Ali Yalçın'dan ILO'ya Eleştiri

Ali Yalçın'dan ILO'ya Eleştiri

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısına katıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısına katıldı.

 

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu ve İşçi Sendikaları Temsilcileri ve ILO Genel Direktörü Guy Ryder, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ILO Bölge Sorumlusu Heinz Koller’in katılım sağladığı toplantıda konuştu.

Yalçın, Memur-Sen’in Kamu Görevlileri Sendikacılığında 850 bin üyesiyle, 11 Hizmet Kolunda Genel Yetkili olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de örgütlenme oranı yüzde 71 seviyesini geçmiştir. Buna rağmen Aplikasyon Komiteleri dâhil ILO’da temsilin teknik uzman seviyesinde bulunması, örgütlenmelerin karşılığı değildir. ILO’nun bu konuda adım ataması gerekiyor. Türkiye’nin çalışma hayatında gerçekleştirilmesi gereken ödevlerini konuştuğumuz bu toplantıda, ILO da ödevini yapmalıdır. Temsil noktasındaki pürüzler giderilmelidir” dedi.

 

 

02eylul2015ilo2

 

 

EMEK HAREKETLERİ TERÖRE PRİM VERMEMELİDİR

Terörün herkes tarafından kınanması gerektiğini ifade eden Yalçın, bütün sendikaların ve emek örgütlerinin teröre prim verecek ya da teröre destek çıkabilecek hareketlerden kaçınması gerektiğini belirterek, terörle aralarına mesafe koymaları çağrısında bulundu.

 

 

DAYANIŞMA AİDATI VE GREV HAKKI SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini geride bıraktıklarını söyleyen Yalçın,  “Türkiye’de kamu görevlileri sendikacılığında dayanışma aidatı söz konusu değil. Bu anlamda örgütlü ve muhatap olan tarafın cezalandırıldığı bir yapı var bu derhal aşılmalıdır. Grev Toplu Sözleşme sürecinin önemli tamamlayacılarından biridir. Türkiye’de kamu görevlilerinin grev hakkının olmayışı bir eksikliktir ve biran önce mesafe alınmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Yalçın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İşçi sendikacılığında Toplu Sözleşme, sadece yetkili sendikalar ile yapılır. Toplu Sözleşme görüşmelerinde masada sadece yetkili sendika temsilcileri bulunur. Memur sendikacılığında ise yasanın merhametiyle yetkili Konfederasyonun yanında yetkili olmayan iki konfederasyon temsilcisi de masadadır. Bunun ne Avrupa’da ne de ILO standartlarında bir örneği yoktur” şeklinde konuştu.

 

1111

 

İLO SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİDİR

Yalçın “Türkiye’de çalışma hayatı bütün boyutuyla ele alınmalıdır. Memur-Sen’in Türkiye’de Kamu İşveren Heyetinin muhatabı olmasına rağmen temsili konusundaki eksikliğin ya da başvurmasının yanlış değerlendirilmesinin bu anlamda ILO Türkiye temsilciliğine sorumluluk yüklediği ortadadır” dedi. Yalçın, ILO’nun Türkiye’nin hinterlandını göz önünde bulundurarak, bölge ofisi kurması gerektiğini de dile getirdi.

 

Türkiye Kamu Görevlileri Sendikacılığının ILO’yla beraber çalışmasının çok şey kazandıracağını vurgulayan Yalçın, “Bu anlamda Türkiye’deki Kamu Görevlileri sendikacılığının Uluslararası temsil noktasında Türkiye’deki sendikalaşma oranı göz önünde bulundurulduğunda bir sorunun yaşandığını rakamlar çok net olarak ortaya koyuyor. Toplantının bu noktalardaki pürüzlerin giderilmesinde önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

 

02eylul2015ilo1

 

 

KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLERİ DE SENDİKALAŞABİLMELİ

Konuşmasında Kamu Görevlileri Emeklilerinin sendikalaşamadığına değinen Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamu Görevlileri Emeklileri maalesef ülkemizde sendikalaşamıyor. Emeklilerin, emekli olduğunda bağlı bulunduğu konfederasyonun kazanımlarından yararlanması tarzında bir teklif geliştirdik. Bunun da kısa sürede çözüme kavuşturulması dileğimizi ilettik. Sadece emekliler değil, yargı, polis hatta askerlerin sendikalaşmada önü açılmalıdır. Sınır ve çerçevesi tartışılabilinir ancak örgütlenmeye izin verilmelidir. Biz de buna istinaden masada yetkili konfederasyon olarak bu konuda bir ilerleme kaydedilmesini istedik.”

 

 

ILO Genel Direktörü Guy Ryder ise, toplantıya katılım sağlayan bütün konfederasyonlara teşekkür ederek, “Dile getirdiğiniz bütün sorunları dinledik. Sendika hakları, örgütlenmek greve gitmek gibi taleplerinizin olduğunu gördük. Bunların çözümü için ILO üzerine düşecek görevi yerine getirecektir. Türkiye’de sağlık ve güvenlikle ilgili sorunların çözümü için atılan adımların olduğunu görüyoruz ama yeterli bulmuyoruz. Sorunların çözümü için katkı sunan bütün konfederasyonlara bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

22222

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.