Araştırma Görevlisi olmak için hangi şartlar gerekiyor?

Araştırma Görevlisi olmak için hangi şartlar gerekiyor?

Birçok lisans mezunu veya lisans öğrenimine devam eden öğrencilerin en büyük hedeflerinden birisi akademik kariyer yapmaktır. Akademik kariyerin başlangıç yolu ise Araştırma Görevliliğinden geçmektedir.

Birçok lisans mezunu veya lisans öğrenimine devam eden öğrencilerin en büyük hedeflerinden birisi akademik kariyer yapmaktır. Akademik kariyerin başlangıç yolu ise Araştırma Görevliliğinden geçmektedir.

Ancak, araştırma görevlisi olma hayali olan birçok arkadaşımızın kafasını karıştıran sağdan soldan duyduğu yanlış bir bilgide şudur : "Araştırma Görevlisi Olman İçin Yüksek Lisansa Başlamış veya Bitirmiş Olman Gerekir !!!"

Bu yanlış bilgiyi açıklamadan önce Araştırma Görevliliği ile ilgili sizlere kısa bilgiler verelim.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN MEVZUATTA GÖREV TANIMI NEDİR ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda Araştırma Görevlileri, "yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcıları" olarak geçmektedir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN ÖZLÜK HAKLARI NEDİR ?

Araştırma görevlisi maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda önemli ölçüde artmıştır. Araştırma Görevlisi maaşları ülkemizde bölge bölge değişkenlik gösteren geliştirme ödeneğinden ötürü ortalama 4000-5000 aralığında değişmektedir. Net maaşlar için tıklayın.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NEDİR ?

Bilindiği üzere, araştırma görevlilerinin üniversitelere alınmasına ilişkin usul ve esaslar ""Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"le düzenlenmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için en az lisans mezunu olmak ve ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak" hükmü yer almakta olup, araştırma görevlisi alımlarına ilişkin başkaca bir şart bulunmamaktadır.

Yukarıdaki verilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurmak için asgari şartlar sadece lisans mezunu olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Ancak, her üniversite araştırma görevlisi kadrosu ilan ettiğinden bir özel şart belirlemek zorundadır.

Burada üniversite sadece lisans mezunu adayların başvurabilmesi için, örneğin "İşletme Bölümü Lisans mezunu olmak" gibi özel şart koyabileceği gibi, ek koşul belirleyip "İşletme Bölümü Lisans Mezunu Olmak. İşletme Anabilim Dalında Yüksek Lisans Yapıyor veya Yapmış Olmak" şartı koyarak alanında lisansüstü eğitimine devam eden kişilerin başvurmasını da isteyebilir. Bu durum tamamen üniversite rektörlüklerinin insiyatifinde olan bir durumdur.

Bu sebeple, araştırma görevlisi olma düşüncesi olan kişilerin Yükseköğretim Kurulunda yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI menüsünde ilan edilen kadrolarda aranan "Özel Şartları" dikkatli incelemeleri gerekiyor.

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.