Anayasa Mahkemesi kararı, ek ödemeyi geri getirir mi?

Anayasa Mahkemesi kararı, ek ödemeyi geri getirir mi?

Anayasa Mahkemesi kararına göre memurlara mali ödeme yapılabilir mi?

666 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen ek 12. maddenin iptaline dair Anayasa Mahkemesi kararı 10 Ekim 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Tıklayınız.

Karara göre, Anayasa Mahkemesi sadece KHK ile yapılan düzenelemenin 6223 sayılı yetki Kanunu kapsamına girmediği yönüyle bir iptal kararı vermiştir.

Diğer taraftan, bu yıl çıkarıan ve 2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan torba kanun ile 375 sayılı KHK'nın bazı maddeleri yeniden düzenlenirken, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği maddede bir değişiklik yapılmamıştır.

Bir çok personelin merak ettiği konuların başında Anayasa Mahkemesi kararına göre daha önce çeşitli kanunlara göre ödenen mali hakların geri gelip gelmediğidir.

666 sayılı KHK'nin ek 12'nci maddesine göre ek ödemesi olan birçok kurumun ek ödemelerini düzenleyen hükümlerin 14/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılması düzenlenmekteydi. Bu kurumların personeli haklı olarak Anayasa Mahkemesi'nce bu hüküm iptal edildiğine göre, ek ödemeleri düzenleyen hükümler yürürlükten kaldırılmamış oluyor ve yapılan ek ödemeler de geri gelmiş oluyor diye düşünmeye başlamıştır.

Keşke bu hükümler düşünüldüğü gibi geri gelmiş olsaydı da ek ödemeleri düşürülen personelin ya da kaldırılan personelin ek ödemeleri geri getirilmiş olsaydı. Ancak, durum düşünüldüğü gibi değildir. Bunun sebebi de Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümemesinden kaynaklanmaktadır.

Konuyu örnekle izah etmek gerekirse; 666 sayılı KHK ile 5502 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda çalışan memurlara ödenmekte olan ikramiye ve fazla çalışma ödemeleri sona erdirilmiştir. Ancak, bu kurumda 666 sayılı KHK öncesinde çalışanlara ise 14/1/2012 tarihi itibarıyla hesaplanmış olan ikramiye ve fazla çalışma ödeme tutarları tazminat olarak ödenmeye başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi kararından sonra 5502 sayılı Kanun'un 2 ve 4 üncü fıkralarının geri gelmesi gibi bir durum söz konusu olmayacağından bu ödemelerin tekrar eskiden olduğu gibi ödenmesi mümkün değildir. Bu durum başka kurumlar için de geçerlidir.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.