Anadolu Liselerine öğretmen ataması sorunu

Anadolu Liselerine öğretmen ataması sorunu

Anadolu Liselerine öğretmen ataması sorunu

Önce, Eğitim-Sen'in Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı açtığı dava ile okulları Anadolu lisesine dönüştürülen ve normları çalıştıkları Anadolu liseleriyle ilişkilendirilen öğretmenlerimiz mağdur edildi. 
        Milli Eğitim Bakanlığı, genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasını 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatmış, Aralık 2008 tarihli yazı ile de Anadolu liselerine dönüştürme işlemini hızlandırılmıştı. Yine, Mayıs 2010'da bir genelge ile Liselerin Anadolu Liselerine Dönüştürülmesini gündemine almıştı. Bu genelgeye göre, genel liselerin Anadolu liselerine kademeli bir şekilde dönüştürüleceği, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme işleminin 2013'te tamamlanacağı belirtilmişti. 
         19.12.2010 tarih ve 27790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe konulan geçici 26. Madde de, “19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır” denilerek, Anadolu liselerine sınavla öğretmen atamasına resmen son verildi.
         Anadolu liselerine öğretmen seçimine yönelik yönetmeliği yürürlükten kaldırılmasına rağmen 2012 Mart'ında tarihinde Bakanlık yargı kararını gerekçe göstererek, yeniden Anadolu liseleri seçme sınavı açtı. Oysa 2009'da yapılan Anadolu Lisesi seçme sınavı sonucu, 2010 Mart ayında yapılan atamalardan sonra hem mevcut Anadolu liselerinde hem de genel liseden Anadolu lisesine dönüştürülen liselerde çok sayıda boş kontenjan bulunmasına karşın, yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle milli eğitim müdürlükleri tarafından duyuruya çıkılamamıştır. Bunun sonucunda da sınava dayalı atama kapsamında sınavı kazanan öğretmenlerden herhangi bir atama yapılmamıştır.
Bu konuda naçizane önerilerimiz olacak…
Bu Öneriler:
1) Mart 2012'de Anadolu Liselerine Öğretmen Atama Sınavını kazanmış olan öğretmenler eğer genel liseden Anadolu lisesine dönüşmüş bir okulda görev yapıyorlarsa; tıpkı alan değişikliklerinde kendi okulundan alan değişikliği tercihi yapan idarecilerde olduğu Anadolu lisesine dönüşen kendi okuluna öncelikli olarak atanabilmelidir. Kendi okulundaki boş norm sadece o öğretmenimize açılmalıdır. Başkalarına görünmemelidir. Zaten bu öğretmenimiz bu okula gelirken hizmet puanı üstünlüğü ile buraya gelmiştir. Önümüzdeki dönemde de bütün genel liseler, Anadolu lisesine dönüştürüleceği için zaten Anadolu lisesi öğretmeni olacak olan bu öğretmenlerimizi mağdur etmeye gerek yoktur. Öğretmenimiz kendi okulunu tercih etmezse; başka okulları tercih edebilmelidir. 
2) Kademeli olarak Anadolu lisesine dönüşmekte olan okullarda ( Örneğin: Genel liseye bu sene son kez 9. Sınıf öğrencisi alan okullar) ise okulun Anadolu lisesi kısmının boş olan normları açık ilan edilip sınava dayalı duyuruya çıkılmalı, ancak bu yapılırken; dersine kadrosu o okulun genel lise kısmında bulunan ve Anadolu lisesindeki öğretmen normu boş olan derslerine de aynı okulun genel lise kısmının öğretmeninin girdiği normlar açık ilan edilmemelidir. 
Örnek verecek olursak; kademeli olarak dönüşen Anadolu Lisesinin bir branşta üç normu var. Bu üç normun ikisi dolu, boş olan bir normuna da kadrosu aynı okulun genel lise kısmında bulunan bir öğretmenimiz giriyorsa; bu boş norm duyuruya çıkmamalıdır. Bu şekilde kadrosu genel lisede kalan ancak genel lisedeki ders saati her yıl azalacak olan bu öğretmenimiz mağdur edilmemiş olacaktır.
3) Ya da yukarıdaki önerinin devamı niteliğinde eğer genel liseden Anadolu lisesine dönüşen okullarda iki okulun ( genel lise ve Anadolu lisesi) toplam ders yükünü okulun mevcut öğretmen normu karşılıyorsa o okulda duyuruya çıkılmasın. 
Ancak iki okulun ( genel lise ve Anadolu lisesi) mevcut öğretmen normu, yine iki okulun ( genel lise ve Anadolu lisesi) toplam ders yükünü karşılamıyorsa o zaman sadece açıkta kalan ders yükünü karşılayacak kadar öğretmen normu duyuruya çıksın. 
İlgililere saygılarımızla duyurulur…

Celal DEMİRCİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum