Başbakanlık Genelgesindeki garip düzenleme

Başbakanlık Genelgesindeki garip düzenleme

Üniversiteler arasında daire başkanı atamak ile Üniversite içerisinden daire başkanı atamak arasındaki fark nedir?

Soru: Sayın yetkili; Üniversitede 1.Derece Teknik hizmetler sınıfına tabi Kütüphaneci kadrosunda görev yapmaktayım, yeni çıkan başbakanlık genelgesine göre başka bir üniversiteye Genel idari hizmetler sınıfında olan daire başkanı ya da fakülte sekreteri olarak atanabilir miyim?

Cevap: 2 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2015/13 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2. paragrafı şu şekildedir:

"Tüm kamu kurum ve kuruluşları (Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Yüksek mahkemeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli istihbarat Teşkilatı, il Özel İdareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi personel hariç);
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92'nci maddesine göre yapacağı atamalarda,
b)Müşterek kararla atama gerektirmeyen;
1)Müstakil birim amiri ve üstü kadrolara yapacağı atamalarda,
2-İl Müdürü ve daire başkanı, eşiti ve üstü idari kadrolara kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda (Yüksek öğretim kurumlarının kendi aralarında yapacakları atamalar hariç),
c) Sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda,
Başbakanlıktan izin alınacaktır."

Bu maddeye göre,

1- Yüksek öğretim kurumları (Üniversiteler) genelge kapsam dışında bırakılmamıştır.
2- Yüksek öğretim kurumlarının kendi aralarında olmak kaydıyla, kurumlar arası nakil yoluyla, il müdürü ve daire başkanı ile bu unvanların eşiti ve üstü idari kadrolara yapacağı atamalar, yasaklama kapsamı dışında tutulmuştur. Bu husus b-2 nolu maddede, üniversiteler hariç denilerek, açık olarak yazılmıştır.
3- Yüksek öğretim kurumları arasında, sınıf değişikliği suretiyle yapılan atamalarda, Başbakanlıktan izin alınması gerekmektedir.
4- Kurum içinden sınıf değişikliyle daire başkanı atamak b-1 nolu kısma gireceğinden, Başbakanlıktan izin alınmalıdır diye düşünüyoruz.

Bu dört maddelik açıklama sonrasında şu tespit oldukça ilginçtir:

Üniversiteler arasında daire başkanı atamak serbest yani Başbakanlıktan izin almaya gerek bulunmamaktadır. Ancak, Üniversite içerisinden daire başkanı atamak izne tabi, Yani Başbakanlıktan izin alınmalıdır.

Bu garip düzenleme hangi kamusal yarara binaen yapılmıştır, anlayana aşk olsun!

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.