Ahmet Pala:“Eğitimde Kız Ve Erkek Ayırımı Olmaz”

Ahmet Pala:“Eğitimde Kız Ve Erkek Ayırımı Olmaz”

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi (KEP) kapsamında Ankara Başkent Öğretmen Evinde gerçekleştirilen “İl Araştırma Bulgularının Paylaşılması” çalıştayına katıldı

 

MEB Merkez Teşkilatı Temsilcileri, İl Eğitim Müdürleri, İl Araştırmacıları,ÇSGB Temsilcileri ile Proje Ekibi Üyelerinin katıldığı  çalıştaya İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala’nın yanında Şanlıurfa Proje Bölge Ofisi Eş uzmanları Yasin Yaşuk ve Mustafa Gümüş, İl Koordinasyon ekibinden Sibel Sakızcı ve Abdulkerim Yavuz ile İl Koordinasyon Ekibi yöneticisi Harran Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Abdullah Adıgüzel  katıldı. 

Çalıştaydan sonra Proje hakkında bilgi veren İl Eğitim Müdürü Ahmet Pala, projeyle eğitim kalitesini artırmayı, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesini ve başta kız çocukları olmak üzere her düzeyde okullaşma oranının yükseltilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Pala, projenin Şanlıurfa ile birlikte kız çocuklarının ortaöğretime kayıt oranlarında yüzde 50´nin altında kalan Ağrı, Adıyaman, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van olmak üzere toplam 16 ilde uygulandığını, 16 ilin bağlı olduğu Bölge Ofisi de Şanlıurfa’da olduğunu bildirdi.  
Projenin süresi ve amacı ile ilgili detaylı bilgi veren Pala, açıklamasına şöyle devam etti:

“3 Mayıs 2011’de Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi olarak başlatılan, 2 Mayıs 2013´e kadar sürecek proje, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Malî Yardım Aracı (IPA)’nın, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programının beş bileşeninden biridir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen projenin, operasyon yöneticisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. KEP’ in hedefi, başta kız çocukları olmak üzere okullulaşma oranlarının artırılması, eğitim kalitesinin artırılması, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesi yoluyla, insan kaynağına yapılan yatırımın artırılması olarak belirlendi. KEP, NUTS II Bölgesindeki 43 il arasından seçilen; özellikle kız çocukları okullulaşma oranının düşük olduğu saptanan 16 pilot ilde uygulanacaktır.

Bugün bu çalıştayda güzel kararlar aldık. Özellikle Şanlıurfa, kız çocuklarını okula göndermede çok gerilerde olduğunu belirtmeliyim. Oysa eğitimde cinsiyet ayrımı olmaz. Kız çocuklarımızı ihmal etmememiz gerektiğini her platformda dile getirdim. Onlar bizim geleceğimizi şekillendirecekler. Dolayısıyla iyi bir nesil, duyarlı ve eğitimli bir nesil istiyorsak kız çocuklarını eğitmeliyiz. Okulların kayıtlarının başlamasıyla birlikte idareci ve öğretmen arkadaşlarım bu konuda gerekli çalışmalara hız verip bu alanda onların büyük bir fedakârlık gösterdiklerinden, göstereceklerinden şüphem yoktur. Ayrıca toplumumuzun bir parçası olan yöneticiler, kanaat önderleri, işadamları, din görevlileri, STK’ler, dernekler de bu mesele üzerindeki çalışmamızda bize yardımcı olmaları gerekir.  Proje ekibimiz onlarla diyaloga geçecek. Onlardan yardım alacak.  Çünkü bu konu herkesi ilgilendiriyor. Birlikte problemleri çözeceğiz. Artık bu konuları konuşmayacak, kız ve erkekler arasında başta eğitim konusunda olmak üzere her alanda hiçbir ayırımı olmayan bir Şanlıurfa göreceğiz inşallah.”dedi.

Çalıştaya katılan Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Adıgüzel ise, Projenin Hedef Grupları; ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocuklar, özellikle kız çocukların anne-babaları, veliler, danışma ve rehberlik hizmetleri sunan öğretmenler, yerel kanaat önderleri, liderler ve yerel düzeyde karar vericiler, ana akım medya ve 16 proje ilindeki yerel medya temsilcileri olarak belirlendiğini, bu projeyle(KEP ile) ilk ve ortaöğretim ile meslekî eğitimde okullulaşma oranlarının artırılacağını, ilk ve ortaöğretimde okulu terk oranlarının azaltılacağını, var olan işgücünün meslekî becerileri ve yeterliliklerinin geliştirileceğini, eğitimin önemi konusunda ailelerin farkındalığının artırılacağını belirtti.

Ankara ve Şanlıurfa’da Ofisi bulunan ÖZELLİKLE KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASI PROJE Ekibi, Teknik Destek Ekibi 3 ana uzman ve destek personelinden oluşmaktadır. Ana uzmanların yanında toplam 2.200 adam/gün süreyle farklı konularda uzmanlar projede görev almaktadır. Teknik Destek ekibi, Milli Eğitim Bakanlığı’nı temsilen görevlendirilen Operasyon Koordinasyon Birimi ile birlikte çalışmaktadır. Bu birim, Ankara’da 4 eş, Şanlıurfa’da 2 eş uzman olarak toplam 6 eğitimciden oluşmaktadır.

Ayrıca projede 16 proje ilinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerince görevlendirilen toplam 80 eğitimciden (her ilde 5´er eğitimci olmak üzere) oluşan İl Operasyon Koordinasyon Ekipleri (İOKE) sorumluluk üstlenmiştir. Teknik Destek Ekibi GET German Education and Training GmbH liderliğinde EDUSER Danışmanlık ve British Council ´dan oluşan konsorsiyum tarafından kurulmuştur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.