Başarılı Okul Liderlerinin 8 Ortak Özelliği

Başarılı Okul Liderlerinin 8 Ortak Özelliği

Başarılı bir okul lideri olmak için hangi niteliklere sahip olmak gerekir? Yaptığım bir araştırma için bu soruyu İngiltere’nin en başarılı okullarının müdürlerine sordum.

Başarılı bir okul lideri olmak için hangi niteliklere sahip olmak gerekir? Yaptığım bir araştırma için bu soruyu İngiltere’nin en başarılı okullarının müdürlerine sordum.

Bu insanların görüşleri, hikayeleri ve deneyimleri bana şunu gösterdi: Başarılı bir liderlik için elzem olan bir dizi ortak nitelik olsa da, başarının içinde farklı liderlik tarzlarına da yer vardır.

Hükümet diktasının ya da mesleki tutuculuğun/kalıpların köleleştirdiği bireyler olmaktan çok uzak olan bu harika liderler, okullarını kararlar alarak ve genellikle bütünüyle kendileri olarak yönetiyorlar. Ancak yine de bazı hayati liderlik özelliklerini paylaşıyorlar.

1. Vizyon

“Vizyon” kavramını üstü kapalı ve belirsiz bir şekilde geçiştirmek kolaydır. Ancak en iyi okul liderlerleri, açık bir manevi amaç duygusu olan vizyonerlerdir. Başarılı liderlerin vizyonları geniş olduğu için geleceği açık ve kesin bir şekilde ifade etme ve şekillendirme becerileri bulunur ve geleceğin olaylar tarafından şekillendirilmesine izin vermezler.

2. Cesaret

Başarılı okul liderleri işlerini yürütürken irade gücü ve sabırla büyük bir kararlılık sergilerler. Risk almaya istekli ve düşük performansa ya da kötü davranışa “meydan okumakta” ısrarlılardır. Tereddüte düşmedikleri zihinsel bir cesaretleri olur.

3. Tutku

“Çocuklar için buradayız ve bunu asla unutmamalıyız,” dedi görüştüğüm okul müdürlerinden bir tanesi. Diğer tüm müdürler de tıpkı onun gibi öğretme ve öğrenmeye tutkuyla bağlı ve kendilerini çocuklara adamış insanlardı. Öğrencilerinin ya da eğitim kadrolarının yaptığı çalışmalara karşı aktif bir ilgi duyuyorlardı.

4. Duygusal Zeka

Başarılı okul liderleri aynı zamanda takım kurucu insanlardır. İlişkilerin önemini anlar, öğrencilerini ve eğitimcilerini güçlendirir ve onlara yüksek bir empati gösterirler. “İlişkilerinizi iyi tutun – açık, güvenilir ve eğlenceli- ve daha fazlası doğal olarak gelecektir,” diyor bir müdür. “Herkes kendini motive olmuş hisseder. Sizin arkanızdan gelmek ister.”

5. Kararlı Olmak

En iyi okul müdürleri büyük kararlılık gösterirler, doğru kararları alırlar ve bilge liderlerdir. Yine de bu, aslında tek başına hareket etmek anlamına gelmez. Bütün bir okul topluluğunu işin içine katmak ve insanları bir adım ileriye taşımak anlamına gelir.

6. Esneklik ve Dayanıklılık

Müdürlük işi sürekli aktif ve yoğun olmayı gerektirir ve zaman zaman aşırı yorucudur. Okul liderleri iyimser, esnek ve dayanıklı insanlardır, bir kriz anında sakin kalırlar ve daima enerjik ve pozitif insanlardır. Okul müdürlerinden biri şöyle diyor: “Liderlik etmek, fırtınalı denizlerde sabit kalabilmeniz için kişisel stratejilerinizin olması ve kendinizi iyi tanımanız anlamına gelir.”

7. İkna Becerisi

En iyi okul yöneticileri, kendinden emin iletişimciler ve hikaye anlatıcılarıdır. “Okullarının hikayesini” herhangi bir “izleyiciye” anlatmada usta, ikna etme ve dinleme becerileri gelişmiş bireylerdir. İnsanları inanılmaz motive ederler. “İyi bir liderliğin kalbinde, insanların bir şeyler yapmasını ve elinden gelenin en iyisini hatta fazlasını ortaya koymasını sağlamak yatar.”

8. Merak

Başarılı okul liderleri dışadönük ve meraklı insanlardır. İngiltere’nin en iyi okul yöneticilerinden bir şöyle diyor: “Müdürlük başka yerlerde neler olup bittiğine bakmak ve iyi fikirler toplamak için bir ayağının her zaman okul dışında olması demektir.” Mükemmel sosyal ağları olan ve fırsatları değerlendirme konusunda usta olan müdürler, olaylar ve etkinliklerle her zaman ilişki halindedirler.

Kaynak: https://www.theguardian.com/teacher-network/teacher-blog/2013/sep/24/eight-qualities-successful-school-leaders

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.