Asgari'de maliyetin yarısını devlet karşılayacak

Asgari'de maliyetin yarısını devlet karşılayacak

Bin 300 liralık asgari ücrette kararlı olan hükümet, oluşacak ek maliyetin yarısını karşılayacağını açıkladı. Uygulamanın devlete maliyeti 3 milyar lira olarak hesaplandı. Başbakan Davutoğlu, "Sözümüzün gereğini yaparız" dedi

AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan asgari ücretin bin 300 liraya çekilmesi halinde işverenin sıkıntıya girmesini önlemek dönük çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; Hükümet, işveren kesiminden gelen "maliyetler yükselirse, işçi çıkarmalar ve ucuz işgücüne yönelme olur" endişesini giderecek uygulamaları hayata geçirecek. Bu kapsamda ek maliyetin yarısı devlet tarafından karşılanacak ancak bu destek bir yıl ile sınırlı olacak. AK Parti, seçim meydanlarından vatandaşa verdiği sözü yerine getirmek için harekete geçti. Asgari ücretin 2016'nın başından itibaren bin 300 lira olacağı en yetkili ağızlardan dile getirildi. Bu uygulamanın işverenler, sektörler ve işsizlik üzerinde olumsuz etki yapmasını önlemeye dönük çalışmalarda son noktaya gelindi. Üzerinde durulan formüle göre asgari ücretin bin 300 liraya çıkması ile ortaya çıkacak maliyetin yarısını devlet üstlenecek. 

TOPLAM 3 MİLYAR LİRA 
Özellikle üretim sektörüne yönelik desteklemeler uygulanacak. Çünkü, kur düştüğü için üretim sektörüne yönelik olumsuz yansıması daha fazla olacak. Bu sektörün maliyetin tamamını karşılaması mümkün görünmüyor. Devletin verdiği bu destek bir yıl geçerli olacak. Bu sürenin sonunda işveren maliyeti tek başına üstlenmeye devam edecek. 2016'nin ikinci dönemi ve 2017'nın başındaki asgari ücret artışları daha sınırlı tutularak işverenlerin rahatlaması da sağlanacak. Destekleme uygulamasının devlete toplam maliyetinin üç milyar lira olacağı hesabı yapılıyor. 

EK ÇALIŞMA GEREKİRSE YAPARIZ
Asgari ücrette bin 300 lira olan taahhütlerini yerine getireceklerini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu kapsamda ek çalışma gerekiyorsa yaparız. Kayıt dışı istihdama yol açmayacak üretimi artıracak ek tedbirleri değerlendiririz. Vatandaşımıza ve emekçilerimize verdiğimiz sözün gereğini de yaparız" dedi.

'BU KONUDA TEREDÜDÜMÜZ YOK'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, asgari ücretin net bin 300 lira olması konusunda tereddüt bulunmadığını ve 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağını söyledi. Meclis'e kayıt yaptırmak için gelen Zeybekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iş dünyası temsilcileri, STK'lar ve sendika başkanlarıyla 7 saat süren çok faydalı toplantı yaptığını belirterek, soruları yanıtladı. Asgari ücretle ilgili soru üzerine Zeybekci, yasal düzenleme gerektirmeyen vaatlerinin 3 ay içinde hiçbir taviz verilmeden uygulanacağını söyledi. Zeybekci şöyle konuştu: "Çalışanların eline net olarak bin 300 lira geçmesi konusunda en ufak bir tereddüt yoktur. Bu olacaktır ve 1 Ocak'tan itibaren uygulanacaktır. Tabii bunun reel sektöre bir yük getirmesi de doğaldır ve normaldir" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.