Cezanın sicilden çıkarılması için, 5 yıl yeterli mi?

Cezanın sicilden çıkarılması için, 5 yıl yeterli mi?

Kınama cezası alan memur, 5 yıl geçince, cezanın özlük dosyasından çıkarılmasını istedi. Cezanın sicilden silinmesi için 5 yıl yeterli mi?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yaşanan olayda bir memur 2007 yılında kınama cezası almıştır. Memur 2012 yılındaidareye başvurarak bu cezanın özlük dosyasından çıkarılmasını istemiştir. İdare talebi reddetmiş, memur da idarenin red talebini dava konusu etmiştir.

 

Eskişehir İdare Mahkemesi 657 sayılı Kanunun 133 maddesine atıfla, sadece 5 yıl geçiş olmasının cezanın sicilden çıkarılması için yeterli bir sebep olmadığına dikkat çekmiştir. Mahkeme, 133. maddede yer alan "Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir." fıkrasını gerekçe göstermiş ve memur kınama cezası sonrasında iki defa daha disiplin cezası işlediği için, idarenin cezayı sicilden silmeme işlemini, haklı bulmuştur.

T.C.
ESKİŞEHİR
2. İDARE MAHKEMESİ

 

ESAS NO : 2013/101

KARAR NO : 2013/713

 

DAVACI:

DAVALI: TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ //ANKARA

 

DAVANIN ÖZETİ: Bilecik İli ... İlçesi Tapu Sicil Müdürü olarak görev yapan davacının 20/02/2007 gün ve 276 sayılı kınama cezası ile 04/12/2007 tarih ve 4144 sayılı kınama cezasının 657 sayılı Kanunun 133. maddesi uyarınca özlük dosyasından kaldırılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı'nın 06/12/2012gün ve 24497 sayılı işleminin, disiplin cezalarının verilmesinden itibaren beş yıllık sürenin geçtiği, disiplin cezasının kaldırılmaması sebebiyle aynı fiil nedeniyle ikinci kez cezalandırılmış olduğu iddiasıyla iptali istenilmektedir.

 

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacının silinmesini talep ettiği 20/02/2007 tarihli kınama cezasından sonra iki ayrı disiplin cezası almış olması sebebiyle söz konusu cezaların sicilden silinmesi talebinin uygun görülmediği, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğubelirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

 

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

 

Dava; Bilecik ili ... İlçesi Tapu Sicil Müdürü olarak görev yapan davacının 20/02/2007 gün ve 276 sayılı kınama cezası ile 04/12/2007 tarih ve 4144 sayılı kınama cezasının 657 sayılı Kanunun 133. maddesi uyarınca özlük dosyasından kaldırılmasıistemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı'nın 06/12/2012 günve 24497 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 133. maddesinde "Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.

Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir." kuralına yer verilmiştir.

Disiplin cezasının verilmesinden sonra belli bir sürenin geçmiş olması ve geçen süre içerisinde memurun bu isteği haklı kılacak nitelikteki davranışlarının bulunması halinde atamaya yetkili amir tarafından disiplin cezasının özlük dosyasından silinebileceği, başka bir ifadeyle disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi için sadece sürenin geçmiş olmasının yeterli olmadığı bunun yanında memurun davranışlarını değerlendirerek karar alma aşamasında atamaya yetkili amire takdir hakkının tanındığı görülmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden davacının, Bilecik İli ... İlçesi Tapu Sicil Müdürü olarak görev yaptığı, 20/02/2007 gün ve 276 sayılı kınama cezası ile 04/12/2007 tarih ve 4144 sayılı kınama cezasının verilmesinden itibaren beş yıl geçtiğinden 657 sayılı Kanunun 133. maddesi uyarınca özlük dosyasından kaldırılması istemiyle 04/12/2012 tarihli dilekçeyle yaptığı başvurunun, 20/02/2007 tarihli kınama cezasından sonra iki ayrı disiplin cezası aldığından söz konusu cezaların sicilden silinmesi talebinin uygun görülmediği belirtilerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü insan Kaynakları Daire Başkanlığı'nın 06/12/2012 gün ve 24497 sayılı işlemiyle reddedilmesi üzerine anılan işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Bu duruma göre, yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre memura disiplin cezası verilmesinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra yapılan başvuru üzerine atamaya yetkili amirin memurun bu isteği haklı kılacak nitelikteki davranışlarının bulunması halinde isteğin yerine getirilebileceği dikkate alındığında 20.02.2007 tarihli kınama cezasından sonra iki ayrı disiplin cezası aldığı görülen davacının bu cezanın özlük dosyasından silinmesi talebinin uygun görülmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 96,60 TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 660,00 TL avukatlık ücretinin 659 sayılı KHK uyarınca davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 19/07/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.