeri net yapabildi. 100'den fazla net yapabilen aday sayısı ise sadece 2 oldu. 120 net çıkaran ise olmadı; en yüksek puanı alan aday 111 nette kaldı.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.