4+4+4 kantinleri vurdu

4+4+4 kantinleri vurdu

4+4+4 kantinleri vurdu

 

Bu yıl eğitim ve öğretimde 4+4+4 sisteminin uygulanmaya başlaması okullarda giriş-çıkış ve teneffüs sürelerinin değişmesine neden oldu.Geçtiğimiz dönemde en az 10 dakikalık teneffüsler uygulanırken bu yıl bir çok okulda süre 5 dakikaya kadar düştü. Teneffüs sürelerinin kısalması ise en çok kantinciyi etkiledi. Türkiye Kantin İşletmeleri Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) Başkanı Vahap Osmanoğlu, “Cirolar yüzde 35 düştü. Öğrenci sınıftan çıkıp kantine gelene kadar zil çalıyor” dedi.
 
Uygulamalar farklı
 
Bu yıl ders süreleri ve okul giri-çıkış saatlerindeki düzenlemelerle ilgili bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, “Okullarda uygulanan teneffüs süreleri ile ilgili standart bulunmuyor. Bizim önerilerimizin dışında İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu karırı okullarla birlikte alıyor” dedi. Öğrencilerin teneffüslerde geçirdiği sürelerin bazı illerde kısaldığını belirten yetkililer, “Bu süreler ihtiyaçların karşılanması için yeterli” mesajını verdi.
 
Kiralar 750 TL’den başlıyor
 
Kantinlerin kira bedellerinde de bu yıl önemli artışlar yaşandığını belirten Vahap Osmanoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kantin kiraları il ve semte göre farklılık gösteriyor. 750 liradan başlıyor. Ancak kira bedellerine enflasyon oranına göre zam yapılmıyor. Bu rakamlar her okulda farklı. Kantinciler her geçen yıl daha çok zarar ediyor.”
 
30 bin kantin var
 
SON dönemlerde sağlık bakanlığı’nın da bazı uygulamaları olduğunu dile getiren Vahap Osmanoğlu, sektör hakkında şunları söyledi:
 
· Okullarda 30 bine yakın kantin var.
 
· Öğrenciler ortalama 4 lira harcama yapıyor.
 
· Kantin kiraları 750 liradan başlıyor.
 
· 5 dakikalık teneffüs ciroyu yüzde 35 düşürüyor.
 
Kantin ve tuvalet sırası
 
EĞİTİM uzmanları ise özellikle ilköğretimlerde teneffüs sürelerinin biraz daha uzun olabileceğini belirterek, “Bu çocuklar zaten çok küçükler. Kantinden bir şey almaları zor. İhtiyaçlarını gidermeleri için de zaman gerekiyor. Çocukların teneffüs süresinde kafalarını dağıtmaları gerekiyor. Zihnen dinlenmeleri lazım. Ancak onlar kantin ve tuvalet sırasına giriyor. Bunlar için önlem alınmalı” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.