Anayasa'dan önce içtüzük değişecek

Anayasa'dan önce içtüzük değişecek

AK Parti, öncelikle Meclis İçtüzüğü'nü uzlaşma yoluyla değiştirilip, Meclis'in daha normal çalışmasını sağlayacak.

Şerife GÜZEL

 

Başkanlık sistemini de içeren Anayasa değişikliği için adım atmaya hazırlanan 65. Hükümet, öncelikle Meclis İçtüzüğü'nü değiştirecek.

AK Parti kurmayları, İçtüzük değiştirilmeden Meclis'ten çok kapsamlı bir Anayasa değişikliğinin çıkarılmasının zor olacağına işaret ediyorlar. Bu nedenle de öncelikli olarak İçtüzük değişikliğinin sağlanabilmesi için diğer siyasi partilerle uzlaşma arayışının yeniden canlandırılması üzerinde duruluyor. Daha önce üzerinde uzlaşılamayan az sayıdaki madde, muhalefetle uzlaşılabilecek şekilde yeniden ele alınacak. Böylece Meclis Genel Kurulu, normal şekilde çalıştırılabilir hale getirilecek.

Cemil Çiçek'in Meclis Başkanlığı döneminde İç Tüzük için oluşturulan komisyon, Aralık 2012'den Temmuz 2013'e kadar gerçekleştirdiği 36 toplantıda, İç Tüzüğün 65 maddesinin değiştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Ancak komisyonun, üzerinde uzlaşma sağlayamadığı 20 -22 madde, partiler arasında sorun oluşturdu. Hazırlanan metin, partilerin tüm maddelerde mutabakatı olmamasına rağmen yine de Meclis Başkanı'na sunuldu. Dönemin Meclis Başkanı Çiçek, ortaya çıkan metni bilgi ve değerlendirme amacıyla parti genel başkanlarına gönderdi. Daha sonra İçtüzük değişikliğiyle ilgili gayri resmi olarak partilerin grup başkanvekilleri bir araya gelerek birkaç madde dışında diğer maddeler üzerinde de uzlaşma sağladılar.

 
Star Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.