28 Şubat Mağdurlarına Yeni Haklar

28 Şubat Mağdurlarına Yeni Haklar

28 Şubat Mağdurlarına Yeni Haklar

28 Şubat döneminde hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde memuriyetten atılanların sigorta primleri, sigortalılık süreleri ve memuriyet hizmet sürelerine ilişkin kayıpları giderildi.

Eğitim-Bir-Sen olarak, 28 Şubat döneminin hukuk ve kanun tanımaz ortamında memuriyetlerine son verilenlerin;

 

Açıkta geçen sürelerine dair SGK primlerinin devletçe karşılanması,

Daha önce bu hususta çıkarılan torba kanun hükümlerinden başvuru süresini geçirdiği için faydalanamayanlara yeniden başvuru hakkı verilmesi,

Söz konusu sürelere ilişkin primlerini daha önce borçlanmış olanların ödedikleri primlerin iadesi,

Açıkta geçen sürelerinin memuriyet hizmetlerine sayılması noktasındaki taleplerimiz karşılık buldu.

 

 

Torba Kanun’la 28 Şubat Mağdurlarına Tanınan Haklar

 

SGK’ya Yeniden Başvuru Hakkı: Torba Kanun olarak anılan 6353 ve 6495 sayılı kanunlarla, 28 Şubat sürecinde memurluktan atılan mağdurların açıkta geçen sürelerine ilişkin sosyal güvenlik primlerinin kurumlarınca SGK’ya ödenmesi hususunda imkân tanınmıştı.

 

Torba Kanun olarak bilinen 11.09.2014 tarihli ve 29116 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan 6552 sayılı Kanun’la özellikle 28 Şubat döneminde disiplin cezasına bağlı olarak memuriyetle ilişiği kesilen kamu görevlilerine, sonradan memuriyete yeniden dönüp dönmediklerine bakılmaksızın açıkta geçen sürelerdeki SGK primleri yönünden yeniden başvuru hakkı getirilmektedir.

 

6552 sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesiyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 56’ncı maddeyle; 23.4.1999 ile 14.2.2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erip, 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde Kuruma müracaat etmeleri halinde ve yaş haddine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla;  memuriyetlerinin sona erdiği tarih ile 22.6.2006 tarihi arasındaki dönem içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış sürelerine ilişkin kesenek ve kurum karşılığı toplamlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hesaplanarak halen çalıştıkları veya kamu görevlisi olarak en son çalışmış oldukları kamu idarelerine bildirileceği ve söz konusu tutarların bu idareler tarafından üç ay içerisinde Kuruma defaten ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Yine haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile 5525 sayılı Kanun uyarınca ortadan kaldırılmış olanlardan memuriyetten çıkarılmış oldukları kuruma yeniden atanmak üzere başvuranların, bu başvurularının ilgili kurumların kayıtlarına geçtiği tarihten başlayarak bu kurumlarda yapılan ilk atamalarının kendilerine tebliği tarihine kadar olan dönem içerisindeki sigorta primleri aynı şekilde ödenecektir.

 

Söz konusu hüküm, 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, 23.04.1999 – 14.02.2005 tarihleri arasında disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren eğitim çalışanlarından 5525 sayılı Kanunla haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün hükümleri ile ortadan kaldırılanlar ile yine 5525 sayılı Kanun sonrası memuriyetten çıkarılmış oldukları kuruma yeniden atanmak üzere başvuranların, 11.12.2014 tarihine kadar, 5510 sayılı Kanun’un geçici 56’ncı maddesi kapsamında başvuruda bulunması gerekmektedir.

 

Emsal başvuru dilekçesiiçin tıklayınız. (Ek-1)

 

Borçlanma Yoluyla Ödenen Tutarlar İade Ediliyor: 6552 sayılı Torba Kanunla, 5510 sayılı Kanunda 2008 yılında getirilen düzenleme gereği 23.04.1999 - 14.02.2005 tarihleri arasında memuriyetleri sona erenlerden 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanlara, açıkta geçen sürelerdeki SGK primleri yönünden borçlanma hakkını kullanmış olanlar yönünden de düzenleme getirilmektedir. Buna göre 5525 sayılı Kanun sonrası tekrar göreve başlayanlardan 5510 sayılı Kanunun geçici 4’üncü maddesinden yararlanmak suretiyle açıkta geçen sürelere ilişkin SGK primlerini borçlanma yoluyla borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerin iade istemli talepleri halinde, ödemiş oldukları tutarlar, emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının halen veya en son çalıştıkları kamu kurumunca SGK’na ödenmesini müteakiben kendilerine iade edilecektir.

 

 

Emsal başvuru dilekçesi için tıklayınız. (Ek-2)

 

 

Açıkta Geçen Sürelerin Memuriyete Sayılması: Yine söz konusu kişilerin, borçlanma suretiyle prim ödedikleri süreler, halen veya en son çalıştıkları kurumlarınca SGK primleri ödenmiş süreleri ve açıkta geçen sürelerindeki (SSK, Bağ-Kur gibi) diğer sigortalılık türlerinde prim ödemek suretiyle geçirilen sürelerinin tamamı memuriyette geçmiş gibi kabul edilerek kazanılmış hak aylıklarının tespitinde değerlendirilecektir.

 

 

Emsal başvuru dilekçesi için tıklayınız. (Ek-3)

 

 

Beklentiler ve Çözüm Bekleyen Sorunlar

 

Yapılan bu olumlu iyileştirmelere rağmen mağduriyetlerin tüm sonuçlarıyla giderilmesi konusunda bugün gelinen aşamada bile atılması gereken bazı önemli ve öncelikli adımlar bulunmaktadır.

 

Başörtülü olduğu için memuriyetten ihraç edilenlerin, görevlerine son verilen tarih ile tekrar atandıkları veya disiplin cezalarının affa uğradığı tarihe kadarki dönem için mali haklarının karşılığı olarak kendilerine tazminat ödemesi yapılmalıdır. Aynı husus başörtüsü nedeniyle istifa etmek zorunda bırakılan memurlar için de geçerli olmalıdır.

 

İstifaya zorlanan memurların da aynı nedenden mağdur oldukları gerçeğinden hareketle,bu kişiler yönünden açıkta geçen sürelere ait sigorta primlerinin kurumlarınca ödenmesi sağlanmalıdır.

 

Sözde irticai örgüt üyesi olmaktan dönemin DGM ve ağır ceza mahkemelerinde yargılanan ve bu yargılamaları nedeniyle kesinleşmiş bir mahkûmiyeti bulunmayan mağdurların da mesleklerine dönüşü sağlanmalıdır.

 

Söz konusu dönemde haklarını aramak için,maruz kaldıkları hukuka ve kanuna alenen aykırı uygulamaları yargı mercilerine taşıyan kamu çalışanları, yaşadıkları sıkıntılara ek olarak bir de idari ve adli yargı organlarında taraflı kararlarla karşılaşmış;adil yargılama ve hak aramanın merkezi olan mahkemelerin brifinglerle şekillenmesi neticesinde yaşadıkları onca hukuksuzluğa rağmen aleyhlerinde verilen kararlarla yeni bir travma daha yaşamıştı. Bu nedenle 1997-2003 tarihleri arasında kamu kurum ve kuruluşlarının Yüksek Disiplin Kurullarının irtica, kılık-kıyafet vb. nedenlerle verdikleri meslekten/memurluktan çıkarma gibi disiplin cezalarına yeniden görüşülme imkânı tanınmalıdır.

 

 

28 Şubat Mağduru Üniversite Öğrencilerine Yaş Şartı Aranmıyor, KPSS Şartı da Aranmasın

 

Dönemin mağdur ettiği diğer bir kesim ise üniversite öğrencileridir.  Başörtülü oldukları için eğitim hakları ellerinden alınan ve öğrenimlerine ara vermek zorunda kalan bu kesim daha sonra müteaddit defaçıkarılan öğrenci aflarından yararlanarak aradan geçen yaklaşık 15-16 yıl sonra okullarından mezun olmuşlardır. Ancak bu mağdurların birçoğu mezun olduğu dönemde sınavsız olarak memuriyete atanıp görevlerine başlayacak iken, bugün KPSS’ye girip ataması için gerekli puanı almak mecburiyetindedir. Şu an 35-40 yaşlarında olan bu kişilerin evli, çocuk sahibi olduğu ve aradan geçen yıllar boyunca alanlarından uzak kaldıkları düşünülecek olursa, yeni mezunlarla rekabet etmelerinin zorluğu ve atamalarının neredeyse imkânsızlığı apaçık ortadadır.

 

6495 sayılı Kanun’la 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre aldıkları disiplin cezaları nedeniyle üniversitelerden ilişiği kesilip, bu kanunun muhtelif geçici maddeleri kapsamında öğrenci affıyla yükseköğrenimlerini bitirmiş olanlar için 02.08.2015 tarihine kadar; yükseköğrenimlerini 31/12/2015 tarihine kadar bitirecek olanlar için ise öğrenimlerini bitirdikleri tarihten itibaren iki yıl süreyle, kamu görevlerine giriş için ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartı aranmamaktadır.

 

Bu nedenle, 6495 sayılı Kanun’da bahsedilen üniversite öğrencileri yönünden de, kamu görevlerine girişte ilgili mevzuatında öngörülen KPSS şartı aranmamalıdır

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.