Aday öğretmenler için yeni düzenleme

Aday öğretmenler için yeni düzenleme

Aday öğretmen olarak atananlar için yeni bir düzenleme daha yapıldı.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43. maddesinde değişiklik öngören 6569 sayılı Kanun, 26 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun değişikliği öncesinde 43. maddenin hali

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aday memurluk ile ilgili hükümleri saklıdır

Kanun değişikliği sonrasında 43. maddenin hali

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aday memurluk ile ilgili hükümleri aday öğretmenler hakkında uygulanmaz.

DEĞERLENDİRME

1- Önceki düzenlemede yer alan "saklıdır" hükmü "aday öğretmenler hakkında uygulanmaz" olarak değiştirilmiştir.

2- 1739 sayılı Kanunun 43. maddesinde aday öğretmen olarak atananların asil öğretmen olarak atanabilmesi için 3 şart öngörülmüştür. Bunlar; 
i - En az 1 yıl fiilen çalışması,
ii- Performans değerlendirmesine göre başarılı olması,
iii- Yazılı veya yazılı ve sözlü sınavda başarılı olması...

1739 sayılı Kanunla getirilen bu yeni düzenleme, 657'de, aday memurlar için öngörülen düzenlemelerden farklı olduğu için, hukuki bir çakışma yaşanmaması amacıyla, 657'de bu konuyla ilgili yer alan yer alan hükümlerin aday öğretmenler hakkında uygulanmaması öngörülmüştür.

3- Bu yeni düzenleme, 657 sayılı Kanunda aday memurlarla ilgili yer alan tüm hükümlerin ugyulanmayacağı anlamına gelmemektedir. Zaten maddenin başında, "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak" denmektedir. Buradaki kasıt, sadece 1739 sayılı Kanunun 43. maddesinde yer alan konularla ilgili olarak 657'de yer alan hükümlerin uygulanmayacağıdır.

4- Yapılan bu düzenlemeyle birlikte, Eylül ayında atanan 40 bin öğretmenin asil öğretmenliğe atanabilmesi için yukarıda yer verilen 3 şartın yerine getirilmesi konusundaki hukuki tartışma sona ermiştir..

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.