Avcı'dan Öğretmenlere Teşvik Açıklaması

Avcı'dan Öğretmenlere Teşvik Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Habertürk TV Ankara temsilcisi Veyis Ateş'in sunduğu "Özel Röportaj" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Doğu ve Güneydoğu'daki öğretmenlere teşvik çalışması

"Evet, o konuda bir çerçeve çalışmamız var, ama bu yıla yetişmez o. Yani bu genelde alınacak tedbirlerin bir parçası olarak bu şundan kaynaklanmıyor: Yani biz bölgeye öğretmen gitmiyor, gönderemiyoruz, onun için böyle bir teşvike ihtiyaç biçiminde anlaşılması eksik olur bunun da payı var ama eksik olur. Eksiklik şuradan olur: Biz öğretmen gönderiyoruz bölgede şu anda bütün Doğu ve Güneydoğu'da öğretmen doluluk oranımız Türkiye ortalamasıyla aynı düzeydedir. Yani Kastamonu'da öğretmen açığımız neyse, hatta Kastamonu'da muhtemelen daha fazladır. Doğu ve Güneydoğu illerimizde işte il milli eğitim müdürlerimizle yaptığımız toplantılarda da bu bir kere daha teyit edilmiş oldu. Öğretmen gönderiyoruz, fakat gönderdiğimiz öğretmenleri uzun süre orada tutamıyoruz. Bu ortalama 1,5-2 yıl içinde.

Sadece Doğu ve Güneydoğu'dan da değil, diğer illerimizde de o ilçeden daha merkeze veya kendilerince yani Eskişehir'de de mesela diyelim bizim Han ilçemiz var orada da öğretmen tutamıyoruz, yani oraya da çok sık bir sirkülasyon oluyor. Dolayısıyla, İstanbul'un bazı semtlerinde, bazı okullarımızda da aynı şekilde sirkülasyon hızlı olabiliyor. Bunun çözümü özellikle tabi ağırlık Doğu ve Güneydoğu Anadolu için söz konusu olduğu için bu tür öğretmen sirkülasyonunun fazla olduğu yörelerde, illerde, ilçelerde, hatta okullarda görev yapacak öğretmenlerimize ilave teşvikler. Ne olabilir? Hizmet puanını yükseltmesi olabilir, hizmet puanı biliyorsunuz atamalarda çok kritik bir rol oynuyor, onun da dışında ek ücretler olabilir. Geçmişte bu yapıldı, yapılmış ve gerçekten iyi sonuçlarda alınmış. Dolayısıyla, bölgede görev yapan, bunun şu faydası olmasını ümit ediyoruz: Bölgeye biz hep büyük ölçüde hep demeyeyim büyük ölçüde yeni atanan öğretmenleri gönderiyoruz, genç öğretmenlerimizi gönderiyoruz ve onlarda birçoğu da zaten bölgeyi ilk defa görüyor. Dolayısıyla daha önce gitmedikleri, tanımadıkları kültürünü, folklorunu, yaşama şartlarını bilmedikleri bir ortamda uzun süre bir düzen kurmakta zorlanıyorlar.

Mesela, Tunceli'de o yüzden öğretmen sıkıntımızda yok, o yüzden eğitim göstergelerimizde yüksek.

Tuncelili tecrübeli öğretmenlerimiz de görev yaptığı için o tabi önemli bir parametre. Şimdi bölgeye tecrübeli, yani başka illerde görev yapmış, ama tecrübeli öğretmenlerimizin de gitmesi için cazip hale getirmemi lazım, onun için bir çalışmamız var. Bu arada, tabi bu dediğim gibi yani buraya gidecek öğretmenlerimiz, giden öğretmenlerimiz genellikle şimdiye kadar diyelim Ağustos'ta yaptığımız atamada 37 binin 26 binini bölgedeki illere göndermiştik onlar ilk defa oraya gittiler ve adaptasyonda sorunlar oluyor tabi. Dolayısıyla, biz bu sorunu çözmek için Şubat'ta alacağımız 30 bin öğretmenimizi yeni öğretmen adayımızı hemen göndermeyeceğiz atandıkları illere. İkinci sömestre boyunca, yani Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ayları boyunca onları bir oryantasyon eğitiminden geçireceğiz. Nerede? Ya atandıkları ilde, yani diyelim ki Kars'a atandıysa istiyorsa Kars'ta, ama değil ben Kırıkkale'de oturuyorum ve Kırıkkale'de bu hizmet içi oryantasyon eğitimini almak istiyorum diyorsa Kırıkkale'de dediğim gibi ikinci sömestre boyunca bir tecrübeli öğretmenin danışmanlığında her atanan öğretmen arkadaşımıza bir en az o meslekte 10 yılını tamamlamış bir tecrübeli öğretmeni danışman olarak atayacağız atıyoruz, şimdi onları belirledik belirliyoruz. Onların nezaretinde branşı ne olursa olsun farklı okullarda ve farklı derslere girerek yine tecrübeli öğretmenlerin derslerini izleyecekler. Onun dışında il milli eğitim müdürünün yanında, ilçe milli eğitim müdürünün yanında, maarif müfettişinin yanında onlar işlerini nasıl yapıyorlar, hangi mevzuata göre yapıyorlar, nasıl çalışıyor, yani sistem nasıl işliyor bunu görecekler. Birde yaz saatine girdiğimiz zaman da yine yazın bizim meslek içi eğitim seminerlerimiz oluyor,orada da atandıkları ilin kültürüne, folkloruna ilişkin bir eğitimden de geçirilecekler. Bunun içerisinde diyelim ki, Hakkari'ye atanmışsa öğretmenimiz ve gideceği okulda ana dili Kürtçe olan çocuklarımız çoğunluktuysa o zaman onlarla, velileriyle, çevredeki esnafla, komşuyla temel bir iletişim kurabileceği kadar belli başlı diyelim Kürtçe cümleleri içeren bir dil eğitimi de vereceğiz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum