Atilla Olçum'dan MEB'e Performans Uyarısı: Maliyeti Ağır Olur

Atilla Olçum'dan MEB'e Performans Uyarısı: Maliyeti Ağır Olur

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, mevcut sorunlara makul çözümler aramak dururken, yeni sorunlara kapı açan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Toplumu germenin, eğitim çalışanlarının moral ve motivasyonunu aşağılara...

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, mevcut sorunlara makul çözümler aramak dururken, yeni sorunlara kapı açan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Toplumu germenin, eğitim çalışanlarının moral ve motivasyonunu aşağılara çekmenin maliyeti ağır olur. Öğretmenlere, not verdiği öğrencileri tarafından değer biçilmesinin yolunu açmak, sağlıklı bir yaklaşım değildir. Başarısız olduğu için düşük not alan öğrencinin öğretmenine düşük not verdiği bir tabloyu düşünmek dahi istemiyorum. Yol yakınken, bu akla ve mantığa aykırı performans sisteminden vazgeçilmelidir” dedi.

Atilla Olçum, Uşak ve Afyonkarahisar şubelerinin il divan toplantılarına katıldı. Sendikal çalışmaların ele alındığı ve eğitimin gündemiyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantılarda konuşan Olçum, geçmişte düşülen hataları tekrar etmeden, eğitimin kök sorunlarına deva olacak, kalıcı, özgün ve geleceğe emin adımlarla yürümemizi sağlayacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kısır döngüden bir an önce çıkmalıyız

Şimdiye kadarki uygulamaların, istişareye dayanmayan çözüm arayışlarının beyhude olduğunu gösterdiğini kaydeden Olçum, “Bizi ileriye taşıyacak, sorunlarımıza çözüm getirecek yaklaşım bellidir: Toplumun farklı kesimlerinin hassasiyetlerini göz ardı etmemek, paydaşların görüş, öneri ve eleştirilerini önemsemek, istişareyi alışkanlık hâline getirmek ve geçmişten, olumsuz uygulamalardan ders çıkarmak. Aksi durumda, kısır döngüden çıkmamız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Olçum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vicdanları yaralayan, haksızlıklara neden olan mülakat, adalet duygusunu zedeleyen, iş barışını bozan sözleşmeli öğretmenlik, rayına bir türlü oturtulamayan yönetici atama, giderilemeyen öğretmen açığı, bir türlü çözülemeyen okulların bütçe sorunu gibi onlarca çözüm bekleyen sorunumuz var. Bu konularda atılan her adım, çözüm diye sunulan her sistem, dertlere deva olmadığı gibi, yeni sorunlara kapı açmaktadır. Zincirleme hataların sebebini sorgulamadan, farklı görüşlere ve eleştirilere kulak asmadan, istişare mekanizmasını işletmeden varacağımız yer doğru yer değildir.”

Yeni model, eğitim sistemindeki sorunları büyütme tehlikesi taşımaktadır

Ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemlerinin sık sık değiştirilmesinin nedeninin, ayrılan kontenjan ve aranan yeterliliğin kıldığı zorunlulukla denenen merkezi sistem değişikliklerinin beklenen sonucu vermemesinden kaynaklandığına dikkat çeken Olçum, denenen değişikliklerin, ne bulacağını bilememenin şaşkın arayışı sonucu olduğunu dile getirdi. Olçum, “Şu an yükseköğretime geçiş sistemindeki en önemli sorun, yeni ve radikal bir sınav sistemi ihtiyacı değil, sınava giren öğrenci sayısı ile yerleşen öğrenci arasındaki oran sorunudur. Üniversiteye giriş sisteminde iki aşamalı olan sınavı tek aşamaya indirmek ve ağırlıklı olarak temel matematik ve Türkçeyi esas almak, ortaöğretim ve yükseköğretimin mevcut meselelerini çözmekten uzaktır. Dahası, yeni model, eğitim sistemindeki meseleleri büyütme tehlikesi taşımaktadır” diye konuştu.

Kazanımlarımıza kazanım ekledik

4. Dönem Toplu Sözleşme’ye de değinen Olçum, emeğin, alın terinin eksiksiz karşılığını en temel insan hakkı kapsamında gözeterek, kamu görevlilerinin hayat standartlarını yükseltme çabası içinde olduklarını kaydetti. Olçum, şunları söyledi:

“Bu amaçla, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin sosyal haklarla birlikte mali kazançlarını yükseltmek için toplu sözleşmeyi imzaladık. Süreç ve sonuçları itibarıyla 4. Dönem Toplu Sözleşme, sadece maaş artışıyla sınırlanamayacak boyutta, ülkemizin içinden geçtiği zor zamanlarda kritik bir aşamayı ifade etmesi bakımından da önemlidir. Tarihî önemi ilerde daha iyi anlaşılacak toplu sözleşme ile kazanımlarımıza kazanım ekledik. Çetin müzakerelerle geçen süreç sonrasında 2018 ve 2019 yılları için, maaş ve ücretlerde kümülatif olarak yüzde 17,54 oranında zam aldık. Bunun yanı sıra, 66’sı eğitim hizmet kolunda olmak üzere genelde 258 kazanım elde ettik.”

Eğitim-Bir-Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, Afyonkarahisar 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Çelik ve 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa İşbilir de birer konuşma yaparak, katılımcılara sendikal çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Ziyaretler

Uşak programı kapsamında, Uşak İmam Hatip Ortaokulu’nda görev yapan eğitim çalışanlarıyla bir araya gelen Atilla Olçum, Vali Salim Demir’i de ziyaret ederek, bir süre görüştü. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.