Atama Taslağında İlk Değerlendirmeler

Atama Taslağında İlk Değerlendirmeler

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmelik Taslağında İlk Göze Çarpanlar

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelik Taslağı yayımlanarak öğretmenlerin ve ilgili tarafların görüş ve önerilerine sunulmuştur. Taslak Yönetmeliğe ilişkin ilk göze çarpan hususlar, Sendikamız Mevzuat Birimince tespit edilerek aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır. Değerlendirme çalışmalarımız, üyelerimizden gelecek görüş ve önerilere de yer verilmek suretiyle devam edecek ve itiraza konu hususlar tespit edilerek, Bakanlığa iletilecektir.

 

1-  Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda başvuru tarihi itibarıyla 40 yaşından gün almamış olma şartı, atama yapılacak yılın ilk günü itibarıyla 40 yaşını doldurmamış olmak şeklinde düzenlenmiş; böylece bazı öğretmen adayları için yaklaşık 20 aylık bir avantaj sağlanmıştır.

 

2- Daha önce öğretmenliğe ilk atamalarda yalnızca bir alan için başvuruda bulunabilen öğretmen adaylarından öğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar, öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri bütün alanlara başvurabileceklerdir.

 

3-  İlk atamalarda daha önce 40 olan tercih sayısı da 80’e yükseltilmiştir.

 

4-  Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine atanacak öğretmenler ile spor liselerinin beden eğitimi öğretmenleri ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenlerinin atamaları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri öğretmenlerinin sınavsız; spor liselerinin beden eğitimi öğretmenleri ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenlerinin ise uygulama sınavı sonucu atanmaları öngörülmüştür.

 

Diğer yandan; Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi öğretmenlikleri ile spor liselerinin beden eğitimi ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine ilgili mevzuatı uyarınca atanmış olanların kazanılmış haklarının da korunması öngörülmüştür.

 

5-  Öğretmenlerden lisansüstü eğitim yapanların hizmet puanlarına bir defaya mahsus olmak üzere; doktora öğrenimini tamamlayanlar için 90, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlar için 44, tezsiz yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlar için 36 puan eklenmesi öngörülmüştür.

 

6-  Eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri şehit veya malul gazi olan öğretmenlerin zorunlu hizmetten muaf tutulmaları öngörülmüştür.

 

7- Aynı eğitim kurumunda sekiz yıl görev yapan öğretmenlere il içinde rotasyon öngörülmüştür. Bu düzenlemede, alanı sınıf öğretmeni olan öğretmenlerden ara sınıflarda görev yapmakta iken aynı eğitim kurumunda sekiz yıllık görev süresini dolduranların rotasyona dayalı atamalarının, aynı öğrencilerle devam etmeleri şartıyla 4’üncü sınıfı okuttukları ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılacağı öngörülmüştür.

 

8-  Mazerete (özre) bağlı yer değiştirmelerin tamamı, Devlet Memurlarının Yer değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe göre yeniden düzenlenmiştir.

 

Daha önce çerçeve yönetmelikte dava konusu yaptığımız eş durumu özründe; eşi sigortalı olan öğretmenlerin eşlerinin bulunduğu yerde kesintisiz 3 yıl sigortalı olmaları şartı getirilmiştir.

 

Eşi milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan öğretmenler de eşinin bulunduğu yere yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

 

            Eşleri ölen, emekli olan ya da eşleri şehit veya malul gazi olan öğretmenler, bu durumların oluştuğu tarihten itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecekler. Bu süre mevcut yönetmelikte 6 ay idi.

 

9-  İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen öğretmenler ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan öğretmenlere bir defaya mahsus olmak üzere engellilik durumuna bağlı yer değişikliği hakkı getirilmiştir

 

10- Terör eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit veya malul olan er, erbaş ve kamu görevlilerinin öğretmen olan eş, çocuk, anne, baba ve kardeşlerinin yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, mevcut yönetmelikte olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 6 ay süreyle gerçekleştirilebilecekken taslakta bu süre tamamen kaldırılmıştır.

 

11-  Yönetmelikte yer alan atama takvimi taslaktan çıkarılmış ve yer değiştirme ve atamaların Bakanlığın belirleyeceği dönemlerde yapılması öngörülmüştür.

 

12-  Öğretmen kadrolarına atama ve yer değiştirme yetkisinin tamamının veya bir kısmının valiliklere devredilebileceği yönünde düzenleme yapılmıştır.
 

13-  Yatılı bölge okullarında öğretmen norm kadro sayısının öğrenci durumuna göre en az yarısının kadın ya da erkek öğretmen olması öngörülmüştür.

 

14-  Öğretmenlerden Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki görevlere istekleri üzerine atanmış olanların, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvuruda bulunmaları hâlinde yeniden öğretmenliğe atanabilecekleri öngörülmüştür.

 

15-  Öğretmenlerin, yürürlükten kaldırılan yönetmelikler kapsamında verilen hizmet puanları ile zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarında geçen hizmet sürelerinin geçerli sayılması öngörülmüştür.

 

16- Sağlık özrüne bağlı yer değiştirmelerde sağlık durumu raporunda “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” ibaresi aranması şartı kaldırılmıştır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum