Çalışan "memur" geliyor

Çalışan "memur" geliyor

50 yıllık 657 sayılı yasa değişiyor. Memurluk, performansı iyi olanlar için daha cazip olacak. Statü ayrımı bitecek, 'kamu çalışanı' gelecek. 'Devlete kapağı atma' dönemi ve bankamatik memurluğu sona erecek

Sabah Gazete'sinden Faruk Erdem'in 657 sayılı DMK'nın değişmesi üzerine yazısı;

50 yıl önce bir kanun çıkarılıyor. Memurların tüm çalışma sistemini ve özlük haklarını belirliyor. 50 yıl boyunca dünya değişiyor ama kanun yerinde.

 Yamalar yapılıyor ama bir türlü dikiş tutmuyor. Kanun ekonomik ve sosyal gelişmelere de engel oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu durumu şu sözlerle anlatıyor: "657'nin içi çürümüş. Dünyanın hiçbir ülkesinde artık memur işçi ayrımı yok, 'çalışan' var. Bu yapıyı kurduğumuz zaman ülkenin ekonomisine ciddi katkılar getirecek. Hiç gelmeden maaş alanlar var. 657'nin değişmesi lazım..." 2016 çalışma hayatıyla ilgili çok önemli değişiklikleri yaşayacağımız bir dönem olacak. 3 aylık eylem planında esnek çalışma, doğum izni gibi konularda yenilikler göreceğiz. Fakat asıl büyük reform 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda olacak. Kamu personel rejimi değişecek. Kapsamlı bir çalışma devam ediyor. Gençlerin maaşı, işi, tatili, emekliliği garanti görüp 'devlete kapağı atalım' beklentileri değişecek. Rekabetçi, performansın öne çıktığı bir sistem gelecek, bankamatik memurluğu bitecek. Devlet memuru yerine 'kamu çalışanı' kavramı geliyor. Kamudaki statüler de azaltılacak. Buna göre 4. maddedeki A, B, C, D gibi statüler kalkacak. Aynı statüde görev yapanların, emekli aylıkları kademeli olarak eşitlenecek ve yükseltilecek. 
PERFORMANS KRİTERİ 


Performansı yüksek memur emsallerine göre daha fazla maaş alabilecek. Ödemeler yıllık yapılacak. Oran ve miktarlar Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Hamileler, engelliler ve esnek çalışabilecek. Memurların iş güvencelerine dokunulmayacak. Ancak terör örgütüne mensup, yardım ve yataklık yapan memurların işten atılmasına yönelik olarak disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Maaş hesaplama sistemi sadeleştirilecek. Görev ücreti ve temel ücret belirlenerek maaşı oluşturan kalemler yeniden belirlenecek. 
kamudayenilik
İZİNLER ARTIYOR

Artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. İzin hesabında iş günü esası getirilecek. Yıllık izin süresi, SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak. 

EMNİYET'E AYRI SİSTEM

3 aylık dönemde polislerin ek göstergeleri 3 bine çıkacak. Emniyet Müdürlüğü personelinin atanmaları ve ilerlemeleri ayrı bir kanunda düzenlenecek. Böylece hem terfi hem görev değişikliklerinde yeni bir sistem gelecek. 

Faruk Erdem-Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum