AK Parti adaylık başvurusu 3 dönemlikler ne yaptı?

AK Parti adaylık başvurusu 3 dönemlikler ne yaptı?

AK Parti'de adaylık başvuruları sona erdi. Babacan, Arınç, Çiçek gibi '3 dönemlikler' başvuru yaptı mı, hangi isimler başvurmadı? İşte AK Parti adaylık başvurusu yapan ve yapmayan isimlere ilişkin kritik kulisler...

AK Parti'de, 1 Kasım seçimleri için aday adaylığı başvuruları dün resmen sona erdi. AK Parti'ye 31 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında 1 Kasım seçimlerinde aday olmak için yaklaşık 3 bin başvuruyapıldığı öğrenildi. Ancak sisteme girişler devam ettiği için bu sayı biraz daha artabilir. 

AK Parti hükümetlerinde çeşitli dönemlerde önemli görev almış bazı isimler, adaylıkbaşvurusunda bulunmadı. AP kaynaklarına göre, partinin ağır toplarından Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin  başvuru yapmadı. Geçici hükümette koltuğunu bağımsız bir isme bırakan Ayşenur İslam'ın da adaylık başvurusunda bulunmadığı iddia edildi.

3 DÖNEMLİKLERDEN KİMLER BAŞVURU YAPTI?

AK Parti, 12 Eylül'de yapacağı 5. Olağan Kongre'sinde tüzüğünde değişiklik yaparak 3 dönem üst üste milletvekilliği yaptığı için 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan yaklaşık 70 isim ile, 3 dönemlik sıfatı kazanan 26 isme 1 Kasım seçimlerinde adaylıkyolunu açacak. Bu nedenle, partide "ağabeyler" olarak anılan eski üç dönemliklerden bazıları adaylık başvurusunda bulundu. Bunlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlığına geçen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Burhan Kuzu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bulunuyor. 

3 ay önce yapılan 7 Haziran seçimlerinde adaylık için 5 bin 183'ü erkek, bin 40'ı kadın olmak üzere 6 bin 223 başvuru yapılmıştı. Perşembe akşamı yani dün saat 19:00'da sona eren başvurularla ilgili de benzer bir tasnif üzerinde çalışılıyor.

BABACAN, ARINÇ, ÇİÇEK BAŞVURMADI

Ali Babacan, Bülent Arınç, Nihat Ergün, Cemil Çiçek gibi daha önce 3 dönem kuralı olmasa da milletvekili olmayı düşünmediklerini açıklamış bazı isimler ise başvuruda bulunmadı. 

ekran-resmi-2015-09-04-14.12.21.png

BAŞVURMADILAR AMA ADAY GÖSTERİLEBİLİRLER

Ancak bu isimlerin başvuru yapmaması aday gösterilemeyecekleri anlamına gelmiyor. Parti yetkilileri bu isimlerin öncelikle kongrede tüzük değişikliğini beklemeyi tercih ettiklerini, bazılarının da yaptıkları açıklamalarla kendilerini bağladıklarını düşündükleri için doğrudan Genel Başkan Davutoğlu'nun davetini bekleyeceklerini söyledi. Milletvekili aday listelerinde yer almak için adaylık başvurusunda bulunmak da şart değil. Daha önce de adaylık başvurusu yapılmadığı halde listelere son şekli veren üst kurul adaylık davetinde bulunabiliyor.

Siyasi partiler milletvekili aday listelerini 18 Eylül'de Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecek.

(Tablo Al Jazeera Türk internet sitesinden alınmıştır) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.