Avrupa'da Öğretmenlik Mesleği Nasıl?

Avrupa'da Öğretmenlik Mesleği Nasıl?

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerinin istihdam statüsü iki kategoride ele alınır.

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerinin istihdam statüsü iki kategoride ele alınır. Çoğu ülkede öğretmenler sözleşmelidir ve genel istihdam yasalarına tabidir ve genelde yerel (belediye yönetimlerince) ya da okul tarafından işe alınır.

Diğer kategoride ise, bazı ülkelerde öğretmenler memur statüsündedir ve ömür boyu memur olarak işe alınırlar. Almanya, İrlanda, Lüksemburg, Malta (sadece ISCED 3), Hollanda, Polonya ve Portekiz’de, memur kategorisinin yanı sıra sözleşmeli statü de mevcuttur. Hollanda’da, kamu yetkisindeki okullardaki öğretmenler Merkezi ve Yerel Hükümet Personel Yasası’na göre memur statüsündedir.

Hibe destekli özel okullardaki öğretmenler kendilerini işe alan yasal birimin kurulu ile (özel kanun) sözleşme imzalarlar. Ancak, bu personel kamu sektörü çalışanlarında olduğu gibi hükümet tarafından belirlenen aynı çalışma koşullarına tabidir. Kolektif anlaşmalar tüm eğitim sektörünü (hem kamu yetkilisi hem de hibe destekli özel okullar) kapsar.

Almanya‘da okul öncesi seviyesinde çalışan öğretmenlerin hepsi sözleşmelidir, diğer eğitim seviyelerinde ise öğretmenler memur statüsündedir.

Belçika (BE fr, BE de): Her bir Topluluk tarafından yönetilen okullarda çalışan öğretmenler memur olarak atanır. Özel okullarda çalışan öğretmenler, genel istihdam yasasına göre işe alınmış olsalar da memurlarla karşılaştırılabilir bir statüye sahip kabul edilirler.

İspanya: Bir kaç istisna dışında (din bilgisi öğretmenleri  sözleşmeli statüdeki uzman personel) öğretmenler kariyerli memur statüsüne sahiptir.

Malta: Lise seviyesinde kariyerli memur statüsü sadece devlet okulları için geçerlidir, diğer taraftan kamuda yüksekokulda çalışanlar bu okul Malta Üniversitesine bağlandığından beri sözleşmeli statüde işe alınırlar.

Polonya: Terfi sırasında birinci ve ikinci kategoride olan öğretmenlerin (eğitim alan ve sözleşmeli öğretmenler) sözleşmeli statüsü vardır ve üçüncü ile dördüncü kategoride olan öğretmenlerin (atanmış öğretmenler) ise kariyerli memur statüsüne eşdeğer statüleri vardır.

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE KADIN ÖĞRETMEN SAYISI AZALMAKTADIR
Kadınlar ilk ve ortaöğretim seviyesinde çoğunluğu oluşturmaktadır. Ancak, bu oran eğitim seviyesine göre değişmektedir: çocukların yaşı küçüldükçe, kadın öğretmen sayısı artmaktadır.

Tüm Avrupa ülkelerinde, kadınlar ilköğretimde çoğunluktadır (ISCED 1). Oranlar Türkiye’de % 52 ile Danimarka’da%68.8 ve bazı ülkelerde (Çek Cumhuriyeti, İtalya, Litvanya, Macaristan ve Slovenya) %95 olarak değişir.

Avrupa ülkelerinin yaklaşık yarısında, %70 ve üstü oranında kadın öğretmen vardır. İlköğretim seviyesinde erkek öğretmenden daha fazladır. Kadın öğretmen oranı Lihtenştayn’da %50.5 ve Letonya’da %84.6′dır.

Ancak kadın temsil oranı liseye doğru oldukça azalmaktadır. Çek Cumhuriyeti, Almanya, Malta, Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Norveç’te geçerlidir.

AVRUPA ÜLKELERİNDE ÖĞRETMENLERİN  HAFTALIK DERS VERME SÜRESİ
Çoğu ülkede, öğretmenlerin iş sözleşmeleri ders verecekleri saat sayısını belirler Haftalık ders- vermesaatleri- planlı molalar ve öğrencilerle ders dışında geçen zaman dışında -ülkeler arasında büyükfarklılıklar gösterir. Haftada 12 ila 36 saat arasında değişir.

Ülke içindeki değişiklikler ve eğitim seviyeleri asgari ya da en fazla ders verme saatiyle ya da alanla ilgili farklılıklara ilişkin olabilir. Ayrıca, Almanya, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Romanya ve Slovenya’da, ders verme süresi öğretmenlerin deneyim yılına göre değişir; belli bir yıl hizmet yılından sonra azalır .Genelde öğretmenlerin haftalık ders verme saatleri okul öncesi seviyesinde en fazladır ve zorunlu eğitimde ortalama 20 saate iner ve Lisede ise 20 saatten az bir süreye iner. Sadece Bulgaristan,Danimarka ve Hırvatistan’da ortaöğretimde ders verme saati ilköğretimden daha fazladır. Letonya, Litvanya, İngiltere,Macaristan, Polonya ve Birleşik Krallık’ta (İskoçya), öğretmenler ilköğretim ve ortaöğretimde eşit saat sayısı ders verirler.

Avrupa ülkelerinin çoğunda, haftalık ders verme saati diğer iş sektörlerindekine paralel olarak belirlenmiştir. Bu da tüm ülkelerde, kolektif uzlaşma ve diğer anlaşmalarda belirtildiği gibi 35 ila 40saattir.

Avrupa ülkelerinin yaklaşık üçte birinde, öğretmenlerin haftalık okulda bulunma süresi de bellidir ve
Portekiz, İsveç, Birleşik Krallık (İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda) ve Norveç dışında 30 saati geçmez.
Kıbrıs’ta bu durum ortaöğretimde, İzlanda’da ise okul öncesinde geçerlidir.

Birçok ülkede, ortalama çalışma saatleri ve öğretmenlerin okulda bulunmaları gereken süre farklı
eğitim seviyelerinde benzerdir

[email protected]
Kamuajans.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum