Alan Değiştirme Sorunu Yaşayan Öğretmenlerin Dikkatine

Alan Değiştirme Sorunu Yaşayan Öğretmenlerin Dikkatine

Alan Değiştirme Sorunu Yaşayan Öğretmenlerin Dikkatine

YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın arasında koordinasyon olmaması, bakanlığın bir istihdam politikası yürütmemesi ve eğitim sisteminin sık sık değişmesi yüzünden öğretmenlerin kendi alanlarında uzmanlaşmaları, hizmet vermeleri giderek daha zor olmaktadır.

 

Kendi alanı dışında atanan öğretmenlerle, hizmet sırasında çeşitli nedenlerle yan alanlara yönelen (çoğunlukla mecbur kalan) meslektaşlarımızın bir kısmı mezuniyet alanına geri dönmeye çalışmakta, bir kısmı da norm ve tayin olanakları nedeniyle ilişkili alanlara geçmeye çalışmaktadır. Bu süreç hiçbir zaman dertsiz yaşanmadıysa da HİÇ BİR ZAMAN bu yılki kadar sıkıntılı olmamıştır.

 

Bakanlığın 2012 Yılı’nın çok sorunlu isteğe ve özre bağlı il dışı-il içi yer değişikliklerine bir çözüm yaratma kaygısıyla alan ve yer değiştirmeleri harman etmesi ile sıkıntı artmıştır. Alan değiştirmeye esas kılavuzdaki problemleri ve illerin norm sıkıntıları bakanlığa tek tek iletmemize rağmen başvuru süresince problemlerin çözümüne dair MEB tarafından bir adım atılmadığını görmekteyiz. Başvuruları bile ilan ettiği takvimden iki gün geç başlatabilen bakanlığın başvuru ve onay süresini uzatması da olasıdır ancak pek çok öğretmen için mağduriyet sürecektir.

 

İl Dışına alan ve yer değiştirme başvurusu yapan ancak alan-yer değiştirme işlemi yapılmayan öğretmenlerle ilgili hukuksal görüşümüzü daha önce paylaşmıştık.

 

http://www.aes.org.tr/portal/haberler/1855-gidenler-ve-kalanlara-bilgi-notudur

 

İl İçinde alan ve yer değiştirmek isteyen öğretmenlerimizin haklarını korumak, ilerleyen aşamalarda konuyu yargıya taşıyabilmek adına önerilerimizi paylaşıyoruz:

 

1. Elektronik ortamda yapılan başvurular, açılan ekranlar resmi evraktır, kopyası alınarak (print Screen) arşivlenmelidir.

 

2. Başvuru yapması engellenen öğretmenler (Kılavuz 1.5 maddesi dahil her ne sebeple olursa olsun) başvuruya esas belgelerini ekledikleri belgelerle (diploma, sertifika örneği, açık okulların listesi, vs) kendi okullarına hitaben ve “MEB, İKGM’ne iletilmek üzere” ibaresiyle yazacakları bir dilekçeyle alan değiştirme başvurusu yapabilirler. Okul evrak kayıttan geçecek olan bu dilekçe elden takip edilip bakanlığa ulaştırıldığından emin olunmalı, tarih ve sayısı kaydedilmeli, bir nüshası saklanmalıdır. Bu talebin bakanlıkça kabul edilme olasılığı vardır. Yazılı başvuruya 60 gün içinde yanıt verilmemesi durumunda zımmen red sayılır, her şekilde red yanıtını takip eden 60 gün içinde dava açma hakkı vardır.

 

3. Mezuniyete esas alan veya yan alanı tercih ekranında görüldüğü halde kılavuz nedeniyle bu başvuruyu yapmaya çekinen (reddedileceğini düşünen) öğretmenlerin İLGİLİ BAŞVURUYU YAPMALARINI ÖNERİYORUZ. Başvuru ve red ekranı ile dava açmaları mümkündür. (Bu başvuru tıpkı dilekçe ile yapılan başvuru gibidir, yanıtı için 60 güne varan süre beklemeleri de gerekmeyeceğinden hukuki işlem daha çabuk başlayabilir.)

 

4. Yan alanı olmayan sınıf öğretmenlerinden zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğini seçmediği-seçemediği için tercih yapmayan-yapamayan öğretmenlerin de 2. maddedeki yöntemle durumu bir dilekçeyle bakanlığa iletmesi mümkündür. Süreç aynı şekilde işleyecektir.

 

5. Mezuniyet alanı Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Almanca, Fransızca… öğretmenliği olup halen sınıf öğretmeni kadrosunda olup fen, sosyal bilgiler, Türkçe… alanına geçmesi engellenenlerden ekranında bu alanları görenler 3. maddedeki gibi BAŞVURU YAPIP, sonucuna göre pozisyon almaları, tercih yapamayanların 2. maddedeki gibi yazılı olarak başvuru yapmalarını öneriyoruz.

 

6. Başvuru yapması kılavuzca engellenmediği halde talebi il-İlçe MEM ler tarafından reddedilenler redde itiraz dilekçesi vermelidir.

 

7. İl İçi Alan değiştirme kılavuzunun Genel Açıklamalar:1.6 Maddesi bakanlığın açılacak davalardan sakınmaya yönelik bir çabası olarak yorumluyoruz. (2012 yılı Ağustos ayında iller arasında özür durumundan yer değiştirme başvurusunda bulunan ancak atanmak istedikleri illerde alanlarında açık norm kadro bulunmaması nedeniyle ataması yapılamayan öğretmenler, bulundukları il içinde alanlarının değiştirilmesi halinde özür durumundan yer değiştirme başvurusundan vazgeçmiş sayılacaklardır.) Her hangi bir talep ve başvuru, kazanılmış bir başka hakkı ortadan kaldırmaz.

 

8. Kendi alanında çalışmaktan memnun iken yalnızca il dışı isteğe bağlı-özre bağlı atamalarda daha şanslı olma kaygısıyla il içinde alan değiştirme yapan öğretmenlerimizi geçtikleri branşta da (özellikle teknoloji tasarım ve zihinsel engelliler branşları) gelecek yer değiştirme döneminde bir sıkışıklık yaşanabileceği konusunda uyarıyoruz.

 

9. Alan değiştiren öğretmenler bakanlığın yakın gelecekte yapacağı ALAN SINAVINDA yeni geçtikleri alandan sınava tabi tutulacaklarını da göz önünde bulundurmalıdırlar.

 

10. Kılavuzdan kaynaklı bir sorun yaşamadığı halde, il-ilçe MEM lerin ihtiyaç göstermemesi nedeniyle tercih yapamayan, sınırlı sayıda tercih yapabilen öğretmenlerden alan değiştiremeyenler (sonuçlar açıklandığında), tercih ekranına yansıtılmayan fakat ihtiyaç olduğunu bildikleri kurum ve kadroları listeleyerek alan değiştirmeme konusuna itiraz edebilirler, doğrudan dava açıp delilleri ek yapabilirler.

 

 

Yukarıda örneklenen konular dışında haksızlığa uğradığını düşünen öğretmenlerin başvuru sırasında ya da sonuçların açıklanmasıyla mağduriyetlerini hukuki işleme konu etmeleri olasıdır. Her talep, her itiraz mutlaka uygun delillerle güçlendirilmelidir. Sendikamız hukuk servisi mağduriyetini davaya dönüştürmek isteyen üyelerimize ücretsiz olarak avukatlık hizmeti sunacaktır.

 

Anadolu Eğitim Sendikası

Hukuk Sekreterliği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum