"Ağır Abiler" Kabineye mi Dönüyor?

"Ağır Abiler" Kabineye mi Dönüyor?

1 Kasım zaferinin ardından Ak Parti'de gözler hem yeni hükümete hem de partinin yeni yönetimine çevrildi. Ak Parti'de "ağır abiler" olarak isimlendirilen 3 dönemliklerin kabinede yer almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

1 Kasım zaferinin ardından Ak Parti'de gözler hem yeni hükümete hem de partinin yeni yönetimine çevrildi. Yeni kabinede kimler yer alacaka?

Milliyet Gazetesi'nden Kıvanç El'in haberine göre; Ak Parti'de "ağır abiler" olarak isimlendirilen 3 dönemliklerin kabinede yer almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Ak Parti'de 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran listelerinde yer almayan ve bakanlık görevlerine veda eden partinin "abileri"nin Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulacak 64. Hükümet'te yer almalarına kesin gözüyle bakılıyor. 1 Kasım zaferinin ardından partinin MYK'sının da yeniden şekilleneceği ifade ediliyor.

YSK'nın resmi sonuçları açıklamasının ve Meclis'teki yemin töreninin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini Davutoğlu'na vermesi, Davutoğlu'nun da bir gün içinde hemen hükümeti kurması bekleniyor. Davutoğlu'nun hükümette yer alacak isimleri belirlerken Erdoğan ile de değerlendirme yapması bekleniyor. Yanıtı merakla beklenen soruların başında ekonomin patronunun kim olacağı geliyor. Ak Parti kulislerine göre bu makama Ali Babacan'ın getirilmesi kesin gibi. Diğer üç başbakan yardımcısının ise Cemil çiçek, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş olması bekleniyor. Bu üç isimden birinin bir başka göreve kaydırılarak Binali Yıldırım'ın da başbakan yardımcılığına getirilebileceği ifade ediliyor.

Davutoğlu ile yakın mesai yapan Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan ve Efkan Ala'nın da Bakanlar Kurulu'nda yer bulacağı kaydediliyor. MYK üyesi BEKİR BOZDAĞ'ın Adalet Bakanlığı'na, Faruk Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, Taner Yıldız'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, Mehdi Eker'in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na dönebileceği konuşuluyor.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in ise bir başka bakanlık koltuğuna kaydırılacağı ifade ediliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na Nurettin Canikli'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da Hayati Yazıcı'nın getirilebileceği kaydediliyor.

İki kadın beklentisi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İçişleri Bakanı Veysel Eroğlu, sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun koltuklarını koruması büyük olasılık. Uzun dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dışında kadın bakanın yer almadığı Ak Parti kabinesinde bu kez ikinci bir kadın bakana yer verebileceği belirtiliyor. Bir kadın bakanın başörtülü olabileceği de konuşulurken Ayşe Keşir ismi kulislerde konuşuluyor.

Bakanlıklar bölünecek, üç koltuk daha artacak

Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'nda kiminle çalışacağı Ak Parti'de merak edilen konular arasında yer alıyor. Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın ya da eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu göreve getirilme ihtimali konuşuluyor. AB Bakanlığı'na daha önce olduğu gibi Volkan Bozkır'ın getirilmesinin de sürpriz olmayacağı değerlendiriliyor. Bozkır'ın adı daha önce de Dışişleri Bakanlığı için geçmişti, ancak AB Bakanı olarak kabinede görev almıştı.

Ak Parti, 7 Haziran'dan önce iş yoğunlukları nedeniyle Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının bölünebileceğini gündeme getirmişti. Bu düzenlemenin yapılması halinde kabinede üç koltuk daha artmış olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.