Aile yardımında yanlış beyan verilirse ne olur?

Aile yardımında yanlış beyan verilirse ne olur?

Aile yardımı ödeneğinde, yanlış beyana disiplin cezası verilir mi?,Hak etmemesine rağmen, aile yardımı ödeneği aldığı tespit edilen memura disiplin cezası verilir mi?

Memurlar bazen unutkanlıktan bazen çok önemli görmemekten bazen de kasıtlı olarak, eş için aile yardımı ödeneği almaya hakkı olmamasına rağmen aile yardımı ödeneği alabilmektedir.

Unutkanlık durumu, en çok aylıksız izinlerde yaşanmaktadır. Bilindiği üzere eşi aylıksız izne ayrılan memur aile yardımı ödeneği alabilmektedir. Aylıksız izin bitiminde ise bu ödeneğin kesilmesi gerekmektedir. Ancak memur durumu bildirmezse bu ödeneğin ödenmesine devam edilmektedir.

Bazı durumlarda ise memurdan beyan alınmaktadır. Örneğin memurlardan işe girerken aile yardımı ödenmesi için beyanname vermeleri istenmektedir. Eğer burada memur, çalışan eşi için "çalışmıyor" derse, burada memurun kasıtlı olarak idareyi yanılttığı anlaşılır.

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunda, eşinin kazanç getirici bir faaliyeti olmasına rağmen bu durumun bildirilmemesi halinde, disiplin cezası olarak "Kınama" cezasının verilmesi öngörülmüştür. İlgili madde şu şekildedir: "b) Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek,"

Yapılacak bir disiplin soruşturmasında, eğer memurun unutkanlıktan dolayı aile yardımı ödeneğini kestirmediği kanaati oluşursa Kınama cezasının verilecektir.

Ancak, disiplin soruşturmasında, yukarıda yer verildiği üzere bir kasıt olduğu tespit edilirse bu halde, fiil, 
"d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak
kapsamında değerlendirilerek Aylıktan kesme cezası verilebilir.

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.