Aktif Eğitim Sen'in amacı ne?

Aktif Eğitim Sen'in amacı ne?

SETA Vakfı eğitim direktörü Bekir Gür'ün Aktif Eğitim Sen'e ilişkin analizi

Öteden beri üye sayıları birbirine nispeten yakın Eğitim-Bir-Sen (Memur-Sen) ile Türk-Eğitim-Sen (Türkiye Kamu-Sen) arasındaki dengeyi belirlemek hedeflendi. Geçen yıl 35 bin üyeye ulaşan Aktif-Eğitim-Sen, bu sendikalar arasındaki üye dengesini değiştiremedi ama değiştirmeye bayağı yaklaştı. Ancak o dönemki iddialara göre, cemaat ile hükümet arasındaki yumuşama dolayısıyla sendika, kendi kendini feshetti.

Bundan sonra?

2013 itibariyle, Eğitim-Bir-Sen'in 251.250, Türk-Eğitim-Sen'in ise 225.250 kayıtlı üyesi var. Aktif-Eğitim-Sen'in 35 bin üyeyi Eğitim-Bir-Sen'den çekebilmesi durumunda, yetkinin Eğitim-Bir-Sen'den Türk-Eğitim-Sen'e geçmesi söz konusu. Ancak geçen yılki durum, bu kaba hesabın gerçekçi olmadığını gösteriyor. Geçen yıl Eğitim-Bir-Sen'den yaklaşık 23 bin, Türk-Eğitim-Sen'den ise yaklaşık 7 bin üyenin Aktif-Eğitim-Sen'e geçtiği tahmin ediliyor. Geriye kalan yaklaşık 5 bin üyesinin ise daha önce sendikalı olmayanlardan oluştuğu düşünülüyor.

Geçen yıl yaşanan duruma benzer bir senaryoda, Eğitim-Bir-Sen'in bu yıl da yetkili sendika olarak devam etmesi muhtemel. Ancak söz konusu kritik durumdan dolayı, dengeleri değiştirmek amacıyla bütün sendikaların çok yoğun çalışmaları da olası.

Şunu da ekleyeyim. İlçe milli eğitim ve şube müdürlükleri sınavları daha geçen hafta yapıldı. Üç dört ay alması muhtemel bu müdürlük atamaları bitmeden, bu sınavlara girenlerin sendikal hareketliliği çok fazla beklenmiyor.

Eğitim bu işin neresinde?

Bir eğitimci olarak bu kadar siyasi hesabın olduğu bir konuda yazı yazmaktan emin olun hiç hazetmiyorum. Ancak durum maalesef bu.

.....

 

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.