ALAN DEĞİŞİKLİĞİ EŞ DURUMU TAYİNLERİNİ ZORA SOKACAK

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ EŞ DURUMU TAYİNLERİNİ ZORA SOKACAK

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ EŞ DURUMU TAYİNLERİNİ ZORA SOKACAK

Bilindiği üzere 4+4+4 sistemine geçilmesi ile binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşmüştü.. bu sebeble 2012 Ağustos dönemi eş durumu atamasında yüzlerce sınıf öğretmeni eşinin bulunduğu ile atanamamıştı.Ancak Sayın Başbakanın devreye girmesiyle eş ataması yapılamayanlar için alan değişikliği imkanı getirilmişti.Böylece eş ataması mağdurlarından bir kısmının daha mağduriyeti giderildi.Ancak,Milli Eğitim Bakanlığının norm fazlası sınıf öğretmenlerini değerlendirmek amacıyla,tüm öğretmenlere isteğe bağlı il içi alan değişikliğini açması yeni bir sorun daha ortaya çıkaracaktır.

İl içi alan değişikliğinin sadece norm fazlası öğretmenlere değil de tüm öğretmenlere açılması eş ve özür durumu atamaları ve atanamayan öğretmenler için büyük risk taşımaktadır.Şöyleki;
Alan Değişikliği başvurularında Sınıf Öğretmenleri sırasıyla
1-Öğrenimi uygun olan alanı (Örnek Fizik mezunu ise fizik alanını tercih edecek, doğrudan fen ve teknolojiyi tercih edemeyecek)
2-Diplomasında yan alan yazılı olanlar bu alana (Örnek İngilizce )
3-2 Yıllık yüksekokul mezunu lisans tamamladığı alana (2+2)( örnek ilköğretim Türkçe Öğretmenliği)
4-Yukarıdaki öğrenime sahip değilse Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği
5-Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğinde norm yoksa Teknoloji Tasarım alanını
Diğer alan öğretmenleri aşağıdaki sırasıyla
1-Öğrenimi diğer alanlara kaynak teşkil edenler uygun olan alanı (Örnek Konaklama İşletmeciliği Bölümü mezunu olan bir öğretmen Eğlence Hizmetleri, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri,Pazarlama ve Perakende, Yiyecek İçecek Öğretmenliği alanlarını tercih edebilir)
2-Diplomasında yan alan yazılı olanlar bu alana
3-Aylık karşılığı okutacakları derslerin alanına (Fizik öğretmenleri Fen ve Teknoloji, Tarih ve Coğrafya öğretmenleri Sosyal Bilgiler tercih edebilir)
4-Teknoloji ve Tasarım
Alanına geçmek üzere başvuruda bulunacaklardır.”denilmektedir.
 
 
Milli eğitim Bakanlığınun , genel amacı norm fazlası sınıf öğretmen sorununu çözmek olan il içi alan değişikliği uygulaması , illerde mevcut branş öğretmeni kadrolarının dolmasına ve eş durumu için bekleyen binlerce branş öğretmenin eşlerinin bulunduğu ile atanamamasına neden olacaktır.Mesela Siirt Pervaride İngilizce öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmen, eşinin bulunduğu Niğde iline İngilizce kadrolarının Sınıf Öğretmenleri tarafından doldurulması nedeniyle eşinin bulunduğu ile gidemeyecek ve eşler ayrı kalmaya devam edecekler.
Eş durumu nedeniyle eşinin bulunduğu ile gidemeyenler için alan değişikliği yapılması anayasamızın ailenin bütünlüğünün korunması ilkesine göre makul olarak karşılanabilir.
Ancak isteğe bağlı il içi alan değişikliği tamamen günü kurtarmaya yönelik adalet ve eşitlik gözetilmeksizin yapılan bir uygulamadır.
Bir Sınıf öğretmeninin eşinin bulunduğu ilde , İngilizce branşına geçmesi ailenin bütünlüğü açısından çok anlam ifade etmezken, o ilde İngilizce kadrosunun dolması ile eşinin yanına gelemeyecek İngilizce öğretmeni açısından vahim sonuçlar doğuracaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı yeni sistemle oluşan sınıf öğretmeni fazlalığı sorununu yine branş öğretmenlerini mağdur ederek çözmeye çalışmaktadır.
Aynı uygulama atanamayan branş öğretmenlerini de mağdur edecektir.Branş kadrolarının sınıf öğretmenlerince doldurulması atama bekleyen binlerce branş öğretmenini karamsarlığa itecektir.
Ayrıca üniversitelerimizde verilen yan alan uygulamasının da pedagojik açıdan ne kadar yeterli olduğu ayrı bir tartışma konusudur.
Kısacası alan değişikliğinin sadece norm fazlası öğretmenlere açılması kamu yararı açısından zorunlu olabilir ,ancak binlerce eş ailesinden ayrı yaşarken,çocuklarının büyüdüğünü ,okula başladığını göremezken,aynı ilde eşinin yanında görev yapan bir sınıf öğretmenin zorunlu bir sebebi olmaksızın,ders saatlerini azaltmak gibi amaçlarla branş öğretmeni kadrolarını doldurmaları Milli Eğitim Bakanlığının son garabetidir.
Kabahat ne sınıf öğretmeninde ne de branş öğretmeninde ,kabahat uzun vadeli plan yapamayan Milli Eğitim Bakanlığında……
 
 
Ferhat AĞAOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.