Bir Sessiz Hayat "Akif"

Bir Sessiz Hayat "Akif"

Türk şiirini şahikalarda gezdirmiş bir dev simanın aramızdan ayrılışının 79. yılını hüzünle bir kez daha idrak ediyoruz.

Türk şiirini şahikalarda gezdirmiş bir dev simanın aramızdan ayrılışının 79. yılını hüzünle bir kez daha idrak ediyoruz. Günlük hayatta konuşur gibi yazdığı şiirler milletin hafızasındaki sıcaklığını hala bir taze ekmeğin buharı gibi koruyor.  Konuşan Akif değil, konuşan Kuran ve hakikattir.  Kuran'ın anlaşılıp yaşanmasına adanmış bir ömürdür Akif'in yaşamı.  Babası Temiz Tahir Efendi'den aldığı Kuran kokusunu sonsuzluğa taşıma azm ve cehdidir. Benzerine az rastlanacak bir hayat sürmüştür. Kuran ne diyorsa ona inanmış, Kuran ne diyorsa onu söylemiş, pek az insanda rastlanacak şekilde amasız,lakinsiz, şartsız, şeksiz onu yaşamıştır. Eğilmemiş, bükülmemiş, vaziyete  uygun davranma basitliğinde bulunmamıştır.  Milletimizin tarih sahnesinde yaşadığı en derin acılara tanıklık etmiş, bu milletin öz şairi olarak bu çığlıkları tüm tarihe duyurmuştur. Çanakkale'de can veren mehmedin  can bulduğu şiirler onun kaleminden dökülmüştür.  Türk milletinin zümrüdüanka kuşu gibi küllerinden yeniden doğuş hikayesi Milli Marşımızda onun gönlünden kopmuştur.

                Sessiz sıradan bir hayat sürmüştür. İnsanlar içinden bir insan gibi yaşamayı düstur edinmiştir. 20 Aralık 1873 'te başlayan yaşamı yine bir  Aralık günü 27 Aralık 1936 'da başladığı yerde İstanbul'da son bulmuştur.  Bir peygamber aşığı olarak sürdürdüğü yaşamının 63 yaşında son bulmuş olması da sürdürdüğü hayatın en büyük delilidir. Safahat'ında;

                Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince

                Günler bu heyulayı da er geç silecektir.

                Rahmetle anılmak ebediyet budur amma

                Sessiz yaşadım kim beni nereden bilecektir.

mısralarıyla bu sıradanlığını ifade etmiştir. Evet Akif, sessiz yaşamıştır, "Bir Kara Gün" şiirinin şairinin yanına sessizce gömülmüştür. Fakat tasavvur ettiği Asım'ın nesli tarafından tarih durdukça rahmetle anılmaya devam edecektir. Selam olsun "Milli Şairimize", o güzel bir insandı.

                                                                                                                                                             Ramazan AKDAĞLI

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.