Aday öğretmenlerden sınav ücreti alınmamalıdır

Aday öğretmenlerden sınav ücreti alınmamalıdır

Aday öğretmenlik sınavı hakkında yeni talep: Aday öğretmenlerden sınav ücreti alınmamalıdır.

Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, yazılı sınava girecek aday öğretmenlerden ücret alınmamasını istedi.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri gereğince, aday öğretmenlerin katılacakları yazılı ve sözlü sınava ilişkin “Aday Öğretmen Sınav Kılavuzu” Milli Eğitim Bakanlığı’nca açıklanmıştır.

Buna göre, yazılı sınava girecek aday öğretmenler, sınav ücreti olarak 55 TL ödemek zorundadır. Ancak aday öğretmenlere uygulanacak olan yazılı sınav, isteğe bağlı bir sınav olmayıp 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesinde 1.3.2014 tarihinde yapılan değişiklikle öngörülmüş bir sınavdır, diğer bir ifadeyle, kanundan kaynaklanan bir zorunluluktur.

KPSS puanı sonucuna göre aday olunabilen, kariyer uzman yardımcılığı başta olmak üzere, mesleğe giriş niteliğindeki sınavların hemen hiçbirinde sınav ücreti alınmamaktadır. Örneğin, milli eğitim uzmanlığı sınavında adaylardan sınav ücreti istenmemiştir. Buna rağmen isteğe bağlı olmaksızın kanunî bir zorunluluk nedeniyle mesleğe başlamak için zorunlu ve gerekli kılınan bir sınavdan ücret istenmesi hakkaniyetle ve adaletle bağdaşmamaktadır.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Bakanlığa yazılı müracaatta bulunarak, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri gereğince aday öğretmenlerin katılacakları yazılı sınavlarda adaylardan sınav ücreti alınmaması için düzenleme yapılmasını talep ettik. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.