Başbakanlık, mevzuat hizmetinde, rolünü değiştirmeli

Başbakanlık, mevzuat hizmetinde, rolünü değiştirmeli

5 yıl önce, mevzuattaki güncellemeler ciltli kitaplar üzerinden takip edilirdi. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte Başbakanlık, mevzuat.gov.tr adlı bir sistem kurdu ve mevzuat güncellemelerini buradan düzenli olarak yayınlamaya başladı. Kurulan sistem

 

MEVZUAT.GOV.TR'DE HİÇBİR YENİ SİSTEM GÜNCELLEMESİ YOK

Mevzuatların en son hali, hala herkes tarafındanhttp://www.mevzuat.gov.tr'den takip edilmektedir. Ancak burada sadece mevzuat güncellenmektedir. Oysaki yıllardır çok sayıda mevzuat takipçisi Başbakanlık Mevzuat biriminden, madde bazında arama, değişen mevzuatın eski halini görme gibi güncellemeler bekliyordu. Ancak kurulan sistemin üzerine konulan yeni bir tuğla bulunmamaktadır.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ MEVZUAT TAKİP PROGRAMLARI NEDEN POPÜLER

Başbakanlık Mevzuat modülü sadece güncellemeye endeksli olarak tasarlanmıştır. Veritaban yapısında sorgulamaya imkan verecek bir yapı düşünülmemiştir.

Oysaki özel sektördeki mevzuat takip programlarının veritabanları ise, sadece mevzuat güncellemeye değil aynı zamanda güncellenen mevzuat içinde arama yapmaya imkan verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede bir kanun içinde hem madde bazında hem de kelime bazında daha gelişmiş aramalar yapmak mümkün olabilmektedir.

Yine özel takip programlarında, güncellenen mevzuatın geçmişi tutulmaktadır. Örneğin 657 sayılı Kanunun 124. maddesinde bir değişiklik yapıldığında, bu maddenin eski hallerine tek tek ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bu sayede kanun koyucunun zaman içinde hangi değişiklikleri yaptığı takip edilebilmektedir.

HAKİM VE SAVCILAR DAHİ ÖZEL PROGRAM KULLANIYOR

Başbakanlık mevzuat sistemi, ihtiyaca cevap vermediğinden Adalet Bakanlığı özel bir mevzuat takip programı hizmeti veren şirketle anlaşmıştır. Yani hakim ve savcıların yukarıda yer verdiğimiz ve karşılanamayan mevzuat takip talepleri, özel firma aracılığı ile temin edecektir.

BAŞBAKANLIK MEVZUAT TAKİP İŞİNİ BIRAKMALI

Başbakanlık, bir fayda maliyet analizi yapmış mıdır bilmiyoruz. Ancak mevzuat takip işinin özel sektörden hizmet satınalma yoluyla karşılanması ve Başbakanlık Mevzuat biriminin de, bu yeni dönemde denetleyici ve düzenleyici konuma geçmesi daha yararlı olacaktır. Ancak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.