Alan Değişikliği Kılavuzundaki Noksanlıklar ve Bakanlığa Önerilerimiz

Alan Değişikliği Kılavuzundaki Noksanlıklar ve Bakanlığa Önerilerimiz

Alan Değişikliği Kılavuzundaki Noksanlıklar ve Bakanlığa Önerilerimiz

Milli Eğitim Bakanlığı, 20.09.2012 tarihinde 2012 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu’nu yayımlamıştır. Kılavuz incelendiğinde pek çok konunun eksik bırakıldığı ve yeni mağduriyetlere sebebiyet verecek pek çok konunun yer aldığı görülmüştür.

Bu nedenle, kılavuzda eksik ve hatalı gördüğümüz hususlarla yine kılavuzda yer alması ve alan değişikliği sürecinde dikkate alınması ve değerlendirilmesi gereken görüş ve önerilerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na ilettik:

-Norm kadrolarının alan değişikliği süreci tamamlanmadan güncellenerek, oluşan yeni boş yerlere de başvuru imkânı sağlanmalı, gerekirse alan değişikliği başvuru süreci uzatılmalıdır.

-2012 yılında herhangi bir nedenden dolayı (isteğe bağlı, özür durumuna bağlı vs.) yer değişikliği yapan öğretmenlere alan değişikliğine başvuru imkânı verilmelidir.

-Sınıf öğretmeni olup mezuniyet alanı fizik, kimya ve biyoloji olan öğretmenlerin liselerde fizik, kimya ve biyoloji öğretmenliklerine başvuruları kabul edilmekte ancak ortaokullarda fen ve teknoloji öğretmenliğine başvuruları kabul edilmemektedir. Yine sınıf öğretmeni olup mezuniyet alanı tarih ve coğrafya olan öğretmenlerin liselerde tarih ve coğrafya öğretmenliklerine başvuruları kabul edilmekte ancak sosyal bilgiler öğretmenliğine başvuruları kabul edilmemektedir. Diğer yandan liselerde fizik, kimya ve biyoloji öğretmeni olanlar ortaokullara fen ve teknoloji öğretmeni olarak, tarih ve coğrafya öğretmenleri ise sosyal bilgiler öğretmeni olarak başvuruda bulunabilmektedir. Bu çelişkili durumun giderilerek sınıf öğretmeni olup fizik, kimya, biyoloji, tarih ve coğrafya alanlarından mezun olan öğretmenlerin ortaokullara da alan değişikliği başvurusunda bulunmalarına imkânı sağlanmalıdır.

-Alan değişikliği kılavuzunun 1.7 maddesinde, “Eğitim kurumu yöneticileri, öğrenimleri itibarıyla geçebilecekleri alanda ders yükü bulunması halinde kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle alan değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir. Bu yöneticilerin görevli oldukları eğitim kurumunda alan değişikliklerinin yapılması halinde yöneticilik görevleri üzerlerinde kalacaktır” hükmüne yer verilmiş, ancak bazı okullarda ders yükü olmasına rağmen alan değiştirmek isteyen okul yöneticilerine kendi okullarını tercih imkânı verilmemiştir. Ders yükü olup sistemde kendi okulları açılmayan yöneticilerin okullarına da başvuru hakkı verilmelidir.

-Yeni eğitim sistemi ile birlikte ilköğretim okulları; ilkokul veya ortaokul olarak dönüştürülmüştür. Ancak köy ve kasabalar başta olmak üzere birçok eğitim kurumu bünyesinde hem ilkokul hem ortaokul bulunmaktadır. Bu okullarda sınıf öğretmeni olan yöneticilerin önemli bir kısmının normu ilkokul ile ilişkilendirilmiştir. Söz konusu yöneticiler eğitim kurumunun bünyesindeki iki okulda da yöneticilik görevini yürütmektedir. Bu durumda olan yöneticilerin aynı eğitim kurumu bünyesinde bulunan ortaokula alan değişikliği talebinde bulunması halinde yöneticiliğinin devam etmesi sağlanmalıdır. Özellikle bazı eğitim kurumlarında ilkokul kısmında yönetici normu fazlası iken aynı kurumun ortaokul kısmında ise yönetici normunda ihtiyaç mevcuttur. Bu durumda olan yöneticilerin ortaokul kısmına alan değişikliğinde bulunmaları halinde yöneticilik görevleri üzerlerinden alınmamalıdır.

-Eğitim kurumları yöneticileri branş değişikliğinde atandıkları kurumda yönetici boş normu varsa, atandıkları eğitim kurumlarına yöneticilikleri korunacak şekilde atamaları yapılmalıdır.

-Öğretmenlikte adaylığı kaldırılan genel idare hizmetleri sınıfında çalışanlara da (il eğitim denetmenleri ve şube müdürleri) mevcut kadroları korunmak kaydıyla alan değişikliğine başvuru imkânı sağlanmalıdır.

-Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarının (3 veya 4 yıllık mezunlar) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğinden İHL Meslek Dersleri öğretmenliğine, İHL Meslek Dersleri öğretmenliğinden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine alan değişikliği yapma imkânı verilmelidir.

-Sınıf öğretmeni mezunu olup yan alanı matematik olanların ilköğretim matematik öğretmenliğine, yan alanı Türk Dili ve Edebiyatı olanların ise Türkçe öğretmenliğine atanmalarına imkân verilmelidir.

-Almanca, Fransız ve Arapça bölümlerinden mezun olup sınıf öğretmeni olarak atanan öğretmenlere Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkçe öğretmenliği alanlarına geçiş imkânı sağlanmalıdır.

-Halk Eğitim Merkezleri ve öğretmenevleri yöneticileri için kendi kurumlarında kalacak şekilde alan değişikliği imkânı sağlanmalıdır.

MEB İl Alan Değişikliğine Ait PDF'i Görüntülemek İçin Tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.