Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları Ne Zaman Yapılacak?

Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları Ne Zaman Yapılacak?

Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları Ne Zaman Yapılacak?

Mart ayında yapılan Anadolu Liseleri Öğretmen Seçme Sınavında başarılı olan öğretmenler atamalarının yapılıp yapılmayacağı konusunda endişeli.

 

Öğretmenler Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine ilişkin sınava girmişlerdir. Sınav sonuçları da açıklanmıştır. Öğretmenlerin büyük bir kısmının başarılı olduğu sınavdan sonra sıra bakanlığın sınavına gelmiştir.

Çünkü bakanlığı bekleyen sorunlar vardır ve çözümlemesi gereken bu sorunlarla ilgili yaklaşımı eğitimciler tarafından beklenmektedir.

Nedir bu sorular beraber bakalım:

1-Sınav Sonucuna göre atamalar ne zaman?

Öncelikle sınav sonucuna göre atamaların ne zaman yapılacağı sorusu cevap beklemektedir. Bu sorunun cevabı: eğitim öğretimin aksamaması adına öğretim yılı sonu diye düşünülse de atamalar bu süreç beklenmeden yapılmalıdır. Çünkü, Mayıs ayında İsteğe bağlı yer değiştirmeler yapılacaktır. İl içi ve il dışı yer değiştirmeler yapılmadan Anadolu Lisesi atamalarının yapılması kadro hareketlerinedeniyle süreci sağlıklı kılacaktır.

Bu noktada önerimiz;

Atamaların il içi ve il dışı yer değiştirmelerden önce yapılması ve eğitim öğretimin aksamaması adına görevden ayrılıp başlamaların Haziran ayına bırakılması şeklindedir.

2-Sınavsız Atanan Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin Durumu ne olacaktır?

Birinci sorunun cevabından önce cevap bulması gereken ve bakanlığı en çok zorlayacak soru ve sorun budur. Sınavsız atamaların bakanlık tarafından durdurulması sonucunda onbinlerce öğretmenin durumunun ne olacağına karar veremeyen bakanlık bu konudaki kararını vermek zorundadır. Burada ya 2005/73 nolu genelge gereği yapılan atamaları yıllar sonra geri almak zorunda kalan bakanlık bu tecrübeyi değerlendirmeyerek her şeye rağmen ben bu öğretmenleri yerinden oynatmayacağım diyecek

Yada bu atamaları geri alarak; sınavsız atanan öğretmenleri “atamamız geri alınacak mı?” kaygısından kurtaracak, sınavla atama bekleyenlerin de hak kaybını önleyecek adımı atacaktır. Bu seçeneği tercih ettiği taktirde sınavsız atandığı halde sınava girip başarılı olanların mevcut yada başka kurumlara atanmalarına da olanak sağlanmış olacaktır.

3-Mevzuat düzenlemesi ne zaman yapılacak?

Birinci ve ikinci soru ve sorunlardan daha da önemli olan gerek öğretmen atama ve yer değiştirme gerekse Anadolu Liselerine öğretmen atama konusundaki yönetmeliklerin düzenlenmesinin gerekliliğidir.

Bu yönetmelikler düzenlenmeden yapılacak atamalar tartışmaya yol açacaktır.

Eğer Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri için geçerli olup Anadolu Liseleri için geçerli olmayan fakat yargının bu hususu durdurduğu yönetmeliğe göre atamalar gerçekleştirilirse bu yönetmelikte 6111 sayılı torba yasa düzenlemeleri işlenmediğinden sorunlar yaşanacaktır. Bilindiği gibi 6111 sayılı yasayla Teşekkür, Takdir ve Aylıkla Ödüller kaldırılmış bunun yerine Başarı, üstün Başarı ve Ödül hükümleri getirilmiştir. Buradan geçmişte alınan takdir, teşekkür ve aylıkla ödüllerin kesinlikle puanlamadan çıkarılması gerektiğini vurgulamak istemiyoruz fakat en azından 6111’den sonra alınan ödüllerin de sisteme dahil edilmesi gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz.

4-Norm kadro ve dönüşecek okullar sorunu.

Bunlar kadar önemli olan bir başka husus ise öğretmenlerin atamalarına esas olacak norm kadroların (2012-2013’e göre) düzenlemesi yapılmalı ve çok sağlıklı olmasa da mevcut durumdan daha sağlıklı olacağı açık olan tespitlerle bu atamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Başlangıçta da söylediğimiz gibi öğretmenler için sınav sona ermiştir sınav sırası bakanlıktadır ve bakanlığa sorulan sorulara bir an önce cevap vermesi, bir açıklama yapması ve atamaları belirlenecek bir planlama doğrultusunda gerçekleştirmesi gerekmektedir.

 

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum