Bütçe kanunu, memur alımını sınırlandırmasın

Bütçe kanunu, memur alımını sınırlandırmasın

Bir kamu kurumunun 2014 yılında kaç kadroya atama yapabileceği Bütçe Kanunlarında düzenlenmektedir. Kanunda yer alan yüzde 50 sınırlaması, personel politikalarını bozmaktadır. Kanundaki sınırlama bu yıl artık kaldırılmalıdır.

Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 7. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşlarının; serbest memurkadrolarına açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle yapabilecekleri toplam atama sayısı sınırı merkezi yönetim bütçe kanununda gösterilir."

Bu hüküm gereğince, Bütçe Kanunlarına açıktan atama sayıları için sınır konulmaktadır. Konulan hükümler de genel olarak, bir kamu kurumunun bir önceki yıl istifa, emeklilik veya nakil yoluyla boşalan kadrolarının belirli bir yüzdesi oranında atama yapabileceği yönündedir. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 25 olarak yer alan sınır, 2010 yılından itibaren yüzde 50'ye yükseltilmiştir.

Bu yüzde 50 sınırlaması bir çok kurumu sözleşmeli personel almaya yönlendirmektedir. Sözleşmeli memurlar da, daha sonra zaten memur yapılmaktadır.

Yüzde 50 veya yüzde 25 gibi sınırlamalar aslında, zaman içinde memur alım sayısını sınırlamak için getirilmiş düzenlemelerdi. Ancak ortada dört başı bir kamu personel politikası olmadığı için, sonuç tam tersi olmuştur. 2003 yılında 1 milyon 600 olan memur sayısı, 2013 yılı itibariyle 500 bin daha artarak 2 milyon 100 rakamına ulaşmıştır.

Ortaya çıkan sonuç şunu göstermektedir: Kamu kurumlarının personel planlamasını bozan, boş yere sözleşmeli personel alımına yönlendiren bu düzenleme artık bu yıl kaldırılmalıdır.

Buradaki en büyük görev ise Başbakanlığa düşmektedir. Başbakanlıktaki bürokratlar, eğer hazırlanan tasarı taslağına müdahele etmez ise, Maliye Bakanlığı geçen yılki metni copy paste yapmaktan başka bir işlem yapmayacaktır.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.