Bu İllerde Çalışan Öğretmenler Avantajlı

Bu İllerde Çalışan Öğretmenler Avantajlı

HANGİ İLLERDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MAAŞI DAHA ERKEN ARTIYOR?

Öğretmenlerin aylık ücretlerinin belirlenmesinde esas alınan unsurların oran ve miktarları, kazanılmış hak aylık derecelerine göre farklılık göstermekte ve bu dereceler de hizmet sürelerine bağlı olarak değişmektedir.

Devlet memurlarının derece yükselmesi yapabilmesi için, bulundukları derecelerde en az 3 yıllık hizmet süresini doldurmaları gerekirken, yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olup da bazı yerlerde görev yapan memurlar için bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Derece yükselmesini 3 yıl yerine 2 yılda bir yapan memurların kazanılmış hak aylık dereceleri ile buna bağlı ödeme unsurları da yükseldiğinden, dereceleri kısa sürede yükselen memurlar emsallerine göre daha erken ve daha uzun süre yüksek maaş alabilmektedirler.

Öğretmenlerin derece yükselmesi

2 yılda bir derece yükselmesi yapma imkanına sahip olan Devlet memurları arasında Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapanlar da yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenleme çerçevesinde, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görev yapan Öğretmenler, bu yerlerde fiilen görev yaparak geçirdikleri her 2 yıllık süre için ilave 1 kademe ilerlemesi almakta ve dereceleri 2 yılda bir üst dereceye yükselebilmektedir.

Öğretmenlerin erken derece alacağı yerler

Kalkınmada 1 inci derece öncelikli yöre olarak belirlenmiş olan yerlerde görev yapan öğretmenler, iki yılda ilave bir kademe ilerlemesi yapmakta ve dolayısıyla derece yükselmeleri 2 yılda bir gerçekleşmektedir.

Halen 1. Derece kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında olan yerler şöyle:

Adıyaman    Bitlis    Hakkari    Malatya    Sinop
Ağrı    Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada)    Iğdır    Mardin    Sivas
Aksaray    Çankırı    Kahramanmaraş    Muş    Şanlıurfa
Amasya    Çorum    Karabük    Nevşehir    Şırnak
Ardahan    Diyarbakır    Karaman    Niğde    Tokat
Artvin    Elazığ    Kars    Ordu    Trabzon
Bartın    Erzincan    Kastamonu    Osmaniye    Tunceli
Batman    Erzurum    Kırıkkale    Rize    Van
Bayburt    Giresun    Kırşehir    Samsun    Yozgat
Bingöl    Gümüşhane    Kilis    Siirt    Zonguldak

Derecenin erken alınması maaş farkı yaratıyor

2 yılda bir derece ilerlemesi yapan öğretmenler, 3 yılda bir derece ilerlemesi yapan öğretmenlere göre üst derecelere daha erken yükselmekte ve üst derecelerin özlük haklarından daha erken yararlanabilmektedirler.

Örneğin, 2 yılda bir derece yükselmesi alan Öğretmen (ilave derece yükselmesi ya da kademe ilerlemesi almamışsa) normal koşullarda 1 inci derecenin 4 üncü kademesine 20 yıl hizmet süresi ile ulaşabilmektedir. Aynı tarihte göreve başlayan ve 3 yılda bir derece yükselmesi alan Öğretmenin 1 /4 olabilmesi ise ancak 27 yıl hizmet ile mümkün olabilmektedir.

Ayrıca, aynı tarihte göreve başlamış olmakla birlikte derece yükselmeleri farklı sürelerde gerçekleşen öğretmenlerin aylık maaşları arasında, hizmetlerinin ilk iki yılından itibaren fark oluşmakta ve bu fark değişik miktarlara ulaşarak (normal koşullarda) hizmet süreleri 27 yıl oluncaya kadar devam etmektedir. Örneğin; memurunyeri.com olarak konuya ilişkin yaptığımız çalışmada, 12 yıl hizmeti olan öğretmenlerden 2 yılda derece alanın aylık net maaşının 3 yılda derece alana göre 124 TL fazla olduğu görülmektedir. 

Hizmet Yılı    2 yılda derece alan öğretmen    3 yılda derece alan öğretmen
Derece    Net Maaş    Derece    Net Maaş
0    9/1    2.220 TL    9/1    2.220 TL
6    6/1    2.281 TL    7/1    2.261 TL
12    3/1    2.452 TL    5/1    2.328 TL
18    1/1    2.561 TL    3/1    2.459 TL
20    1/4    2.573 TL    3/3    2.466 TL
24    1/4    2.578 TL    1/1    2.568 TL
27    1/4    2.579 TL    1/4    2.579 TL
30    1/4    2.579 TL    1/4    2.579 TL

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum