Başbakan açıkladı: Vatandaş kuyruğa girdi!

Başbakan açıkladı: Vatandaş kuyruğa girdi!

Başbakan Binali Yıldırım, piyasalardaki durumun Türkiye'ye özel bir durum olmadığına dikkat çekerek kriz tellalların konusunda uyarıda bulundu.

Partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Piyasalarda yaşanan son durumun Türkiye'ye has bir durum olmadığı söyleyen Başbakan, kriz tellallarının yeniden sahneye çıktığına dikkat çekerek şunları söyledi;

"8,5 milyon vatandaşımız 78 milyar lira müracaat etti, devlete olan borcunu ödemek için. Yetmedi 1 milyon 316 bin vatandaşımız da 34 milyar 254 milyonluk borcunu yeniden yapılandırmak istedi. 112 milyar lira vatandaşımız, kriz mi var al sana para dedi.Kriz tellallarının kol gezdiği esnada vatandaş bu parayı devletin kasasına yatırmak için sıraya giriyor. Böyle bir milleti başka nerede bulacaksınız"

İşte o konuşmadan satır başları

"Geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulunda piyasalardaki bu durumu konuştuk, kürsel piyasalardaki dalgalanmalar diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi etkiledi. Özellikle ABD başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan tablolar bir tedirginlik nedeni oldu. Türkiye artık denetlenen ülke değil, denetleyen ülkedir. Eski Türkiye senaryoları artık tarihin çöplüğüne atılmıştır. Küresel piyasalardaki hareketlilik konusunda tedbirliyiz. Piyasada yaşanan olaylar sadece Türkiye'ye has bir durum değildir.

VATANDAŞ KUYRUĞA GİRDİ: TAM 112 MİLYAR TL

2008 yılı ekonomik krizi, 2013 Gezi olayları, 17 Aralık... Döviz o dönemde de yükseldi. O sıkıntılı günleri atlattık bu krizlerin içinden çıktık. Vatandaşlarımızın desteğiyle bu durumun üstesinden geleceğiz. 8,5 milyon vatandaşımız 78 milyar lira müracaat etti, devlete olan borcunu ödemek için. Yetmedi 1 milyon 316 bin vatandaşımız da 34 milyar 254 milyonluk borcunu yeniden yapılandırmak istedi. 112 milyar lira vatandaşımız, kriz mi var al sana para dedi. Terör olur, 15 Temmuz olur parasını bozdurur, hem alçakların darbesini sona erdirir, hem ekonomisini yoluna koyar. Kriz tellalarının kol gezdiği esnada vatandaş bu parayı devletin kasasına yatırmak için sıraya giriyor. Böyle bir milleti başka nerede bulacaksınız

KRİZ TELLALLARI SAHNEDE

Bazıları felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bunların adı felaket tellalları korosu.  Bu koro 2008 yılında Cumhurbaşkanımız "Teğet geçecek" dediğinde de sazlarıyla meydanlara inmişti. Biz karınca gibi çalışıp kışın çetin şartlarına hazırlanıyoruz, onlar ise ağustos böceği misali türkülerini söylüyor. Bu millet kime inanacağını biliyor merak etmeyin.

MERKEZ REZERVLERİNDE AZALMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı provokatif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Hükümet olarak belli başlı tedbirleri devreye aldık. Ekonomik reformlar, yatırım teşvikleri, cazibe merkezlerini oluşturulması, SKK barışı gibi düzenlemeleri yaptık, Meclis'ten geçirdik, şimdi uygulaması başladı. Cazibe merkezleriyle ilgili karar imzaya açıldı. Vergi, prim borcu gibi vatandaşla el sıkışılması için, önemli bir uygulamayı hayata geçirdik. Bununla da kalmadık hükümet olarak da önemli karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlar da döviz üzerinden 5 milyar dolar. Onlara da dedik, Türk parasıyla ödeyin. Böylece 5 milyar dolar daha bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bundan sonra yapılacak sözleşmelerde de yabancı parayla sözleşme yapmayacağız. 

FETÖ'CÜLERİN EKONOMİK DEDİKODULARI 

Şimdi bu FETÖ'cüler sermayeye kısıtlama olacakmış diye dedikodu yayıyorlar. Bunlar 17-25 Aralık'ta 15 Temmuz'da yapamadıklarını, dış ülkelerde Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. Benim Müslüman kardeşlerimin helal paraları lobi şirketlerine Türkiye'yi kötülemek için aktarılıyor. Artık bu milletten himmet değil, zırnık alamayacaksınız. İstiyorlar Türkiye ekonomik belirsizliğe, karamsarlığa girsin. Siz bu milleti tanklarla toplarla yıldıramamışsınız, 3-5 kuruşla mı yıldıracaksınız? Yeni Türkiye'nin kapısında son kullanma tarihi geçmiş, ekonomik kriz senaristleri cebinde 1 dolarla gezen ihanet aktörleri hiç boşuna beklemesin. Türkiye'yi kıskacına düştüğü IMF'den yarım asır sonra düzlüğe çıkan parti AK Parti. Bu hareketlilik Türkiye'ye özgü bir şey değil, bütün dünyada. ABD'de faiz artırım beklentisi başladı, bir tek İngiltere, onun dışındaki bütün paralar dolar karşısında 8 Kasım'dan bu yana yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değer kaybetti. Hala birileri bunun üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıyor. 

MUHALEFETE ÇAĞRI

Ana muhalefetin ekonomik kurmayları felaket tellalığı yapmayı bir kenara bıraksın, ekonomik verilere baksınlar. Dünyada ne oluyor, bitiyor görsünler.Bugün olan biten dünyada olan küresel bir olaydı, Türkiye'deki de bunun bir yansımasıdır. Türkiye maliyesi sağlam temellere dayanıyor. Bankacılık sektörümüz Avrupa'dakinin daha üzerinde. Reel ekonomiye baktığımızda yatırımcıların ayrılmasını gerektirecek hiçbir veri yok. Biz yerli ve uluslararası yatırımcınının işlerini kolaylaştırmaya gayret ediyoruz. Proje bazlı teşvik sistemi yürürlüğe girdi. Ülkemiz için katma değeri yüksek projeler, teknolojik dönüşüm sağlayacak yatırımlar özel teşvikle desteklenecek. Ülkemizin AR-GE ve teknolojik altyapısını güçlendirmiş olacağız. 

EN BÜYÜK BÜTÇE MİLLİ EĞİTİME

2017 bütçemiz komisyon çalışmaları bitti. 5 Aralık'ta da bütçe genel kurula gelecek, genel kurul çalışmaları 15-16'sında tamamlanacak. Genel kurul oldukça renkli geçecek, kimin ne söylediğini, kimin ne yaptığını göreceğiz. İnsana hizmeti önceleyen bir bütçe ile milletimizin 2017'de de karşısında olacağız. Bütçede en büyük payı eğitime 122 milyar, ikinci sağlığa 107 milyar ayırdık. Yatırımları da yüzde 30 artırdık. 2017 bütçemizin şimdiden milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 

Son dönemlerde hız verdiğimiz yatırım ve teşvik düzenlemeleri hayata geçiyor. Yabancı yatırımcıların ülkemizde oturum alması, Türk vatandaşı olması için yüce Meclis bir düzenleme yaptı. Şartları taşıyan vatandaşlar vatandaşlık alabilecek. Belirli miktarda yatırım yapmak, belirli işçi çalıştırmak, belirli miktar para getirmek gibi şartlar var. Yatırım yapanın her zaman yanındayız. 

TURİZM ACENTALARINA YAKIT DESTEĞİ

Dün gerçekleştirdiğimiz Bakanlar Kurulu'nda turizmle ilgili karar aldık. 2016'da yaşanılan olaylardan dolayı turizmde işler iyi gitmedi. Bir yandan Rusya ile ilişkilerimizin bozulması bir yandan darbe girişimi istediğimiz sonucu vermedi. 2017'de telafi için Türkiye'ye turist getirenler için seyahat acentalarına yakıt desteğini görüştük. Belirli merkezlerimize Antalya, Muğla, Denizli, Isparta, Trabzon havalimanlarına 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında misafir getiren A grubu seyahat acentalarına uçak başı 6 bin dolar destek vereceğiz. Uçak 200 yolcu üzerindeyse bu uçak da en az 150 yolcuyla geliyorsa destek yüzde 30 artacak. Esnafa verdiğimiz destek de devam ediyor. 30 Temmuz 2016 tarihi itibariyle kredi miktarı 19,5 milyar lirayı buldu. Ürün İhtisas Borsası'nın kuruluşu gerçekleşiyor. Çiftçimiz aracısız satacak, istediği karşılığı alacak. "

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.