Ankara patlaması saldırıyı kim yaptı Davutoğlu açıklama

Ankara patlaması saldırıyı kim yaptı Davutoğlu açıklama

Ankara patlaması 'saldırıyı kim yaptı?' sorusunun yanıtı Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. 'Bir isme ulaşıldı' diyen Davutoğlu öncelikli örgütün IŞİD olduğunu açıkladı.

Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının başlıkları şöyle: 

Ankara'da gerçekleşen saldırı tüm halkımızı hedef alan bir saldırıdır.. 

Bugünlerde seçimlere yönelik ifadeler kullanılmamalıdır. 

Olayı her bakımdan araştırıyoruz. Değerlendirmelerimiz oldu. Bakanlar Kurulunda değerlendireceğiz neler yapacağını kararlaştıracağız..

Saldırılar Türkiye'yi Suriye yapmaz

11 Eylül gerçekleştiğinde kimse o yöntemin kullanılacağını bilmiyordu. Fransa'da karikatür krizi vardı. Terör modern ülkelerin de derdi.  

Dünyanın her yerinde bu tür eylemler oldu. Türkiye'nin daha geniş risk alanı var. 

Bu saldırılar Türkiye'yi Suriye yapmaz. 

Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. Zaaf ve ihmal nerede varsa gerekli adım atılır. 

Birinci aşamada yaralar sarılır. Son gereği yapılır.

Miting Sıhhiye olabilir ama toplanma yerinde de gerekli tedbirler alınmalıydı. Teknik arama Gar'da da yapılmış ama insan arama miting meydanı yapılmış.. 

Canlı bomba insanların biriktiği yerde kendini patlatır. 

Emniyet sizi şurada istiyorum dese bu kez de organizatörler engellemek istiyor diyebilir. Topluca miting alanına harekette risk fazladır. 

Acılarımız ortak, bunu ortak bilinçle karşılamalıyız. Bunu seçim yaklaşıyor nasıl istismar edileceği düşünülürse zarar verir.

Suç odağı 3 örgüt görünüyor

DEAŞ, DHKP-C ve PKK'nın Türkiye'yi hedef alması nedeniyle 700 kişiden fazla insan bir gün önce gözaltına alındı. Hukuk devleti Türkiye bu yüzden gözaltına alıp bir ayrı yerde tutamıyorsunuz. Bu elemanlar farklı rollere bürünebiliyor. Bunlar her an saldıracak gibi takip ediyoruz.  

Ankara'daki saldırıda bu 3 örgüt potansiyel suç odağı olarak görünüyor. DEAŞ birinci öncelik olarak alındı araştırılıyor. Bunun yanı sıra PKK'nın benzer eylemlere yeltendiğini biliyoruz. DHKP-C'nin benzer planları var. 

1 isme ulaşıldı örgüt bağlantısı var

Soruşturmayı açıklayamam ama 2 canlı bomba olduğu biliniyor. Bombayı nasıl getirdiklerini öngördük. 1 İsme neredeyse ulaşıldı. Örgüt bağlantısı var. 

Güvenlik kontrolleri rutin olmayacak değişik bir yönteme geçiliyor. Rutin dışına tedbir anlamında çıktığınızda farklı engeller var hukuk devletisiniz. 

Ankara Garı civarında bütün bomba aramaları yapılıyor ama ne oluyor 1 kişinin üzerinden bir bomba giriyor. 

Ankara'daki olaydan birkaç gün önce birisi Ankara'da yakalandı.

Soruşturmayı gizli tutuyoruz

Bazen örgüt üyesi yıllarca kendini göstermeden kaybediyor. Bunlara görev veriliyor bazen. Bugün iletişim araçları çok gelişti. Emniyet kuvvetleri kadar teröristler de aynı derecede teknolojiyi iyi kullanıyor. 

Örgütle ilgili soruşturmanın selameti için örgütü saklı tutuyoruz.

Bazen bu örgütler birbiriyle ayrı görünse de bir örgütün elemanı başka bir örgüt için başka amaçlı kullanabilir. 

Seçime 20 gün kala eylem olmuşsa bu seçimlere darbe vurmak psikolojisini bozmak amaçlı olduğu aşikar. 

Yapmamız gereken teröre karşı ortak bilinci ortaya çıkarmak. Arkasında kimler var ortaya koymak. 

Suruç'un arkasında Suriye bağlantılı IŞİD bağlantıları tespit edildiği için ciddi bir operasyon yürüttük. Suruç'ta irtibatlar tespit edildiği için son dönem operasyonlar yapıldı.

Türkiye dönük bir algı operasyonunu kim yaparsa yapsın parçasıdır. Biz kimse IŞİD bilmezken operasyon yaptık. Türkiye sınırına yaklaştırmamak için DEAŞ'a yönelik her faaliyeti yaptık tedbirleri aldık. Son olarak uluslararası güçlerin operasyonuna katıldık.

DEAŞ'a karşı Türkiye kadar etkin mücadele yoktur! 

Ne DEAŞ'a zaat gösterdik ne de tepki göstermekten geri kaldık. DEAŞ'a karşı Türkiye kadar etkin mücadele yoktur! 

Soruşturma yürütürken rapor sonucu istihbarat zaafı varsa gerekeni yapacağız. Ama hangi istihbaratla hangi olayları engellediğimizi paylaşmıyoruz ama biz biliyoruz. Bir haftada 2 eylemci engellendi. 

Zayıf bir istihbarat var demek doğru değil. 2 Ülke sınır komşumuz iç savaş yaşıyor. Türkiye buna rağmen ne kadar olayı nasıl engellediğimizi biz biliyoruz. İstihbaratımız zayıf değil. 

Türkiye'nin 3 terör örgütü ile uğraşmıyor arkasındaki odaklarla uğraşıyor. PKK bu kadar silahı nereden alıyor, DEAŞ nereden alıyor. Ebu Gureyb'de DEAŞ liderleri nasıl yetişti biliyoruz. 

Zaaf içinde olduğumuz yaymak terörün işine yarar

Acımız büyük bu acıyı yaşamak ve hakkını vermek lazım. 

Ama buradan zaaf içinde olduğumuzu yaymak terörün işine yarar.

Böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelmesi çok önemli... Böyle günlerde konuşamazsak ne zaman konuşacağız. Güvenlik zirvesi sonrası görüşmeleri yapmaktı niyetim.

Beni eleştir partimi eleştir ama devlet yaptı demek hatadır

Ama Demirtaş çıktı devlet bu cinayetleri işledi dedi. Beni partimi eleştirdi bu başka. Ama herkes bizim bu ülkede kan akmaması için canımızı feda edeceğimizi bilir. Devleti suçlamak doğru değil. O yüzden Demirtaş'la görüşmeyi doğru bulmadık. MHP her şeye hayır dediği için yine aynını yaptı.

CHP dialoga açık olduğu için teşekkür ediyorum. CHP ile görüşmemizde 2 erkek canlı bomba olduğunu basına kapalıydı. Sonra açıklaması önüme geldi itirazım olup olmadığını sordular. Gelin deklarasyon yapalım dedim ama bunu reddetti. Buna saygı duydum. Ama terör saldırısı ile ilgili olmayan konuyu orada söylemesi doğru değildi. Dışarıda öyle bir açıklama yaptı ki acının yaşandığı yerde bunları açıklamak doğruı değildi. Bunların gündeme getirilmesi doğru değildi. Benim söylediklerimi benden izin almadan duyurması, yani eksik aktarması bir sürü spekülasyon ortaya çıktı. 

Bunun kamuoyu ile paylaşılması doğru değil ki! Eski bir MHP il Başkanının bizimle ilgisi yok Rize'de bir miting ile ilişkilendirmesi doğru değil ki...

Beni katil etmek, davete hayır demek ve içeride konuşulanı dışarı sızdırmak doğru değildir. küçük siyasi hesaptır. 

Seçim hükümeti dedim koalisyon anladı

Yine Kılıçdaroğlu bir konuda yanlış aktarımda bulundu. Bugün beraber olsak daha iyi çözerdik dediğim hükümet seçim hükümetiydi. Bütün bu olayları nasıl kenardan seyredersiniz. Şu anki hükümet ülkeyi seçime götüren seçim hükümetidir.

Her partiden gelen milletvekilleri kontenjanı var. Hükümete girmediler gelmek istemediler. Ülke tehdit altında terör riski var Anayasa diyor ki gel seçim hükümeti kur. Biz de devlet tecrübesine inandıklarımıza teklif ettik. Başkanları giremezsiniz dedi. 

Bahçeli gelseydin de zaafiyet göstermeseydi

CHP ve MHP'den geçici hükümete katılım olsaydı güvenlik zirvesinde iki parti de olacaktı.

Gel hükümet kuralım diyoruz gelmiyorlar sonra zaafiyet gösterdiler diyor. Gelseydin de zaafiyet göstermeseydi hükümet madem öyle düşünüyor Bahçeli... Oturup köşene eleştireceksin, Anayasa katıl dediği halde katılmayacaksın sonra eleştireceksin.

İçişleri ve Adalet Bakanları bizim bakanlarımız değil. Bürokrat olarak başarılı işler yaptıkalrı için geldiler. Ak Parti kimlikli bakanlar değil bunlar. Hangi partiye oy verirler bilmem. Sadece böyle günde şu bakanlar sorumludur deyip suçlamak doğru değil.

İstifa müessesi işletilebilir geçmişte de yapıldı

Görevde istifa edenler oldu, kabinede değişmeler oldu. Gerektiğinde istifa müessesi işletilebilir. Arkadaşlarımız kendileri de istifa edebilirler. Olay olmuş üzerinde soruşturma yapılırken, bunun dikkat çekmesi, siyasi malzeme yapılması doğru değil. Bunlar siyasi kimseler değil. 

Diğer partilerin sorumluluktan kaçtıktan sonra istifayı gündeme getirmeleri doğru değil. Kusura bakmayın buna katılmaları gerekirdi Anayasa söylüyor.

Kılıçdaroğlu'na söyledim keşke bu seçim hükümetinde olsaydınız. 

Zırhlı Araç Arkasında Sürüklenen Terörist ile İlgili 2 Polis Açığa alındı

Zırhlı araç arkasında sürüklenen terörist ile ilgili tahkikat tamamlandı. Bugün bu videoyu çeken bu davranışı sergileyen iki polis görevinden alındı. Tahkikat devam edecek. Devletin demokratik hukuk kuralları içinde yürüttüğü operasyonlara gölge düşürmek, intikam algısı oluşturmak en büyük zarardır. 

Ankara olayında da soruşturma tamamlandığında gereği yapılır. 

Suçlu varsa cezayı yargı verir. Operasyonda öldürülmüşse adli tıp dahil gerekli işlem yapılır ve nasıl olacağı bellidir. 

Diğer taraftan kırsalda yapılan operasyon sonrası ölen 5-6 terörist Tunceli'den Malatya'ya getirildi. O helikopter saldırıya maruz kalabilirdi ama oradaki teröristleri aldı ve getirdi. Bunlar görülmüyor. 

Kılıçdaroğlu'nu Yadırgadım

Ben hiçbir zaman siyasi partileri dışlamadım. Demirtaş ile 2 tecrübem oldu 1 Ekim'de Başbakanlıkla görüştüm. Bu benim için siyasi riskti. Ama Çözüm Süreci için aşama geçilmesi için tabanın tepkisine rağmen görüştüm. 

Tezkereye hayır oyu verdi, Kobani'ye dış müdahale olsun dedi, ama oradaki olaylar için bizi suçladı. 6-7 ekim olaylarında sokaklara dökülün çağrısı yaptı. 

7 Haziran'dan sonra görev bize verildi. 40 gün bize saldırdı ayaklanma çağrısı yaptılar. 15 temmuzda bir görüşme yaparken Kandil'den açıklama geldi. Ayaklanma silahlanma çağrısı geldi. 2013 Mayısında verilen sözlere dönmeniz lazım dedik. Sanki bunlar olmamış gibi onlarca açıklama yaptılar. Bütün görüşmenin dokusunu değiştiren hareketler. 

KEŞKE KATILSAYDI

Ben dört liderin toplanmasını çok arzu ederdim. Devlet kin gütmek yeri değildir. Bu niyetteydim. Partinin eşbaşklanı çıkıp bu insanları devlet katletmiştir demek siyasetçiye yakışır mı, devlet fobisi olmak yakışır mı? 

Sıhhiye'ye kadar tebessümle geliyorlar orada surat da üslup da değişiyor. Olay sonrası Ak Partiye oy verin ifadesini duydunuz mu? Ama diğer partiler dünkü konuşmasında partilere oy istediler.

Keşke Kılıçdaroğlu ortak bir deklarosyona katılsaydı. Ama konuşulanları dışarı sızdırmasını yadırgadım.

İlk defa terör olayları gölgesinde seçimlere gitmiyoruz

Daha önce mecliste toplanıldı. Terör ortak acı olmaktan çıkıyor, devletin suçlandığı, iç savaşa çağrı yapan bir tavır alınıyor. 

Küçük ayak oyunları yapmalarını yadırgıyorum. 

Mitinglerle ilgili yeni bir karar ihtiyaç var mı onları MYK'da görüşeceğim. Mitinglerde tahrik etmeyelim ya da hepsini iptal edelim diye bir talepte bulunacaktım.

Bakın bütün eleştiriler bana geliyor Başbakan olduğum içim seçim hükümetinde, onlar gelmemeyi tercih etti.

Seçim güveliği Bakanlar Kurulu'nun ilk maddesi elbette ama ilk defa terör olayları gölgesinde seçimlere gitmiyoruz. 2007 seçimlerine kadar Danıştay Olayı, Hrant Dink, Dağlıca baskını gibi olaylar yaşadık. Kimsenin seçim güvenliği konusunda endişe etmemesini ve sandığa gitmesini söylüyoruz. 

SURİYE POLİTİKASI 

Suriye politikasında sivil halka karşı tutum takındık. bunları mülteci olarak aldık. İlkesel tutumda değişiklik yapmayız. Suriye sınırlarında bir tek askerimiz yok ama İran askeriRusya uçakları var. Kılıçdaroğlu Suriye politikası 180 derece değişmesi gerekiyor dedi. Sordum Esad ile görüşme mi dedim? Esad sadece yüzde 14'ünü kontrol ediyor. Halkıyla savaşan bir yönetimi ayakta tutmak doğru değildir. Rusya gelse teröre karşı mücade edeceğim dese NATO'da gündeme getirirdik. Bizim tekrar Esadlı bir duruma geçtiğimizde 2 milyon insanın psikolojisini düşünün.  

İrade gösterme meselesi öyle ya da böyle olmak durumunda. Rusya operasyonları önce İdlip ve Halep'ten göç gelmiyordu. Rusya Ilımlı Muhalefete operasyon yapıyor. Mülteci dalgası geliyor güvenlik bölgesi önemli...

Ceylanpınar'da askerimizin PYD tarafından şehit edilmesi, kanton ilanı gibi tehlikeler sonucu biz PKK operasyonu yaptık. Türkiye'ye dönük tek bir sorun görürsek ABD'ye operasyon yaparız dedik. Koalisyon güçlerinin değil Suriye Türkiye sınırında bu yüzden hiçbir askeri gücü kullanmakta tereddüt etmeyiz. PYD kendisine verilen itimatı kötü kullandı. Rejim ve PYD'ye yaradı Rusya'nın desteği bu yapıları önceden de biliyoruz. 

Hava ihlali ile ilgili Rusya'dan hassasiyetini Türkiye'nin önemsiyoruz açıklaması geldi ama sahada böyle olmadı. Gerekeni yaparız. Suriye "Bölgesel Krize" dönüştü ama bu sınırlarımızın ihlal edileceği anlamına gelmez

Bağdadi haberlerini gördük ama daha önce de benzerleri oldu. Emin olunmadan kabul etmek doğru değil.

RUSYA İLE GAZ ANLAŞMASI

Türkiye'nin Rusya ile enerji işbirliği kazan kazan modelidir. Gazı alıyoruz ama parasını veriyoruz. Önemli bir büyüyen pazarız. Türkiye ile Rusya arasında geçmişte de sorun oldu ama konuşarak aştık. Türkiye'nin enerji konusunda yenilenebilir enerji konusunda yüzde 40'a varan bir çalışma olacağını belirttik. Enerji ile ilgili yatırımlarımız sürüyor. 

Kaynak : Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.