Adrese dayalı TEOG yerleştirmesi çöktü

Adrese dayalı TEOG yerleştirmesi çöktü

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında okul tercihi yapan öğrenciler A ve B grubu olmak üzere iki liste hazırlamıştı.

İSTANBUL

A grubundaki okullardan birine yerleşemeyen öğrenci, B grubundaki okul türleri ve ilçe tercihleri arasından ikamet ettiği adrese en yakın boş kontenjanı olan okula yerleştirilecekti. Ancak açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre, kimi öğrenciler adreslerine hiç de yakın olmayan okullara yerleştirildi. Öyle ki Avrupa yakasında oturan biri, Anadolu yakasındaki bir okula otomatik kayıt oldu.

A.D. isimli öğrenci Bayrampaşa’da oturmasına rağmen sistem öğrenciyi Anadolu yakasında Maltepe’de bir okula atadı. Yine Avrupa yakasında Gaziosmanpaşa’da ikamet eden bir ortaokul öğrencisi, Heybeliada’da bir liseye, Bağcılarda oturan T.A. isimli bir öğrenci, 64 kilometre uzaklıktaki Tuzla’ya yerleştirildi. Öğrenci ve veliler, bu durumu düzeltmek için 25-28 Ağustos arasında nakil döneminde yeniden okul seçecek. Veliler, TEOG yerleştirmelerinin hem kendilerini hem öğrencilerin morallerini bozduğunu söylüyor. Gaziosmanpaşa’da oturan bir başka öğrenci ise B grubu listesinde Fatih, Eyüp ve Şişli ilçelerini yazdı. Ancak yerleştiği okul Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi. Bu ve bunun benzeri birçok öğrenci adresinden çok uzakta çıkan yerleştirme sonuçları karşısında ne yapacağını bilmiyor. Bayrampaşa’da okuyan A.D. isimli öğrenci A grubu tercihlerinde Bayrampaşa, Eyüp ve Fatih ilçelerindeki 10 okulu yazdı. B grubu tercihlerinde ise Anadolu, fen ve meslek lisesi türlerini; ilçe olarak da Gaziosmanpaşa, Eyüp ve Fatih’i seçti. Ancak yerleştirme sonuçlarını gören öğrenci ve ailesi şok oldu. Çünkü öğrenci evinin yakınındaki ilçe tercihlerine yerleşmeyip Maltepe’deki Mediha Engizer Meslek Lisesi’ne otomatik kayıt oldu. Sonuç karşısında şaşkınlığa uğrayan öğrenci ve velisi daha yakın bir okula yerleşmek için nakil başvurularını bekliyor.

64 kilometre ötedeki okula yerleştirildi

Yine T.A. isimli öğrenci de adrese dayalı okul yerleştirme sistemi mağdurlarından. Bağcılar’da oturan T.A., A grubu tercihlerinde Bahçelievler, Esenler ve Güngören gibi ikametine yakın ilçelerden tercih yaptı. Puanının çok altında okulları bile tercih eden öğrenci B grubunda ise Bahçelievler, Başakşehir ve Esenler ilçelerini yazdı. Ancak sistem öğrenciyi Tuzla’daki Kaşif Kalkavan Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne yerleştirdi. Mağdur olan aile itiraz dilekçesi yazarak aynı zamanda BİMER’e şikayette bulundu. Nakil başvurularını beklediklerini söyleyen baba, “Orada da tercih edeceğimiz okulda boş kontenjan olacak mı olmayacak mı bilmiyoruz. Ya da çocuğumun puanından yüksek biri yerleşirse okul okul gezip kayıt ettirecek okul arayacağız.” diyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.