Beş Yıl içinde eğitimde neler olacak?

Beş Yıl içinde eğitimde neler olacak?

Beş Yıllık Eğitim Planımız

 

Onuncu Beş Yıllık(2014-2018) Kalkınma Planı Çerçevesinde

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE UYGULANACAK EĞİTİM POLİTİKALARI

TBMM’de onaylanan Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gire eğitim politikalarının önümüzdeki beş yıl içinde ne miktarda uygulanacağı konusunu ele alıyoruz.

On yılı aşan AKP hükümetinde 5 bakan değiştiren Milli Eğitimiz için bu eğitim politikalarının gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Maalesef bugüne kadar her gelen bakan ayrı bir politika güttüğünden en istikrarsız alan eğitim sistemimiz olmuştur. Bundan sonraki süreçte bakan kim olursa olsun, politikalar değişmemelidir. Eğitim sisteminde bakandan ziyade özellikle müsteşar, genel müdürler, grup başkanları düzeyindeki kadrolar da çok önemlidir. Öğretmen düşmanı bürokratların bile gelip-geçtiği bu kadrolarda; eğitim kökenli, tebeşir tozu yutmuş, akademik olarak ta kendini geliştirmiş kişiler ağırlıklı olmalıdır. Aksi takdirde sorunları çözmek için her seferinde problemin yeniden tanımlanması gerekecektir.

Hafta sonu Resmi Gazete’de yayınlanan 5 yıllık kalkınma planında eğitim politikaları ile ilgili göze çarpan hususlar şunlardır;

Not: Kırmızı renkli olanlar bizim önerilerimizdir.

 

-         Avrupa’da da çok önem verildiği şekilde bireylerin ilgi ve yetenekleri çerçevesinde hayat boyu eğitime önem verilecek,

-         Okul türleri azaltılacak,

-         Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılacak,

-         Tüm çocukların eğitime kavuşması (engelliler ve kız çocukları özellikle takip edilecek), sınıfta kalma ve terk azaltılacak,

-         Özel eğitim alt yapısı güçlendirilecek,

-         Yabancı dil eğitimine erken yaşta başlanacak, (Erken yaşın yanı sıra yabancı dil eğitim programlarımız elden geçirilmelidir)

-         Ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi(SBS, YGS ve LYS), öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini dikkate alan etkin rehberlik ve yönlendirme hizmetleri desteğiyle, süreç odaklı bir değerlendirme yapısına kavuşturulacak. (Bu değerlendirmenin nasıl yapılacağı henüz tam olarak açığa kavuşmuş değil, örneğin önümüzdeki yıl için Anadolu ve Fen Liselerini öğrenciler nasıl seçilecek, SBS var mı, yok mu?)

-         Eğitimde performans değerlendirme geliyor. Oluşturulacak standartlar çerçevesinde, ulusal düzeyde çoklu değerlendirme ve denetleme mekanizması geliştirilecek. 

-         Öğretmenlik cazip hale getirilecek, kişisel ve mesleki gelişimi sürekli teşvik eden, kariyer ve performansa dayanan bir yapıda düzenlenecek.(2006’dan beri çözülemeyen kariyer basamakları 5 yıl daha çözümsüz kalacak mı?, Öğretmenlerin ek ödeme-ek ders konusundaki sorunları giderilecek mi? Öğretmenliği “cazip” hale getirmek ne demek?)

 

-         Deneyimli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışması özendirilecek.(Deneyimli öğretmenlerimizin çocukları büyümüş, lise, üniversite çağına gelmiştir. Bu öğretmenlerimiz çoluk-çocuk derdindeyken dezavantajlı bölgelerde çalışmaları için ne gibi özendirmeler yapılacaktır?)

-         Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerinde yetki ve sorumlulukları artırılacaktır. (Her türlü okula öğrenci sayısına göre bütçe verilmelidir, Okul müdürleri okul-aile birliğine muhtaç olmamalıdır.)

 

-         Öğrenci pansiyonları yaygınlaştırılacak

-         Özel sektörün eğitim kurumu açması özendirilecek. (Dershaneler özel okula dönüşecekse kriterlerden taviz verilmemeli, tavan arası özel okullar açılmamalıdır.)

-         FATİH Projesi tamamlanacak.

-         Mesleki ve teknik eğitimde okul-işletme ilişkisi artırılacak.

-         Ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilecek

-         Yükseköğretim Kurulu yeniden yapılandırılacak.

-         Yükseköğretim kurumları çeşitlendirilecek ve yurt dışından öğrenci ve öğretim üyesi getirilecek.

 

Kalkınma planında göze çarpan, başlıca eğitim politikaları böyledir. 2018 yılına gelindiğinde bu maddelerde belirtilen hedeflere ulaşılmış olmasını diliyoruz, aksi takdirde yeni bir kalkınma planı yaparken bu hedefler ve politikalar tekrarlanacak, daha ileri seviye de politikalar üretilemeyecektir.

 

Saygılarımla…

 

Sencer KAYA

Eğitim Yöneticisi

 

Kalkınma Planının tamamını okumak için tıklayınız

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.