Boşanan personelin nakil hakkı var mı?

Boşanan personelin nakil hakkı var mı?

Eşinden boşanan memuruna nakil hakkı tanıyan kurum Sağlık Bakanlığı

Devlet memurlarının yer değişikliği işlemleri genel çerçeve yönetmelik olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Genel Yönetmelikte düzenlenmiştir. Bu genel yönetmelikte; sağlık, aile birliiği, can güvenliği gibi mazeretlere binaen yer değişikliği yapılması mümkünken boşanma bir mazeret olarak gösterilmemiştir.

Ancak, kurumsal yönetmeliklerde genel yönetmeliği aşan düzenlemeler yer alabilmektedir. Bu kurumlardan birisi de Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığı boşanma durumunda personele nakil hakkı veren ender kurumlardan birisidir. Kurum hem geçici görevlendirme hem de naklen atama imkanı vermektedir.

Sağlık Bakanlığı yönetmeliğinde yer alan hükümler şu şekildedir:

"Geçici görevlendirme
Madde 11- (6) Boşanma davası açan veya haklarında boşanma davası açılmış olanlar, durumlarını 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği ilgili makamlarca verilen tedbir kararıyla belgelendirmeleri halinde, dava süresince talebi halinde anne, baba veya reşit çocuklarının dava açılma tarihinden önce ikamet ettiği veya D veya C hizmet grubu illere geçici olarak görevlendirilebilir. Bu hüküm doğrultusunda görevlendirilenler, görevlendirildiği tarihten itibaren altı ayda bir, boşanma davasının görülmekte olduğu mahkemeden davanın safahatını gösterir belgeyi alarak çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür."

"İsteğe bağlı yer değiştirme
Madde 16- ...Standardın uygun olması kaydıyla bu Yönetmeliğin puan, süre ve dönem ile ilgili hükümlerine bağlı kalmaksızın;
c) Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak 26 ncı maddenin birinci fıkrasına göre boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde,
bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir. "

Yukarıdaki hükümlere göre bayan memurun boşanma davası açması veya hakkında açılması halinde eğer 6284 saylı Kanun uyarınca alınan bir tedbir kararı var ise ailesinin yanına geçici görevlendirme yapılabilmektedir.

Boşanma davasının sonuçlanması halinde ise bir yıl içinde ailesinin yanına nakil istemesine imkan tanınmaktadır.

Sağlık Bakanlığının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğünde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında görevli boşanan personele de nakil isteme hakkı verilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığındaki personele ise 6284'e göre tedbir kararı alınmış olması kaydıyla nakil hakkı tanınmıştır.

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.