Anadolu Lisesi Öğretmen atamaları ne oldu?

Anadolu Lisesi Öğretmen atamaları ne oldu?

Anadolu Fen Lisesi Öğretmen atamaları ne oldu?

Anadolu Fen Lisesi Öğretmen atamaları ne oldu?
 

Anadolu fen lisesi öğretmen atamaları 10 mart 2012 de girilen sınava göre hala atamalar yapılmadı! MEB NEYİ BEKLİYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı, sorun üretmede paydaşı olan bazı sendikalarla birlikte son yıllarda Anadolu liselerine öğretmen seçiminde çok ciddi sorunlar yaşanmasına ve mağduriyet oluşmasına neden olmuştur.

2005/73 sayılı genelge ile yapılan atamalar ve sonrasında bazı sendikaların açtıkları davalarla binlerce öğretmen mağdur edildi. Bakanlık, daha sonra yaptığı düzenlemelerde mağduriyetler silsilesini bitiremedi. Çünkü yapılanlar Bakanlığın başka düzenlemeleriyle çelişti. Sağlıklı düzenlemeler yapılmayınca Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenleri de yanlış uygulamalardan dolayı mağdur oldular. Kısacası bazı sendikaların rövanşist yaklaşımları, Bakanlığa değil, öğretmenlere kaybettirdi. Oysa Bakanlığın bu çıkmazının öğretmenlere zarar vermekten başka bir sonucu olmadı. Son olarak Eğitim-Sen'in Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı açtığı dava ile de, okulları Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle birlikte normları çalıştıkları Anadolu liseleriyle ilişkilendirilen öğretmenlerimiz mağdur edildi. Bunun üzerine Bakanlıkta katıldığımız toplantılarda Bakanlık yetkililerini uyarmış, yapılması gerekenleri bir rapor halinde sunmuştuk. Ancak Bakanlık bildiğini okudu. Mahkeme kararında da sınav yapılması yönünde bir zorunluluk yokken, Bakanlık Mart ayında sınav yaptı. Sınav yapıldıktan hemen sonra Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde sınav kazananların hemen atamalarını istedik. Ancak Bakanlık olumlu adım atmadı. Süreci uzattıkça uzattı. Sınav kazanmış olan bu öğretmenlerimiz, sınav puanlarıyla atanamamaları ile birlikte ne il içi ne de il dışı yer değiştirmelerinde Anadolu liselerine başvuruda bulunamadıkları gibi, yerleri duyuruya çıkarıldı.

Süreci kısaca özetledikten sonra nerede hata yapıldığını ve Bakanlığın bundan sonra ne yapması gerektiğini paylaşmak istiyorum. Neticede bir kişi dahi olsa, öğretmenimizin mağduriyeti bizi üzüyor; canını acıtan her yanlış uygulama bizimde canımızı acıtıyor. Teklif getirmeden, yol göstermeden eleştiri yapmak sendikacılığın en kolay tarafı. Biz sendikacılıkta kolay olanı hiçbir zaman tercih etmedik. Zora talip olduk. Çözüme talip olduk.

Milli Eğitim Bakanlığı, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasını 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatmış, 03.12.2008 tarih ve 12397 sayılı onayından sonra liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi hızlandırılmıştı. Bakanlık, 06.05.2010 tarihinde 2010/30 sayılı Liselerin Anadolu Liselerine Dönüştürülmesi konulu bir genelge yayınlamıştı. Bu genelgeye göre, genel liselerin Anadolu liselerine kademeli bir şekilde dönüştürüleceği, Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasının 2013'te tamamlanacağı belirtilmişti.

Dönüştürme süreciyle birlikte genel liselerden Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenleri Anadolu statüsünde olmadıkları için mağdur edilerek başka okullara zorunlu olarak atanmaktaydılar. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin mağdur edilmemesi için Kurum İdari Kurulu Nisan 2010 çalışma raporunda, “Anadolu liselerine dönüştürülen eğitim kurumları öğretmenlerinin dönüştürülme ile birlikte normlarının dönüştürülen eğitim kurumu ile ilişkilendirilmesi” talebinde bulunmuş, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmenlerin mağdur edilmemesi için çalışma yapacaklarını açıklamıştı. Bunun üzerine Anadolu liselerine öğretmen seçme yönetmeliği değişti. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin normları okullarıyla ilişkilendirildi. Okulların dönüştürülme süreci böyle iken, bağcıyı dövmeye kararlı olanlar yine rahat durmadılar, öğretmenleri mağdur edecek yeni bir karara imza attılar.

Peki, ne yapılmalı?

Yapılması gerekenleri ortaya koymak için sınav süreçlerine de değinmeyi gerekli görüyorum. 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikle fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liselerine seçme sınavı sonucu atama yapılmaktaydı. Bu kapsamda, 27/12/2009 tarihinde Anadolu liseleri seçme sınavı açılmıştı ve 2010 yılında sonuçlar açıklandıktan sonra Şubat-Mart aylarında iller bazında Anadolu liselerine öğretmen ataması duyurusu yapılarak sınırlı sayıda atama yapıldı.

Ancak, Bakanlık tarafından düz liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesine yönelik genelgelerin yayımlanması ve Anadolu liselerine öğretmen seçme sınavının kaldırılacağı söylentileri üzerine iller yeni duyuruya çıkmadılar. Yaklaşık 9 ay sonra ise 19.12.2010 tarih ve 27790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik'e konulan geçici 26. maddede, “19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır” denilerek, Anadolu liselerine sınavla öğretmen atamasına resmen son verildi.

Bakanlık, Anadolu liselerine öğretmen seçimine yönelik yönetmeliği yürürlükten kaldırmasına rağmen 10/03/2012 tarihinde yargı kararını gerekçe göstererek, yeniden Anadolu liseleri seçme sınavı açtı. Oysa 27/12/2009 tarihinde yapılan Anadolu Lisesi seçme sınavı sonucu 2010 Mart ayında yapılan atamalardan sonra gerek mevcut Anadolu liselerinde gerekse düz liseden Anadolu'ya dönüştürülen Anadolu liselerinde çok sayıda boş kontenjan ve sınavı kazanmış potansiyel öğretmen bulunmasına karşın, yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle iller tarafından duyuruya çıkılamaması sonucu sınava dayalı atama kapsamında sınavı kazanan öğretmenlerden herhangi bir atama yapılmamıştır.

Bu kapsamda, kazanılmış hakların korunması ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından, 27/12/2009 tarihli seçme sınavında başarılı olanların 10/03/2012 tarihli sınavda başarılı olanlarla birlikte değerlendirilerek Anadolu liselerine öğretmen atamasının bir an önce yapılması gerekir. Gecikme, öğretmenlerin tepkisini artırmaktan başka bir sonuç getirmeyecek, Bakanlığa karşı öfke patlamasına dönüşecektir. Bize düşen, olması gerekeni ortaya koymak, teklif sunmak ve haklı bir şekilde talepte ısrarcı olmaktır. Bakanlığa düşen ise, öğretmenleri daha fazla öfkelendirmek, yeni kaoslar oluşturmak değil, teklifleri dikkate alarak çözüm üretmek ve mağduriyetleri gidermektir.

Ramazan ÇAKIRCI

EBS Genel Mevzuat Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum