Bu Bölümde Okurken İşiniz Hazır

Bu Bölümde Okurken İşiniz Hazır

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, bu sene yeni kurulan, Türkiye’de tek olan ve tercih listesine giren Gayrimenkul bölümü hakkında bilgi verdi.

Yeni açılan Gayrimenkul Bölümü öğrencilere mezun olmadan iş vaat ediyor

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, bu sene yeni kurulan, Türkiye’de tek olan ve tercih listesine giren Gayrimenkul bölümü hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “Bu programda okuyacak öğrenciler mezun olmadan işe yerleşecek” dedi.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM 

Ankara Üniversitesi’nde bu sene kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Gayrimenkul Bölümü bu sene tercih listesinde yer alacak. Türkiye’de ilk defa bir devlet tarafından kurulan Gayrimenkul Bölümü’nün geniş iş sahası hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, bu bölümü okuyan öğrencilerin daha mezun olmadan işlerinin hazır olduğunu belirtti.

DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA ALANLARI
Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesi tarafından gayrimenkul bölümü kuruldu, bunun önemi nedir?
 
Biz 2000’li yıllarda Türkiye’de bir gayrimenkul bölümünün kurulması gerektiği yönünde bir çalışma başlattık. İlk girişimlerimiz başarılı olmadı. Fakat arkasından Türkiye ciddi projelere entegre oldu, bunlardan bir tanesi Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı projesi. Bu projenin aşağı yukarı arazi edinimi, kamulaştırma, değer tespitleri, vatandaşlarla görüşülmesi gibi ciddi işlerini yaptık. Türkiye’nin uluslararası standartlara göre ilk yaptığı projedir Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı projesi. Bu tür projelerde inşaat mühendisi, mimar, şehir bölge plancısı, harita mühendisi, hukukçu, ziraat mühendisi, hatta orman mühendisi ve makine mühendisi bir araya gelerek çalışmalar yapıyordu. Batı dünyasında inter-disiplinel alanlar olarak disiplinler arası çalışma alanları ortaya çıktı. Bunların en meşhurlarından biri gayrimenkul gelişme programları.

ULUSLARARASI DÜZEYDE AKREDİTE OLDU
Gelişmiş ülkelerde gayrimenkul bölümünün örnekleri mevcut, Türkiye’de çalışma sahası nereler olacak?

Avrupa’da, Amerika’da gayrimenkul artık ticari bir meta olarak görülüyor. Dolayısıyla İngiltere’nin finans merkezi olması sadece kişi başına düşün milli gelirle ilgili değil. 2006 yılında gayrimenkul bölümünün kurulması için büyük çabalar harcadık. 2007 yılında gayrimenkul ve taşınmaz geliştirme ismiyle ana bilim dalı kuruldu. Şuanda bine yakın öğrencisi var, Taşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalı hemen hemen tüm belediyelerde, tapu kadastroda, Maliye Bakanlığı’nda, özel sektör kuruluşlarında, bankalarda çalışma alanları mevcut. Bizim bölümümüz uluslararası düzeyde akredite oldu ve mezunları 185 ülkede herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın çalışma hakkına sahip oldular. Çünkü bizden aldıkları diplomalar gayrimenkulde Avrupa’da en tepedeki örgütü Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından akredite edildi.

DERSLERİN YARISI UYGULAMALARDAN OLUŞUYOR
Fakültenin ve bölümün işleyişi nasıl gerçekleşecek, uygulamalı şekilde ders verilecek mi?

Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde teorik derslerin yanında uygulamada ağırlıklı dersler olacak. Öğrencilerimiz 2. sınıfın sonunda en az 7 hafta, 3. sınıfın sonunda en 7 hafta uygulama görecekler, bölümler bunu 12 haftaya kadar çıkartabilir. Toplam 189 krediyle mezun olacaklar bunların aşağı yukarı yarısı uygulamalardan oluşuyor. TM-3 bölümünden öğrenci alacağız ilk defa hedefimiz TM-3 bölümünden ilk 30 bine giren öğrencileri almak. İlk 5 binden gelen öğrenciye ayda bin lira destek vermeye planlıyoruz. İlk 30 binden gelen öğrencilere de kademeli olarak destek vereceğiz. Bir şartımız var desteklerimiz devamı için 4’lük sistemde 3,5’lik başarı istiyoruz. Büyük firmalar öğrencilerimize burs vermeyi garanti etti. Hedefimiz birinci öğretime 40, ikinci öğretime 40 olmak üzere 80 öğrenci ve artı yabancı öğrenci kontenjanı gelecek bunun üzerine.

İŞLERİ MEZUN OLMADAN HAZIR
Bu gün üniversitede okuyan öğrencilerin en büyük sorunu iş bulamamak, gayrimenkul okuyan öğrencilerin durumu nasıl olacak? 

Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği, Türkiye Değerlendirme Uzmanları Birliği, Para ve Sermaye Kuruluşları, Organize Sanayi Bölgeleri ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dahil olmak üzere iş birliği protokolü yaptık. Hedefimiz bizim öğrencimizin eğitimi sırasında da stajı sırasında da bu kurumlarda çalıştırmak. Öğrenciyi sigortalayarak staja göndereceğiz, asgari ücretten az olmamak üzere staj ücreti verilmesini sağlayacağız, öğrenci her hafta en az 2 defa staj koordinatörü tarafından yerinde kontrol edilecek. Bu programda okuyacak öğrenciler mezun olmadan işe yerleşirler, öğrenci gelmeden yeri hazır. Ülkemizde bu programın olduğu başka bir bölüm yok açılması da şuan için gözükmüyor. En az bir dönemde öğrencilerimizin yurt dışında eğitim almalarını istiyoruz.

image002-159.jpgimage003-133.jpgimage005-042.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.