Alan değişikliği tekrar yapılmalıdır

Alan değişikliği tekrar yapılmalıdır

Bakanlığın 28 Eylül tarihinde açıkladığı alan değişikliği öğretmenleri mağdur etmiştir. Birçok sınıf öğretmeni zorunlu olarak alan değiştirmişlerdir.

İller  arasında  farklı   uygulamalar   yaşanmıştır . Kimi illerde ilköğretim Matematik  öğretmeni   lise matematik  öğretmeni  yapılmış, kimi illerde ise  Sosyal   Bilgiler  öğretmeni  Coğrafya  Öğretmeni olmuş,  sürenin  bir  günlük uzatılmasından  haberi  olmayan yan alanı Türk dili  ve  Matematik olan sınıf  öğretmenleri   lise  tercihine zorlanmış  ve  istemeyerek  liselere  atanmışlardır.Bu  süreçteulaştığımız bakanlık  yetkilileri  MEB?in kendi kılavuzunu açıklama  ile  düzeltmeye çalışmışlar, başvurunun  bitişinde yan alan tanımlamalarını yapmaya çalışmışlardır.
 
Bazı iller herkesi  Teknoloji   ve   Tasarım 'a onaylamışlar, bazıları önce  Zihinsel  Engelliler sonra   Teknoloji   ve   Tasarım  demişler, bazıları ise yan alan öncelikli, lisans tamamlama sonra , bazıları da tam tersini savunmuşlardır.
 
Bakanlık,  Okullar   İlkokul   ve   Ortaokula  dönüşünce  Sınıf  Öğretmeni  olan  yöneticileri   İlkokullara atadı. Bu atamada  öğretmenin   bilgisine  ve  onayına  başvurulmadı . Alan değişikliğine gelince Ortaokul ?da boş kadro yoksa  yönetici  tercih edemedi. Bazıları durumu çözme adına kadrosunu(kesinlikle hukuksuz değil)  ortaokula  kaydırdı. Yönetici  olmasına bağlı olarak alan değiştirdi.
 
Bu değişikliği (kadroyu  ortaokula  kaydırma) yapamayanlar aynı  okulun   Ortaokulunda  boşluk yoksa tercih dahi yapamadılar  ve  alan değiştiremediler. Bunun için yazılı dilekçe almak dahi yeterlidir. Çünkü kadrosu bu  okulda  kalmak kaydıyla alan değişikliği yapan  yönetici  için boş kadro olmasına  gerek  yoktur.Bu durumda norm değil  ders   yükünün  bulunması yeterlidir.Bu bile kılavuzda düzgün açıklanmamıştır.
 
Bakanlık mebbis  kayıtlarında 26.09.2012  ve  27.09.2012  tarihlerindeki  oynamalar izlendiğinde durumun vehameti ve ilçe  milli  eğitim müdürlüklerinin keyfiyeti ortaya çıkacaktır. Bu durumda idareciliğinin düşmemesi için alan değişikliği başvurusu yapamayan ve mağdur olan sınıf öğretmenliği kökenli idarecilere bir hak daha verilmelidir.
 
Öğretmenlerin alan değişiklikleri 2012 kılavuzu 1.5 inci maddesindeki ?2012 yılında il içi, iller arası ve özür durumundan yer değişikliği yapılan öğretmenlerin il içi alan değişikliği" class="klink">il içi alan değişikliğine başvuruları kabul edilmeyecektir.? İbaresi birçok öğretmeni mağdur etmiştir.
 
Alan değişikliğindeki en büyük sorunlardan birisi de plansız oluşudur.Değişiklik branş açığı ihtiyaçları göz önüne alınarak,kontenjan dahilinde yapılmalıdır.
 
5. sınıflarda artık branş öğretmenlerinin derse girmesi ve bazı derslerin haftalık saatlerinin artırılması nedeniyle branş öğretmeni açığı artmıştı.Matematik dersinde üç yıl içinde % 50 oranında daha fazla öğretmene ihtiyaç doğacakken Matematik uygulamaları dersinin seçilmesi ile bu açık daha da fazlalaştı.
 
Matematik Uygulamaları 593.000 öğrenci tarafından seçilmiş. Önümüzdeki yıllarda 6,7 ve 8 inci sınıflarda da seçmeli derslerin yeni sisteme göre uygulamaya geçmesiyle bu ihtiyaç 4 katına çıkacak. Yani 7-8 bin Matematik öğretmeni ihtiyacı doğacaktır.
 
5. sınıfta doğacak öğretmen ihtiyacını diğer dersler açısından ele aldığımızda;Kur?an-ı Kerim 480.000 Hz. Muhammedin Hayatı 305.000+ Temel Dini Bilgiler 180.000= 965.000
 
965.00/30=32166×2=64332/21=3063 Din Kültürü öğretmeni ihtiyacı doğmaktadır.
Okuma Becerileri 259.000+Yazarlık ve yazma becerileri 68000= 327000
327000/30=10900×2= 21800/21= 1038 Türkçe öğretmenine ihtiyaç doğacaktır.
İngilizce: 495.000/30=16500×2= 33000/21= 1571 İngilizce öğretmenine ihtiyaç doğmaktadır.
 
Bu ihtiyaç sadece ortaokullar içindir. Liselerle birlikte çok daha fazla öğretmen ihtiyacı doğacaktır. Çünkü seçmeli ders saati sayısı Genel liselerde 7, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor liselerinde ise 5?er saat artırılmıştır. Liselerdeki bu artışla birlikte ülkemizde sadece seçmeli dersler nedeniyle 90 bin civarında öğretmen açığı oluşacaktır.Bu açık ilk atmada alınmayacağına göre, belli bir plan dahilinde norm fazlalıkları hesaplanarak,alan değişikliğine gidilmelidir.
 
Alan değişikliği kılavuzunun açık olmayan mağduriyet yaratan, kısıtlayıcı maddeleri değiştirilip,öğretmenlerimize tekrar bir alan değişikliği hakkı daha verilmelidir.
 
ÖNERİLERİMİZ :
 
Bakanlık alan değişikliği müracaatlarını belli bir plan dahilinde, ihtiyaç açığı önceliği (matematik,din kültürü,Türkçe,İngilizce gibi )belirleyerek ve mağduriyetleri göz önüne alarak en kısa sürede yeniden yapmalı,yeni bir küskünler ordusu yaratmamalıdır.
 
1.Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 44.maddesi alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeleri düzenlemiştir.Bu sebeple 2012 yılında il içi ve iller arası yer değişikliği yapan öğretmenlerin alan değişikliğini engellemek hukuka aykırıdır.2012 yılında il içi, iller arası ve özür durumundan yer değişikliği yapılan öğretmenlerin il içi alan değişikliği" class="klink">il içi alan değişikliğine başvuru hakkı verilmesi
 
2.Okullarının dönüştürülmesi sonucu, sınıf öğretmeni kadrosunda olan idareciler orta okulda,branş öğretmeni kadrosunda olan idareciler ilkokul kadrosunda kalmıştır.Bu durumda olan idarecilerimizin idari görevleri düşeceğinden ve idareci açığı ortaya çıkacağından,idareciliğin düşmeden branşa geçiş hakkı verilmesi
 
3.Sınıf öğretmenliği yapan, alanı Fizik,Kimya,Biyoloji olan öğretmenlerin Fen ve Teknoloji dersine alan değişikliği yapabilme hakkının verilmesi
 
4.Alan değişikliğinde Zihinsel Engelliler Sınıf öğretmenliği, Teknoloji ve Tasarım alanına önceliğinin kaldırılması
 
5.Yan alanı Türk Dili ve Matematik olan sınıf öğretmenlerinin ortaokul Türkçe,matematik tercihini yapabilme hakkının son gün tanınmasından ve bu durumdan haberdar olamayan bazı öğretmenlerin zorunlu olarak lise tercihi yapmalarından dolayı kendilerine ortaokul tercihi hakkı verilmesi
 
6.Eğitim Bilimleri mezunu öğretmenlerimizin daha önceki yıllarda olduğu gibi Rehber öğretmenliği geçiş hakkı tanınması
7.Felsefe grubu öğretmenlerine Rehber öğretmenlik tercihi hakkı tanınması
 
8.Alan değişikliği ile gittiği okulda norm kadro fazlası olanların ve diğer nedenlerden ötürü alan değişikliğinin iptalini isteyenlerin iptallerinin yapılması
 
Yukarıda saydığımız öneriler çerçevesinde yapılacak bir alan değişikliği haksızlıkları önleyecek, mağduriyetleri giderecektir.Son dönemde sendikaların görüşlerini önemseyen bakanlığın da eğitim sorunlarının aşılmasında paydaşların ve alanın çözüm yeri olduğunu anlamasına vesile olacaktır?
 
Dr.Mustafa KAVLU
Türk Eğitim-Sen İst.7 Nolu Şb.Bşk.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum