Bütün okullar tam gün-tam yıl kapsamına alınmalıdır

Bütün okullar tam gün-tam yıl kapsamına alınmalıdır

Bütün okullar tam gün-tam yıl kapsamına alınmalıdır, İlkokul, ortaokul ve liseler de tam gün tam yıl kapsamına alınmalıdır

Milli Eğitim Bakanlığı, "Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler"i Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında belirleyerek, hangi okulların bu kapsama alınacağının çerçevesini çizmiştir.

Hangi okulların tam gün tam yıl kapsamına alınacağı; 07/09/2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler" başlıklı 156 maddesinde belitilen faaliyetlere göre belirlenmektedir.

Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler

"MADDE 156-(1) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;

a) Ders yılı süresince, hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki sürelerle hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatillerinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretim hizmetleri,

b) Okullarda yapılan ikili öğretim, gibi etkinlikler yapılır.

c) Açık öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin yüz yüze eğitim uygulamaları,

ç) Telafi eğitimi uygulamaları,

d) Okulda yapılan staj çalışmaları,

e) Özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri, üretici konuma getirmeye yönelik düzenlenen mesleki eğitim,

f) Okullarda açılan hayat boyu eğitime yönelik kurslarla her türdeki mesleki kurslar,

g) Okullarda yapılan çıraklık ve kalfalık eğitimi ile iş pedagojisi kursları,

ğ) Kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla yapılan proje ve protokoller çerçevesinde yapılan yaygın eğitim faaliyetleri,

h) Programlarının özelliğine göre günlük çalışma saatleri dışında akşamları, hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatilinde sürekli hizmet verilen alanlarda okulda yapılan eğitim ve öğretim gibi etkinlikler yapılır.

(2) Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede yapılan staj çalışmaları tam gün tam yıl eğitim kapsamında değerlendirilmez. hükümleri ile tam gün tam yıl kapsamına alınacak okullar belirlenmektedir.

Bu faaliyetler içerisinde örneğin liselerin, geçtiğimiz yılarda tam gün tam yıl kapsamına alınma talepleri yukarıda yer verilen faaliyetler olmadığı gerekçesiyle reddedilmekteydi.

Fakat Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının başlaması ile yukarıda yer verdiğimiz faaliyetlerden " 56-(1)-a) Ders yılı süresince, hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki sürelerle hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatillerinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretim hizmetleri," faaliyeti liselerde gerçekleştiğinden liselerin tam gün tam yıl kapsamına alınmaması için hiç bir neden kalmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları uygulamaları kapsamında okulların bina, tesis, araç-gereç, personel ve kapasitelerinden azami derecede yararlandırılmasına imkan verilerek, okulların hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri dahil olmak üzere gerektiğinde 07.00-24.00 saatleri arasında yıl boyunca açık bulundurulmaktadır.

Fakat bu uygulamaların yapıldığı ilköğretim ve ortaöğretim okulları tam gün tam yıl kapsamına alınmamaktadır. Bu durum acilen düzeltilmeli MEB bir yazı yayımlayarak liselerin de Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının faaliyeti nedeniyle alınması gerektiğini, ilköğretim kurumlarının da Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının faaliyeti nedeniyle Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 154, 155 ve 156 maddeleri hükümlerine göre tam gün tam yıl kapsamına alınacağını ve bu maddelere göre işlem yapılması gerektiğini açıklamalıdır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.