2010'dan sonraki bütün sınavlara gözaltı!

2010'dan sonraki bütün sınavlara gözaltı!

ÖSYM'nin son 5 yılda yaptığı tüm sınavları inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2012 KPSS ve ALES için de soruşturma başlatma kararı aldı. İddialar aynı: "Sınavlardan önce sorular 'paralel yapı' tarafından kendi yandaşlarına sızdırıldı

Habertürk'ten Fevzi Çakırı'ın haberine göre;

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 KPSS'de "paralel yapı" tarafından usulsüzlük yapıldığının ortaya çıkmasının ardından, son senelerdeki tüm sınavları mercek altına aldı. Başsavcılık, özellikle 2012'deki KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı) ile ilgili harekete geçti. Bu iki sınavla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında emniyete talimat veren başsavcılık, sınavda "dikkat çekici biçimde başarılı olanların" incelenmesini istedi. Bu çerçevede, sınavda "yüksek netlere" imza atanların geçmiş yıllardaki puanlarına bakılacak ve karşılaştırma yapılacak. Başarılarında "dış faktörlerin etkili olduğu" sonucuna varılan adaylar, soruşturma dosyasına "şüpheli" olarak girecek.

KOPYA ÇEKERKEN YAKALANDI

Soruşturma başlatılan 2012 KPSS'de M.K. isimli bir aday, sınav sırasında kopya çekerken yakalandı. Konu doğrudan ÖSYM bina sorumlusu Selami Eryılmaz'a iletildikten kısa süre sonra, dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir sınavın yapıldığı Balgat Endüstri Meslek Lisesi'ne gitti. Demir, olaya ilişkin tutanağı bizzat hazırlayarak sorumlulara imzalattı. Tutanakta, "Sınavda kurşun kalem kullanılmasına rağmen, kopya kağıdındaki soru ve cevaplar tükenmez kalemle yazılmış. Adayın elindeki kopya kağıdı da önceden hazırlanmış" ifadesine yer verildi.

SAVCI TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

M.K'nın üzerinden çıkan bir cevap anahtarı ile sınav cevap anahtarı, bilirkişi Prof. Dr. Ali Çelik'e de inceletildi. Çelik tarafından imzalanan tutanakta da "cevap anahtarının örtüştüğü" belirtildi. Bütün bunlara rağmen, soruşturmayı yürüten dönemin savcısı "takipsizlik" kararı verdi. Kopya iddialarını reddeden M.K., "Kopya çekmiyordum. İşaretlediğim şıkları yazdım, sınavdan sonra karşılaştırmak için" dedi. 2012 KPSS'ye ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, M.K.'nın dosyası yeniden ele alındı. Yapılan incelemede, M.K.'nın tükenmez kalemle işaretlediği cevapları önceden hazırladığı anlaşıldı. M.K.'nın dosyasının 2012 KPSS soruşturmasıyla birleştirileceği ve bu dosyanın şüphelileri arasında yer alacağı öğrenildi.

'ALES SORULARI DA SIZDIRILDI' İDDİASI

Emniyet ve savcılığa ulaşan çok sayıda ihbar dilekçesinde, 2012 ALES sorularının da sızdırıldığı öne sürüldü. "Paralel yapı"nın, üniversiteler başta olmak üzere birçok kuruma akademisyen yerleştirmek için ALES'i "basamak olarak kullandığı" iddia edildi. ÖSYM'de görevli ölçme değerlendirme analiz uzmanlarının hazırladığı raporda, 2012 ALES'e giren bazı kişilerin sınav puanlarında, önceki sınavlara göre aşırı artış olduğu vurgulandı. Bir adayın önceki sınavda 23.5 olan puanının bir sonraki sınavda 93.5'e çıktığı belirlendi. Bu rapor sonrası, 2012 ALES ile ilgili de soruşturma başlatıldı. Soruşturma dosyasında şu ana kadar 9 şüphelinin yer aldığı öğrenildi.

İŞTE 'ŞÜPHELİ' SINAVLAR

2010 KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ: Temmuz 2010- KPSS Eğitim Bilimleri Testi'ne 279 bin 849 öğretmen adayı girdi. Sınav, kopya iddiaları nedeniyle yenilendi. 44 bin 715 aday, Ekim 2010'da tekrarlanan sınava girmedi. Sınava ilişkin soruşturma uzun süre sürüncemede bırakıldı. Soruşturma savcısının değiştirilmesiyle süreç hızlandı. 3 bin 227 kişinin sınav sorularını önceden elde ettiği belirlendi. Bu kapsamda ilk dava 230 şüpheliye açıldı.

2010 KPSS GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR: Soruların dışarıya sızdırıldığı tespit edilen 2010 KPSS'de, Eğitim Bilimleri Testi iptal edilmiş, Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri iptal edilmemişti. O sınavların iptali için 2 vatandaşın açtığı dava, idare mahkemesinde devam ediyor. Başsavcılığın soruşturması da sürüyor. Sınava giren 827 bin kişiden 10 bine yakını memur olma hakkı elde etmişti.

2012 LYS-1: 871 bin 313 adayın girdiği sınavda soruların "paralel yapı" tarafından önceden bazı adaylara ulaştırıldığı itirafları üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

2012 KPSS LİSANS: 931 bin 307 kişi girdi. Adaylardan birinin sınav sırasında cevap anahtarıyla yakalanması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

2014 LYS: 925 bin 81 aday katıldı. 3 şüphelinin ÖSYM soru hazırlama birimine girdiğinin anlaşılması üzerine, 2014 LYS hakkında da soruşturma başlatıldı.

2012 KOMİSER YARDIMCILIĞI SINAVI: 25 Mart 2012'de yapılan komiser yardımcılığı sınavını kazanan 500 kişi, emniyetin çeşitli birimlerinde göreve başladı. Sınav sorularının önceden sızdırıldığı iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

2012 AVUKATLIKTAN HAKİMLİĞE GEÇİŞ SINAVI: 6 Mayıs 2012'de yapılan sınava bin 589 aday katıldı. 70 puan barajını geçen 271 aday başarılı sayıldı. Takipsizlikle sonuçlanan ilk soruşturmanın ardından, tekrar soruşturma açıldı.

2011-2012-2013 ASKERİ LİSE SINAVLARI: Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011- 2012 yılları arasında askeri lise sınav sorularının "paralel yapı" tarafından ele geçirildiğine ilişkin iddialar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, devam ediyor.

Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum